AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Billig backkamera

TV:n som finns inbyggd i GPS-navigationen har man inte mycket glädje av - vem vill sitta i bilen när den står still och se på TV? Kör man blir den ju blå...

Jo, nånting kan man ha den till (gäller i alla fall de modeller som har en AV-ingång för miniphonokontakt) - man kan låta den visa bilden från en backkamera.

1. Köp en miniatyrvideokamera avsedd för övervakning. Finns t ex hos Elfa (www.elfa.se), kostar runt 800 kr svart/vit, lite mer om man vill ha färg. Se till att den är avpassad för 12V likström. Själv använde jag Elfas artnr. 30-630-70, 787 kr, 40+40 mm, 35 mm hög inkl linsen.

2. Skydda kameran mot fukt, t ex med krympfilm eller flera lager isolertejp + silikon (montera kabeln för ström/videosignal först).

3. Montera kameran på lämplig plats baktill. Själv borrade jag ett hål i registreringsskylten, mitt i stjärncirkeln på EU-plåten. Det enklaste är att limma kameran med silikon, men vänta tills den är inkopplad så du kan rikta in den. Möjligen behöver nummerplåthållaren flyttas ut någon centimeter för att kameran skall få plats, ordnas med längre skruvar och ett par plastdistansbrickor.

4. Koppla elförsörjningen till lämpligt ställe. Jag kopplade min till bakljuset så den får kontinuerlig ström. Man kan också koppla till backljuset, men då fungerar kameran bara med backen i. Den drar mycket lite ström (110 mA, cirka 1 watt), så den löser inte ut felindikeringen för felaktigt bakljus (inte för mig i alla fall).

5. Dra videokabeln på lämpligt sätt till TV:ns AV-ingång. En förlängningskabel behövs och dessutom ett par övergångar mellan kamerans koaxialkabel och AV-ingångens 3,5 mm miniphonokontant. Jag har inte hittat någon övergång som passar direkt, man får gå via en annan koaxialkontaktstandard (Elfa har det som behövs). Alternativt får man kapa kabeln och lödskarva.

6. Slå på tändningen, på med TV:n och välj AV-kanal. Om du gjort rätt ser du bilden nu. Rikta in kameran och montera fast. Det kan vara lämpligt att vinkla snett neråt så du ser kofångaren i bildens nederkant.

Nackdelar: Backar Du fort försvinner bilden (TV:n fartspärrar vid 3 km även bakåt). Bilden blir spegelvänd, eller, rättare sagt, den blir rättvänd och inte spegelvänd som man är van vid när man tittar i backspegeln, så ett hinder på vänster sida syns på skärmens högra sida.
Författare: Callimero
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.