AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Stöldskydd knep och knåp 2

Tänkte dela med mig av mina erfarenheter på larmfronten samt lite andra trix. Av de larm som jag har haft på mina bilar så anser jag att det bästa av dom alla är Defa:s Patriot-larm, det största larmet med kupédetektor. Jag betalade 2500:- för det ´95, vet inte vad det kostar idag, och installerade det själv. Larmet har en watchdog-funktion som gör att om man knackar på en ruta med en nyckel eller liknande så piper det till i 3 sekunder för att varna att bilen är larmad.

Larmet har även en kupédetektor som sänder ut ultraljudssignaler i bilen. Denna detektor är inställbar i olika känslighetsgrader som gör att det inte startar en sommardag när fönstret är nedvevat och det kanske flyger in en humla eller liknande. Vidare så har det utgångar för personsökare och dom vanliga attributen som säkrar dörrar, bagagelucka, motorhuv och extra larmslinga för stereo osv. Det finns säkert larm idag som är av samma kaliber men mig veterligen så är Defa det enda som är standardutrustat med kupédetektor.

När det gäller lite trix om man vill att bilen ska stå kvar på sin plats så är det lättaste att helt enkelt plocka med sig bränslepumpsrelät. Säg den tjuv som springer omkring med ett sådant i fickan. Ett ännu enklare sätt är att plocka ut säkringen till bränslepumpen, om man vill göra det ännu knepigare för tjuven sticker man i en trasig säkring istället. Vilken tjuv orkar stå och göra felsökning på en BMW:s elsystem innan han ska åka.

Dessa knep gör ju att man måste öppna motorhuven varje gång, men det kan det kanske vara värt om man inser att risken för stöld är stor. Själv så prioriterar jag att bilen ska stå kvar så man slipper vara utan den ett längre tag.

Att skydda sig mot missbrukare och annat löst folk som kastar en sten genom rutan är omöjligt, men bara för att inte låta dom få nöjet att stjäla något så ha inget liggandes i bilen. Det spelar ingen roll om det så bara är en bärkasse från ICA med ett par svettiga strumpor från träningen dagen innan, dom här människorna fattar inte bättre utan tror att det ligger något värdefullt där i.

Ska man sedan vara riktigt jäv-ig så kan man ju alltid montera ett par sirener inne i bilen, under instrumentbrädan. Detta leder visserligen till att man får en person med garanterat tinnitus på sitt samvete, men å andra sidan så kanske dom springer där ifrån istället...

Författare: Tomas Johansson
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.