AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Carsoft motordiagnostik

Efter en halvdag på Gelleråsen Motorstadion med BMW Car Club Norway och studerat en drös med gasglada medlemmar från Norge och Sverige och där även flera andra inbjudna bilmärken fanns att beskåda, beslöts att ett litet studiebesök hos Bil & Elservice i Örebro. Bil & Elservice En firma som funnits cirka 30 år, och sedan några år finns i nybyggda lokaler.

Asken och Söderman som testade nya X5 4.6is hängde på, då en nyriven 528i E39-motor som fanns för beskådning utövade en lockande inverkan.

Ägaren Per Israelsson kunde tyvärr icke närvara pga tidsbrist, men vi fick fin hjälp av den sedan 20 år tillbaka anställde Stefan Elfström som rivit 528-maskinen.

Passade på att koppla upp min 528i E39 mot det nyuppgraderade diagnossystemet för att få lite inblick av vad det kunde åstadkomma och visa. Klicka för större bilder.
Bild 1. Startmeny:
Bild 2 visar bland annat att jag har haft någon typ av felkod tidigare på ABS/ASC, vilket kvitterades bort.
Bild 3 visar reservdelsnummer-programvara bland annat till ABS/ASC:
Bild 4. Felkoden för ABS/ASC återställd:Bild 5 visar chassienummer och det riktiga miltalet i LCM. I detta fall 6820 mil vilket är helt OK och stämmer med vägmätaren:Bild 6 visar chassinummer samt miltal, men där är miltalet 2.9 km högre, vilket är provkörningskilometer vid fabrik. Det visar också hur mycket bränsle som gått åt sedan senaste service. I detta fall 367 liter vilket stämmer bra med miltalet jag kört. Det visar även till exempel hur länge sedan bromsvätskebyte, 774 dagar vilket stämmer även det. Har gått cirka 1 månad sedan klockan dök upp i displayen. Visar också vilken typ av service som ska göras nästa gång:Bild 7/8 visar olika menyer med motorn igång och inställningsvärden, för att kunna justera felaktiga inställningar:

Kan konstatera att programmet har det mesta som kan önskas och visar här bara några användbara menyer. Det kan ju vara av intresse att veta att det inte bara är BMW som kan plocka fram rätt mätarställning och historik vilket köpare av importbilar alltid frågar efter. Kostnad för denna avläsning tar Bil & Elservice cirka 400:- för. Det vill säga cirka en timmes debitering. Tack till Stefan för visningen av systemet.

Författare: Hasso
Fotograf: Hasso
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.