AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Lågnivåanslutning för slutsteg

Svårighetsgrad: 4
Tid: 3 timmar
Verktyg: lödpenna/lödkolv, krympslang, grenkontakt, div. kabelskor
Förklaring
Det har ju varit många frågor om hur man ska ansluta lågnivå för slutsteg i E38:or så är här ett förslag på hur man kan göra:

www.bmwtips.com under "none dsp e39 speaker color codes" hittar man kopplingsschema för bilens original slutsteg. (Det finns förvisso många stereopaket, men detta gäller i alla fall för E38 och E39 med TV/Nav utan DSP). Originalslutsteget sitter i vänster bakskärm, bakom CD-växlaren. Steget har två anslutningar upptill. I det bakre skarvdonet (26pins) går lågnivåingångarna till steget, och i det främre (12pins) finns remote signal att tillgå.

För att skarva in sig på originalkablagen rekommenderas Biltemas grenkontakt 35-1550 som är smalare än vanliga skarvklämmor och dessutom ansluts med kabelsko. Kablarna är tvinnade och ganska stela så vanliga skarvklämmor känns ganska omöjliga att få plats med.

För att få ut lågnivå i en vanlig RCA-kabel, lödde jag på 1 dm vanliga kablar i änden på RCA kabeln (krympslang över lödskarven) och försåg dessa med kabelskor för grenkontakterna. I 26-pins donet är stift 1-4 lågnivå för bilens bakre högtalarna (donet går att skjuta isär och stiftnumren är markerade på den grå "kärnan").

Höger bak:
1. brun/orange -
2. blå/svart +

Vänster bak:
3. gul/svart +
4. brun/orange -

Remoteströmmen kopplas även den med skarvklämma runt den vita kabeln (stift 11 i det främre 12-pins donet).

Matarström till det nya steget tas lämpligen från elcentralen på höger bakskärm ovanför batteriet. Använd den lediga platsen i mitten då denna redan är byglad till batteriets + pol.

Eftersom jag har bryggkopplat slutsteget, så satte jag en galvanisk avskiljare mellan RCA kabeln och steget.

Författare: Svante Kärrö
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.