AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Lågnivåutgång i Business-stereo

Svårighetsgrad: 4
Tid: 2-3 timmar
Verktyg: Torx-sats, Lödkolv, limpistol.
Förklaring
Guiden gäller för Business CD som var monterad i E46 tillverkad okt-2000. Grunden till denna guide är enligt samma princip som den för E39 då de är liknande slutstegskretsar som använts i orginalstereon.

* Ställ bilen på plant underlag, lossa batteriets negativa ansl..... ehhh nej inte Haynes nu..

1: Demontera stereon ut bilen.
2: Demontera försiktigt topp och bottenplåten på stereon.
3: Lossa de 4 små torx-skruven som håller CD-enheten och lyft den rakt upp.
4: Lokalisera lödpunkterna på undersidan och löd fast tråd på de signaler som önskas. Jag ville bara ha bakhögtalarna och gjorde som på bilden. (BILD 1)5: Dra upp trådarna genom lämpligt hål i kretskortet.
6: Limma fast en kondensator/kanal på ledig yta på kretskortet. (I andra guider används tantalkondingar men jag hade inga sådana så jag tog elektrolyt istället). Värdet på kondensatorerna är 1uF/100v men går fint med lägre voltantal ex. 1uF/16v

7: Löd fast trådarna från de önskade kanalerna på kondensatorerna. Använd krympslang för isolering av lödanslutningarna på benen. Det VIKTIGA är att vända dem åt rätt håll. Plus (+) sidan mot lödpunkten i stereon.

8: Tag en klen lågnivåkabel med RCA-honor och klipp av och skala upp. Tvinna ihop skärmarna från bägge kanalerna och förtenna dessa. Drag in kabeln genom ett hål i stereons baksida.

9: Löd ihop röd kabel från lågnivåkabeln till rightkanalens kondensators minus (-) ben. Löd ihop vit kabel från Lågnivåkabeln till leftkanalens kondensators minus (-) ben. Använd krympslang för isolering av lödanslutningarna på benen.

10: Löd ihop skärmen från lågnivåkabeln med den sista tråden från stereon (jord) Använd krympslang för isolering av lödanslutningarna. Nu bör resultatet se ut ungefär så här. (BILD 2)11: Som dragavlastning på lågnivåkabeln använde jag ett buntband. Trådar och lågnivåkabel kan med fördel fixeras med lite smältlim.

12: Skruva tillbaka cd-enheten och sätt tillbaka topp och bottenplåt på stereon.

13: Innan montering av stereon i bilen dras självfallet en lågnivåkabel till stereofacket. Med fördel ansluts även en kabel för styrström (remote) nu till pinne 16 (vit kabel) i bilens kontaktstycke.

Resultatet kan bli en för låg utsignal för slutsteget. Detta kan lösas med en linjeförstärkare eller som i mitt fall med ett aktivt delningsfilter med inbyggd förstärkare.

I denna guide har jag inte skrivit något om risker eller fällor man kan hamna i under installationens gång. Dessa finns givetvis och det är upp till var och en att försäkra sej att man gjort rätt. Jag tar inget ansvar för att ovanstående är optimalt eller inte orsakar någon skada för stereon eller bilens elsystem. Är man minsta osäker inför installationen bör man avstå.

Författare: Björn Andersson
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.