AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Pixelfel i huvudinstrument E36

Svårighetsgrad: 2
Tid: 1-2 timmar
Verktyg: två små skruvmejslar (2,0 mm och 2,5 mm) och en torx T20.
Förklaring

Problemet är att enbart den övre halvan av mätarställningen och trippmätaren syns.

 

Displayen består av en LCD, vilken är upplyst bakifrån av två glödlampor. Den ena lyser upp räknaren och den andra lyser upp serviceindikatorn. Eftersom endast den övre halvan syns är det uppenbart att problemet finns i LCD: n och inte i glödlamporna. Problemet uppstår på grund av ett glapp mellan LCD och PCB (printed circuit board). Dessa är sammankopplade av en zebrastrip (gummigrej som leder ström) som med tiden kan tappa sin spänst och förlora kontakten. Detta åtgärdas genom att LCD med tillhörande zebrastrip byts mot en fungerande. Jag fick tag på en zebrastrip från ett huvudinstrument från en 325 -93. Det är lite av en chansning att hitta ett fungerande huvudinstrument då man inte med säkerhet vet om displayen funkar. Jag köpte ett huvudinstrument med spräckt glas vilket gjorde det mycket billigare (400: -).

 

 

  1. Börja med att koppla ifrån batteriet (glöm ej att ha koden till radion till hands).

 

  1. Tag bort huvudinstrumentet genom att skruva ur de bägge torx-skruvarna (T20) i överkant. För in ett plastkort eller en liten skruvmejsel under fästpunkterna för att få loss instrumentet. Ta loss de tre kontakterna i bakstycket. De är av bajonettyp och kan vara lite trixiga att få loss. (för utförlig beskrivning och bilder, se mekartipset ”återställning av döda pixlar i huvudinstrument”.

 

  1. Dela huvudinstrumentet genom att skruva ur de fem torx-skruvarna. Jag använde en skruvmejsel (2,5 mm) då min torxmejsel inte får rum i hålen. Viss kontrollerad handkraft kan behövas för att dela huvudinstrumentet.

 

 

  1. Delat huvudinstrument

 

 

  1. Närbild på LCD.

 

 

  1. Använd en liten skruvmejsel och snäpp försiktigt loss ramen som håller LCD:n.

 

 

  1. Ta försiktigt loss LCD: n. På den sitter zebrastripen som är boven i dramat. Hela denna del ska bytas.

 

  1. Sätt i fungerande LCD med tillhörande zebrastrip och återmontera i omvänd ordning.

 

  1. Slutresultatet!

 

 

Foto 2-6: Carl Eberstein. Foto 1,7: okänd.


Författare: Carl Eberstein
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.