AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Kontroll av fuktspärr

Svårighetsgrad: 2
Tid: 90 minuter
Verktyg: Stor mejsel, Ringnyckel 10 mm
Förklaring
Ett vanligt förekommande problem med modellen E46 är att det kommer in vatten på mattorna på förar- och/eller passagerarsidan och ett av tipsen på forumet är att är att kontrollera att fuktspärren innanför dörren sitter fast ordentligt och inte släpper igenom vatten in i kupén.1.    Börja med att koppla loss batteriets minuspool, det kan kännas tryggt speciellt om det är så att du har airbagmodul i dörrsidan.

2.    Använd fingrarna för att försiktigt dra loss interiörlisten som sitter fast med plastclips. Börja bakifrån och arbeta dig framåt mot handtaget.

3.    När du tagit bort interiörlisten så skruvar du loss de 2 torxskruvarna därunder med en torxmejsel T15.

4.    Lossa sedan försiktigt på plastskydden med en liten mejsel och skruva loss de två torxskruvarna som sitter i handtaget.

5.    Använd en liten mejsel för att försiktigt lirka upp den elektriska backspegelsmodulen. När det är gjort lossar du på kontakterna och skruvar ut den återstående torxskruven. Notera att den skruven är lite längre än de andra.

6.    Använd nu en större mejsel och lossa försiktigt på dörrsidan. Börja i nederkant och arbeta dig uppåt. Bryt försiktigt då dörren sitter fast med små plastclips som lätt kan gå sönder.

7.    När dörrsidan lossnat nertill och på sidorna tar du försiktigt tag med fingrarna i dörrsidans överkant i höjd med fönsterlisten och drar loss sidans från dörren en liten bit. När det är gjort så lyfter du den lossade dörrsidan försiktigt över låsknoppen och lossar vajern från dörrhandtagets mekanism.

8.    Efter det så återstår att lossa de två högtalarkontakterna för att sen lyfta av dörrsidan från dörren.

9.    På bilderna nedan kan du se att fuktspärren av skumplast släppt i nederkant.

10. Rensa bort gammal fogmassa, torka rent och lägg en ny frisk fog så att skumplasten fäster. Jag använde mig av vanligt tätnings silikon som jag köpte på Biltema för 19 kr.

11. När den nya fogen är lagd kan du om så önskar tejpa skarven mellan fuktspärren och plåten med silvertejp eller liknande. I detta fall så köptes Biltemas motsvarighet till silvertejp s.k. "Aluminiumtejp" för 29 kr. Det är tunt och mjukt och lätt att arbeta med. När du är klar så monterar du tillbaka dörrsidan i omvänd ordning. Lycka till!


Författare: Jonas Amnå
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.