AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Byte framskärm

Svårighetsgrad: 3
Tid: 1-2 h
Verktyg: Torx, spärrskaft, förlängare ~30cm, 10mm-hylsa, spårmejsel, tång, ficklampa/verkstadslampa.
Material: Ny framskärm (1095kr), plastpluppar för att hålla fast innerskärmen (2kr/st hos BMW).
Förklaring
Min vänstra framskärm var på något besynnerligt sätt drabbad av rost längs hela innersidan av skärmkanten. Det började titta ut rostbubblor på utsidan. Den behövde alltså bytas! En ny skärm inhandlades på Haga karosseridelar i GBG, http://www.hagakarosseridelar.se/ Därefter lämnades den in på lackering hos den lokala billackeraren.

Så här byter du skärmen:

1. Börja med att öppna huven. Skruva loss alla torx-skruvar längs kanten. De kan sitta ganska hårt, använd gärna spärrhandtag till detta. Glöm inte den som sitter längst upp mot A-stolpen, den göms av en gummiskiva som måste lyftas upp lite.

2. Peta loss plastplupparna som håller fast innerskärmen, det sitter 2-3st bakom hjulet. Använd skruvmejsel för att få ut dem ett par mm så att du får grepp om dem med tången. Du kommer åt bättre om du svänger på hjulet först.

3. Dra loss innerskärmen från skärmens plåtveck så att den hänger ner mot hjulet. Detta kan kräva några svordomar och en kopp kaffe då den är tillverkad av semi-hårdplast och är väldigt styv och otymplig.

4. Öppna förardörren och skruva loss 10mm-skruven som sitter i ovankant mellan dörren och skärmen.

5. Skruva loss 10mm-skruven som sitter i nederkant av skärmen, precis bakom hjulet innanför innerskärmen. Den sitter skruvad rakt ner, titta på fästet på din nya skärm så ser du exakt hur den sitter.

6. Koppla på förlängaren på spärrskaftet. För in den mellan innerskärmen och skärmen i nederkant och sikta in dig på 10mm-skruven som sitter i nederkant mellan skärmen och dörren. Skruva loss denna. Ha dörren öppen när du siktar så får du hjälp av ljuset som sipprar in under skärmen.

7. Skruva loss plastluckan som sitter i framkant av innerskärmen bredvid bromsluftintaget. Skuva loss skruven som gömmer sig där inne, titta återigen på din nya skärm för att se var skruven sitter.

8. Nu är skärmen helt lös förutom för snäppfästet mot plåten under framlyktorna. Dra försiktigt skärmen rakt ut så ser du att den hänger kvar i plåten i framkant. Dra rakt bakåt så lossnar den med ett litet klick.

9. Montera i omvänd ordning. Rikta in skärmen så att den sitter helt rakt innan du spänner åt skruvarna, du har ungefär 4-5mm spel på alla håll så det kräver att du är noggrann. Peta in innerskärmen som den ska sitta i skärmkanten och montera de nya plastplupparna för att fästa den i bakkant.

10. Klart! Du har sparat ca 3000-5000kr mot att låta en verkstad göra allt jobb så köp något fint till bilen för pengarna istället.

Författare: Agneta Enertz / Truls Nerud
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.