AutoPower Mekartips

AutoPower Mekartips

Byte silentblock E28

Svårighetsgrad: 4
Tid: 2-3 timmar
Verktyg: Garagedomkraft, 2-3 Pallbockar, Sticksåg med långt metallsågblad > >100mm, Borrmaskin med 10 - 12 mm borr, Hylsnyckelsats alt blocknyckel dito, Polygrip.
Förklaring
Mektipset om detta till E34 med flera är inte tillämpligt på E28, då stommen är i stål. Förmodligen lika på andra 80-talare.

1. Hissa upp bilen på ena sidan och ställ under pallbockar både fram och bak.

2. Ta av bakhjulet.

3. Ställ domkraften/en pallbock under bakbalken.

4. Skruva bort plåten som sitter mellan silentblockets undersida och karossen 22mm vid blocket 13mm vid chassi.

5. Sänk ner bakbalken så mycket du kan, se till att inte förstöra bromsslangen som går mellan kaross och balk..

6. Ta borrmaskinen och borra ur allt gummi i bussningen, om den är riktigt slut (som min var) så är det inga problem. Ta ur mittdelen som är av aluminium tillsammans med så mycket av gummit som möjligt..

7. Ta nu sticksågen och såga upp ytterdelen av bussningen lodrätt, den är av 1,5mm stålplåt så det tar ett litet tag. Jag sågade två paralella spår 1 - 2 cm från varandra, sedan var det inte svårt att ta ur resten av bussningen med polygrip..

8. Gör rent ordentligt där bussningen suttit, om du använder avfettning, se till att tvätta med sprit efteråt, det får inte vara fett/olja kvar på ytan. Ta samtidigt lite slippapper och ta bort ev. ojämnheter på samma yta, det underlättar monteringen av nya bussningen..

9. Ta bort domkraften om du använde den till att hålla upp bakbalken och ställ dit något annat istället.

10. Ta den nya bussningen som du lade i frysen igår, smörj in den med rikligt med diskmedel och sätt dit med spåren på rätt ställe (det syns vilka spår jag menar), ta domkraften och tryck i bussningen, den ska hela vägen till det tar emot i nederkant. Jag använde ett rör med något mindre diameter än bussningens kant för att trycka. Det går inte särskilt tungt om bussningen legat länge nog i frysen.

11. Skruva tillbaka plåten som håller bussningen.

Repetera på andra sidan av bilen.

Bilderna är klickbaraFörfattare: Mikael Ritscher
Fotograf: Mikael Ritscher
Tänk på: AutoPower tar inget ansvar för fel som kan uppstå när detta mekartips används. Det är helt och hållet användarens eget ansvar och det göres helt på egen risk.