Bild på användaren hasso Till startsidan
67 år. Bosatt i Kumla, Örebro Län ID: 1258
Senast inloggad: 2024-02-29 14:53
[ Info ] [ Bilar ] [ Blogg ] [ Gästbok ] [ Inlägg i forumet ] [ PowerPolare ]

[ 316G Klimatkompensatorn -98 ]
[ Bilder ] [ BilBloggen ]

BilBlogg
[ Senaste blogginlägg ]
 
  2018-10-27 2018-09-04 så skrotades klimatkompensatorn i Karlskoga. RIP.
 
  2013-06-01 Gasarn lämnat civilisationen och åkt till municipitalsamhället Hallsberg.
Bröllopspresent till köparens dotter.Ska slås in med röd rosett på taket.
 
  2013-05-26 Handpenningen lämnad och hämtas på Lördag.
Kul för var att det var en gammal SJ bekant fd förrådsmästaren på Lokverkstaden i Hallsberg som köpte den.

Varför mejlar alltid "Hassan" och är intresserad med enda frågan " vad är ditt sista pris"
 
  2013-05-22 Gasarn Godkänd, var nog den snabbaste besiktning ever slog in bilen 10.02 var inne 10.06 och åter på jobbet 10.16 ca 2,5 km t.o.r.

Nu återstår tvätt, dammsugning fotografering och annosering. Bloggbild
 
  2013-05-19 Idag fick Gasarn 4 bromsrör utbytta till nya 2 bak och 2 fram, så nu är det bara att passera besiktningen när det passar. Bloggbild
  2013-05-19 Bloggbild
 
  2013-05-06 När Dottern var hus/kattvakt föregående vecka, så disponerade hon så klart 316G när jag själv var på mitt favvoplace Maderia.
Nåväl så var ena nya framdäcket platt när hon besökte en kompis i Karlskoga, Mitt riktiga reservhjul stog kvar hemma i boden så hon fick hjälp med att få dit nödhjulet som höll hela vägen hem trots att det har en del torrsprickor.
Väl hemma kom Stefan och monterade dit det hjul som jag har extra som jag bara lägger i vid långkörningar. Bilen ska besiktigas om nån timme hoppas det inte vållar några problem med ett 15" och ett 16" på framaxeln. Får passera Bil&El på hemvägen för att byta ventilen då det verkar vara runt den det läcker.


Nåja det blev några bromsrör att byta annars gick besiktningen bra.

Fick tom kommentar om att undersidan ser riktigt bra ut.


Ny ventil monterad och nu är det tätt.
 
  2013-04-19 Eller sista servicen jag gör på den är väl kanske mera rätt.
Avgassystemet som byttes när jag köpte bilen , läckte lite grann på den svagaste punken (lägsta). En ny plåt svetsades dit, så lär det hålla nått åt till systemet är ju sällan slut bara för att just den svagaset punken ger sig.
Rundeker 16" styling 18 från 318-02 med två nya framdäck har också monterats i veckan.
Den ska besiktigas om 14 dagar och eftersom jag ska på semester nån vecka måste den vara klar innan. Det är bara en sak jag inte gillar denna bil.
Den 2½ liter lilla spolarvätskebehållaren, annars är det en kanonbil att pendla med. Bloggbild
 
  2013-04-12 Biogasarn bara rullar på igår passerades den magiska gränsen 20.000 mil så nu är samtliga i min BMW park över den gränsen.
Biogasarn den ultimata pendlarbilen ska så småningom säljas, när 318T blir klar. Bloggbild
 
  2013-01-29 Bästa däcken bak var det, enligt alla expertis och mig efter att gjort misstaget med en Framhjulsdriven Saab 900 , när jaag släppte gasen och det motorbromsade så vände bilen runt så fint:)
Nåja tillbringade eftermiddag på Bil&El dit däcken kom i går fm, snabb lev beställdes och skickades i fredags. Dock var det lite bekymmer att få däcken att täta har inte haft några problem tidigare med de andra 185 orna. Så jag fick testa nått jag inte gjort tidigare, nämligen klämma dit lösa tätningsringar, de är ungefär som en den löstagbara sidan på en sockarkaksform, en gummikant tätar mot däcket och resten kläms fast runt fälgkanten, då pressar luften ut hela den lösa ringen och tätar tills däcket kryper på plats på fälgen. Gissar att tyskstucksgrabbarna får använda sådan.
Nåja balanseringen gick bra även på dessa lågpris däck.
Sedan blev det att åka hem och skifta bakdäcken mot de nya och bort med plåtreserverna och sätta AGI däcken fram som rullat snart 3 säsonger.
En provtur på snögloppen och isiga gator så kändes det lite svajigt bak. däcken är väl mjukare , men de verkar hålla i bra i allfall. FÅr väl köra lite försiktigt så dubben sätter sig. Bloggbild
  2013-01-29 Bloggbild
 
  2013-01-24 När jag skulle åka hem från jobbet idag lutade bilen betänkligt. Jodå punka vänster fram.
Förmodligen kylan -20 på fm. som spelat ett spratt. är inte helt ovanligt.
Framdäcken GY UG 500 var de däck som jag var med bilen när jag köpte den och jag ratade 2 av dom och sparade de bästa. Dock sparade jag de andra två som reservhjul på plåtfälgar. Bak köpte jag två AGI Sarek från Norden däck som funkat mycket bra.
Men att skruva dit nödhjulet med skitdomkraften kändes inte helt ok i -15 C. efter som jag ändå skulle få byta när jag kom hem.
Lånade en jobbarpolares bil och åkte hem och hämtade det riktiga reservhjulet (som läggs i på ev längre resor) garagedomkraften och dragskaftet.
Tog nån timme extra att komma hem idag. Noterade även att de däck som jag ratat tidigare idag var bättre än de som satt fram på bilen sedan 2009.
Ok köper väl två nya AGI Sarek och smäller dit, skulle ändå göra detta till nästa år. Men tyvärr var de slut i samma dimension, så det blev att kika vidare.
Däck online hade dubbade Sunny med lika mönster för 500 spänn styck så vi testar dessa.
Dock verkar det inte vara nått fel på däcket utan det har läckt mellan fälgen och däcket, hittar inget som sitter i däcket iallafall. Sånt händer ibland i kylan inte första gången i min historia. Dessutom hade det skrapat i en del av fryst snö som satt i hjulhus och stänkskydd på morgonen.
 
  2012-11-06 Upptäckte att när den blev kallare att jag glömt att fixa stolsvärmen på passagerarsidan, jag hade skiftat knappen med förarsidan förra året när den bara ville gå på lågeffekten. Electronicspray och trycklyft hjälpte inte.
Det blev ett SMS till polaren Kidde på Gäresta Bildelar/skrot de hade ett par på hyllan.
Kidde stoppade den på lådan igår och idag så funkar det OK igen. Smidigt och snappt TACK!! Kidde för snabb service.

Inköpt lite nya lampor till dimljusomkopplaren på BMW och monterat samtidigt som instrumentlampan till tankmätaren byttes också. Annars rullar vi bara på. Bloggbild
 
  2012-09-13 Gasarn står bara och blänker som den nästan vore ny, poleringen gav ett resultat långt över förväntan. Nu ska gummans Flaschröda polo få sig en överhalning inför vintern den blir attans snygg när det skiner som en rubin.

Igår kom också den lilla smidiga luftdrivna polermaskinen från Kina, funkade över förväntan. den är ju inte roterande utan oscillerande men "avverkar" duktigt. Mycket lätt att komma åt med där det är trångt.

 
  2012-09-07 För ett par veckor sedan, "slutriktade "jag bakskärmen och spraylackade stora delar av skärmen. Resultat blev ganska bra, det spelar fasiken ingen roll att man har långslip och en långspackel som riktbräda så blir det inte 100 rakt för det. Men det ser hyfsat ut och får duga.
Upptäckte att 3Ms finrubbing var nästan slut nr 09375(efter 10 år) och noterade att det kostade 400 + frakt här hemma. Ebayade hem det för 245+ frakt 325 kr.(liter)
Sedan krånglade roterande polermaskinen (billiga 500kr) ville inte gå under varvinst. 3. Nu lyckades jag få ingång den igen, en lös kabel till regleringen. Nu råkade jag ju hitta en Flex proffsmaskin i nyskick på Tradera., fick den för 1725 kr fynd tycker jag.
Det var dags att beställa lite rondeller mm och lite superpolisch. Jag beställde från Pingens, Bollnäs, bilvård, och Prorecond, alla levererade snabbt. Köpte även två Våffeldukar en billig och en dyrare Flex. Efter att ha tvättat 316G kan jag bara säga, Skitbra istället för skinn.
316G som är otroligt mycket tvättrepor på är väl nästa pissavaskrubbad Vintertid i varmtvättarna utomhus skulle väl på en lite uppryckning.
Den röda Optipaden och Lahegas Supercut 10 fullkomligt käkar tvättrepor:) blir riktigt bra faktiskt, Blå rondell och 3M finrubbing och sedan Sonax vaxpolisch. Det går att få puts även på den gamle:) Är ju ett utmärkt träningsobjekt med nya pryttlar.
Flexmaskinen var rena drömmen att köra med inga vibrationer, lätt och smidig. Förstår prisskillnaden.
I morrn ska lacken poleras ihop så gott det går på bakskärmen sen ett lager lackförsegling inför vintern. Ebayade även in en 3" luftdriven polermaskin från Kina för 500kr därav 70 mm rondellerna på bilden, den har dock inte dykt upp än tar säkert en vecka till.
Böt från IF till TH igår -1000kr år. Bloggbild
  2012-09-07 Bloggbild
  2012-09-07 Bloggbild
  2012-09-07 Bloggbild
 
  2012-08-11 Gasarn bara rullar på, Dottern har varit hus/kattvakt flera ggr i sommar och nyttjat bilen ganska mycket till jobbet. Idag blev det en sanering och tvätt. Dessa jäkla björkfrön, slog på fläkten i 100 km och de sprutade in frön i hela kupén :). Och byte av instrumentlampan för Gasindikeringen som gått sönder, den är ju tänd till 99.9 % för jämnan i princip. Fanns på lokala Meca. Hittade flera instrumenbelysningslampor som var sönder, med det verka vara BMW special så jag får väl ta en sväng till Carlsson bil. Bloggbild
 
  2012-07-02 Med fyra nya dämpare istället för cykelpumpar så beter sig Gasarn som en bil igen, något sämre komfort en självklarhet med fungerande stötdämpare och bilen gungar inte två ggr när man åker över våra vägbulor hemmvid, dessutom spårar den betydligt mindre och nu har man vägkänsla i ratten. Väl investerad 1000 lapp.
 
  2012-06-28 Tomt i garaget, en Polo är ute på långresa, så då passade det bra att rulla in Gasarn för att byta stötdämpare åtminstone fram.

Började med vänster sida inga som helst problem tog väl 40 minuter så var den nya på plats.
Höger sida gick en bult av, de är loctitade så lite värma kade inte varit fel. Fick lägga en timma på att borra ut M12 skruven och gänga om, sedan fick jag ringa Stefan så han tog med sig en extra fjäderspännare, fjädern var inte riktigt lika på höger.
Men sedan var det bara att bulta tillbaka allt.
Notera ett de gamla hade lika mycket motstånd som en cykelpump (utan cykel tillkopplad) = totalslut.
Ska bli intressant att se hur bilen beter sig i morgon.
Byte bakdämpare blir det i morgon Bloggbild
  2012-06-28 Bloggbild
  2012-06-28 Bloggbild
 
  2012-06-26 Ett stötdämparkit kvitterade gumman nu på fm lev med DHL express, snabbt och smidigt från Tyskland.
Torsdag em till Tisdag fm.
Atec Germany stog som tillverkare, hade räknat med Made i Taiwan för den billiga pengen. Bloggbild
 
  2012-06-21 En standard stöddämparsats 2 fjäderben+ bakdämpare "ebayades" in för 1161 kr inklusive frakt. £79.90GB +21,70GB !!! notera pund till en tysk firma :) men letade på ebay.uk först [LÄNK]
Verkar funka ok med kommunikationen med firman, sedvanligt 2 år garanti på dämparna är väl samma som typ Biltema säljer för dubbla priset.
Vänster spindelled ska också bytas till den förstärkta modellen som sitter på höger och framvagnen ska justeras också sliter innerkant på vänster sida har jag noterat. Semesterpysslet verkar vara avklarad:)
 
  2012-06-18 Gasarn får 1000 mila service.
Dags att se över lite grann, 4 nya Platinastift skruvades i och 4 liter Shell Helix ultra hälldes i.
Samt så monterades den nya hasplåten ala 800 kr made in Ungern under kylaren och fronten, så den blev lite mera skyddat , ska väl vara en plastbit till egentligen.
Dottern ska visst ta en rejäl åktur i midsommar så bäst att ha ordning på maskin då.

Hittade förresten en IRIS enhet + cd till ex. 528an på blocket för 800 spänn, får väl hoppas den funkar bättre än den gamla som vägrar fungera som den ska. Bloggbild
 
  2012-05-07 Passerade Bilprovningen i Bista på hemvägen och fick bilen godkänd utan anmärkning, alltid lika trevligt. Ingen har slagit av Gasen och provat den på bensin hittills. Har för övrigt inte fått en enda bensinräkning ÄN i ÅR. Åker fortfarande 22 mil i veckan och tankar Biogas för ca 200 spänn.
540 fulltankad med 98oktan häromdan så visst nu börjar bensinräkningarna komma så småningom Bloggbild
 
  2011-12-30 En röd ilsken lampa tändes plötsligt på väg hem från jobbet igår.
Belägg varning fram, nja formodat sensorfel gissar jag på eftersom beläggen knappt är slitna alls.

När jag ändå var ute och rörde på 540 så tog jag först en sväng till Meca, men de hade ingen sensor, fortsatte till AD bildelar "NEMAS PROBLEMAS" billigt 129 kr dessutom.
Jo visst kabeln lossnat och fastnat så den var avsliten. Nya sensorn på plats och tändning på i 30 sekunder, den ilskan röda slockande.
Demonterad ABS sensorn på höger också. nytt metallspån som ger sporadiska ABS fel på triggersignalen, försvinner efter 25 meters körning och omstart varje gång det uppkommer.
Att man på juldagen kunde tvätta av saltet utomhus + 10C är ju inte så vanligt, varmvattentvättarna var det kö till så det skippade jag. Bloggbild
  2011-12-30 Bloggbild
  2011-12-30 Bloggbild
  2011-12-30 Bloggbild
  2011-12-30 Bloggbild
 
  2011-11-12 Vinterhjulen på, passade även på att riva bromsen på höger fram,hade forfarande sporadiskt fått ABS lampan lysa några ggr, men slocknat av sig själv efter nån kilometer.
Visst en liten rostflaga satt på sensorn. Misstänker användade av mutterknack vid hjulbytet på Bil&El är orsaken.
Ett lager med 3M höglansskydd lades på för att vara lättvättat i vinter.
Självklart kopplades även ASC systemet in. Bloggbild
  2011-11-12 Bloggbild
 
  2011-10-27 Abs sensorn vänster fram bytt, trots att bilen gick 40 mil långkörning förra veckan utan ABS problem så har det strulat till o från , speciellt vid fuktigt väderlek. Indikering på vänsterfram både triggersignalen och konstantfel. Jag hade beställd en ABS givare från Givarspecialisten a 300 spänn, då de är äldre utförande är det ju tradionell metall kuggkrans så de givarna är nog lättare att få till, än på E39 och nyare modeller.
Fick felkoder även på höger fram, men de är förmodligen kvar sedan förra gången när en metallflaga fastnat på givaren, misstänkte samma fel nu på vänster, men vill inte riva innan jag hade en givare hemma, för det är ju borrning och dremmel som gäller för att få bort dom oftast.
Nog lät det som det skrapade i navet, så jag blåste rent och testade med Inpa och att snurra på navet, nja nog var det signal men något hackig.
Efter att den gamla borrats bort och kuggkransen blåsts rent, och sensorhålet slipats ren så monterade jag dit den nya och testkörde manuellt och signalen såg lite stabilare ut. Plockade ihop igen och så får vi se i morrn om det fungerar bättre.

Jag traderade även in en Reservdel i förbyggande syfte, en ny luftbälg till vänster sida på 540 a 1550 kr är väl rätt OK, fast då går väl höger sönder först:) Bloggbild
  2011-10-27 Bloggbild
  2011-10-27 Bloggbild
  2011-10-27 Bloggbild
  2011-10-27 Bloggbild
 
  2011-10-21 Nyskodd med 16" och nytvättat , blev riktigt bra.
Kompade ut från jobbet efter 3 timmars jobb vid 9 och styrde kosan mot Västerås, hade monterat på vinterdäcken i går kväll och det kändes bra att ha dom på riktigt lurigt väglag - 3 vid 9 tiden.
Efter en kopp fika TACK JANNE och även för hjälpen att frakta Meteorerna från clubträffen på Bavaria igår kväll där "trucker" från Gävle levererat dom.
Styrde kosan mot Bil&El för montage, occh anlände vid halv tolv.
En timme senare var det monterat balanserat och montera på bil.
Balansering gick riktigt bra max 30 gr och alla gick att få 0 balans på.
Väldigt spännade är det ju med däck Made in Taiwan, men tyst och fint och inte en skakning !!
Vinterhjulen lämnades kvar, de ska flyttas över till de andra lättmetallfälgarna på måndag så kan man kasta bort plåtisarna och navkapslarna. Lade upp lite nya bilder i galleriet med nyskodd bil.
Kul med pyssel och att man kan uppgradera bilen nästan gratis.
Mätaren slog om till 18000 mil på fm.
Noterade också att hastighetsmätaren visade 1 km fel istället för 4-5. Bloggbild
 
  2011-10-19 Eftermiddagen besöktes Bil&El för att låna däcksmaskinen, då de fick en pall hjul från mörkaste Småland igår.
Efter rengörning så såg fälgarna riktigt bra ut och var väl värda 1200 spänn :)

Forumräven "trucker" råkade ha 4 st 16" däck på hyllan med bra mönster dessa tingades på omgående. Bloggbild
 
  2011-10-15 Problemet när man inte jobbat yrkesmässigt med bilar sedan 1998 är ju verktygsuppsättningen funkar inget bra längre , trots att jag har det mesta i proffskvalitet som kan tänkas för att driva en verkstad fast för 15 år sedan.
½ tums verktyg används knappt inte alls idag, enbart 3/8 för att det är omöjligt att få dit ½ på många ställen på moderna bilar.
Byta startmotor på en E36 blev en investering i verktyg för ca 750 spänn, hade i princip inga 3/8 eller E –Torx (E12) överhuvudtaget i sortimentet.
Idag nöjer jag mig med hobbystandard eftersom jag enbart skruvar lite grann på mina egna bilar.
Mina händer är inget vidare när det är trångt och jäkligt, som att skruva med lovikavantar och stela och fumliga och allt tar säkert flera timmar längre än vad det borde och sedan får man leva med sovande bortdomnade händer minst en vecka efter en sån här insats. Men samtidigt är det tillfredsställande att se att "gubben kan fortfarande" inte bara i teorin :)
Det blev Biltema, Clas O samt Jula för att få ihop det jag trodde jag behövde, och det mesta användes också förutom de extra hylsor som var med.
Bultarna var locktitade, den undre gick det åt nästan en meter med förlängare för att få rejält tag.
Den övre fick jag bort genom att klyva på insuget dvs, ta bort den övre delen, samt kylarslangar till kupén och röret till oljestickan.
Fick dit en E12 lednyckel i rätt vinkel så jag kunde sätta dit en rörstump och ta i, bulten släppte med en rejält knäpp, sedan tog det säkert 1 timme att får bort den, typ skruva en 6 kant i taget.
När man väl fått bort bultarn så satt den ju på en grovt styrstift så det blev ett knackande och bändande innan den till slut lossande.
Sedan fick man lossa elkablarna underifrån och snurra lite med startmotorn för att få bort den.
Jag testkörde den nya direkt från batteriet så att den inte var livlös.
Med rengjorda och väl anoljade bultar så gick återmontaget på halva tiden.
Det var spännade att vrida på startnyckeln, och se där, den nya spann så fint trots att den bara kostar 550 kr + frakt från UK.
Passade även på att göra oljeservice när bilen ändå var upphissad.
Ett Boschfilter och 4 liter Shell helix Ultra 5W-40 från Ica Maxi.
Så nu är det ny vattenpump, termostat, glykol, startmotor, bromsoljan böts i somras och ny olja + filter så nu hoppas vi att det rullar över vintern.
Har ju faktiskt fått jacka i motor och kupévärmare ett par dagar denna vecka.
Upptäckte att min vän Johan B (vår oljeguru på forumet) sålde en uppsättning
16” Krysseker 42 till ett mycket tilltalande pris, så vi kom åter överens, jag köpte ju även förra uppsättningen fabriksnya 15” 10 eker style 14 av Johan, de får väl vinterdäcken på sig och så får jag leta 16” tums däck och kränga mina nästan nya 15” Firestone TZ300 däck till våren.

Byta ventilkåpspackningar och backslagsmembran på en 540 är rena barnleken mot att byta startmotor på en M43a har jag konstaterat idag.

Noterade dagen efter ett litet oljeläckage, trodde att jag inte dragit åt pluggen ordentligt, men konstaterade att en hårfin cm lång spricka i tråget vid pluggen. Oljan tappades ur och dremmeln togs fram och slipades rent. Sedan anbringades Hagmans Läck- fixare kemisk metall i två lager enligt anvisning och det verkar funka bra. Är ju ingen påfrestning och det pallar för -40C-+130C och är bensin, glykol. oljabeständing.
Men man får tänka på att inte dra pluggen mer än vad som behövs med kopparpackningen och lite Packning på tub på pluggen som vanligt. Bloggbild
  2011-10-15 Bloggbild
  2011-10-15 Bloggbild
 
  2011-10-12 Vid 13 tiden idag så levererade Posten en startmotor a 812 kr totalt från UK som jag beställde i Torsdags kväll, 3,5 arbetsdag är inte illa i leveranstid, är ju knappt Posten klarar från Skåne och hitupp. Vi får hoppas att den fungerar också. Bloggbild
 
  2011-10-09 Går allt sönder samtidigt nja var väl väntat kanske.
Igår var vi på Hjalmarrevy i Örebro (jäkligt bra) och när vi kom ut vid 22,30 tiden så var det frost på Gasarn.
Noterade att stolsvärmen inte funkade på gummans sida . Så idag kollade jag av slingorna som verkade OK sedan tog jag ur strömbrytarna, denna har suttit på förarsidan och jäklats tidigare, så jag hade skiftat men rengörning med elektronicspray och tryckluft så har den funkat hela förra vintern.

Men nu funkade detta trix inte längre, skiftade med förarplatsen och då funkade det, medans den trasiga inte funkade på förarplatsen.
Ut och leta på Laga.se hittade en hel drös för 100-150 kr tom 450 kr gisses nästan nypris.
Blev en för 150 från Norrbottens bildemo där jag handlat en fälg tidigare.
Dock är värmen i Gasarna rejält förbättrad med ny termostat, fast tempmätaren står rakt upp som tidigare.
Upptäckte osså att jag inte hade nått backljus längre, antingen kontakten på växellådan eller glapp vid backljuset får väl kolla det också.
Och sedan hade även strålkastarlampan till TV/Videövervakningen gett upp fick jag hör när gumman efter hemkomsten sprang runt på baksidan och försökte täcka över och rädda kvarvarnade blommor från frosten Bloggbild
 
  2011-10-06 ABs lampan tändes i en högerkurva på hemvägen, kopplade upp med Inpa och konstaterade att denna gång var det vänster fram, lampan försvann och återkom några ggr när jag testade signalen från givaren med bilen rullande, signalen hackade lite grann då och då.
Men blev bättre och bättre ju mera jag rullade fram och tillbaka. Gissar på ett det är en rostflaga som fastnat på sensorn och stör signalen då och då. Lika som det var på höger för ett tag sedan Tyvärr är det väl omöjligt att plocka bort sensorn hel, så vi hoppas det ger sig så småningom annars får man köpa en ny.
Beställde en ny startmotor från Rotation Electrics i UK. 812 kr inklusive frakt sanslöst billigt med 1 års garanti.

Det tog nån timme efter den var betald via Paypal så kom det ett meddelande från Rotation Electrics med status "Shipped"
 
  2011-10-04 Nu är det åter tyst under huven på Gasarn.
Hämtade Vattenpumpen och termostaten från Schmiedmann på hemvägen från jobbet på Statoilmacken. Var även förbi Meca för att beställa oljefilter till bägge BMW. Även ett kylarlock a 130 bar beställdes efter läst på forumet.
Vaicopump och Meyletermostat är välkända märken som brukar fungera utmärkt.
Brukar alltid ta ett foto hur remmen sitter innan jag demonterar den, gubben är ju lite senilcement :)
Pumpen satt rejält fast öronen gick av när jag drog i M6 bulten för de avsedda demonteringshålen. Blev kofoten och träkloss i stället samt hammare.
Pumpen hade ett rejält lagerljud när man snurrade den för hand, men det var inte glapp överhuvudtaget
Termostaten fick sig ett extra lager med silikon då den bara har tre fästhål i en fyrkant.
Den gamla termosten hade fyra mindre skvallerhål, den nya hade det inte.
Allt på plats bara att fylla på ny glykol och börja lufta ur efter att ha varvat upp motorn rejält och full öppning på värmen.. inga problem alls med en BMW 4 som på vilken annan bil som helst. När elfläkten hoppade igång öppnad jag lyftningsskruven och släppte ut en del luft, Fick sedan stå nån kvart på tomgång. Tog därefter en sväng, värmen var rejält mycket bättre, kunde knappt hålla handen framför utblåsen.
Får väl se hur det blir i vinter, tidigare har tempmäteren sjunkit när man dragit på kupefläkten, troligtvis pga de små skvallerhål som fanns i gamla termostaten.
Får kolla nivån i expansionkärlet i morgon bitti, när den svalnat av ordentligt. Det blev märkbart tystare i kupén också lagerljudet hördes även där.

Dock har Bendixdrevet missat några ggr de senaste månaderna, kikar på startmotor i UK runt 800 ink frakt, gäller bara att hitta rätt startmotor, är ju omöjligt att läsa av Boschnumret utan att demontera den. Bloggbild
  2011-10-04 Bloggbild
  2011-10-04 Bloggbild
  2011-10-04 Bloggbild
 
  2011-10-03 Schmeidmanns leveranstider har en del att önska, den 18 sep beställde jag två stycken standardelar en vattenpump och termostat till en M43 dessa har inte dykt upp än, jag frågade den 27 och då skulle ordern vara komplett och skickas den 28 fick jag till svar, bra då hinner jag byta till helgen, Nope inget har kommit. Sånt här gillas inte.

Uppdaterat 15.15

Men jag frågade igen idag och fick till svar att den skickades förra veckan med försändelsnummer men inget försändelsnummer för att spåra hade jag fått och ingen avisering heller. Det har alltså legat på statoil i Kumla sedan i Fredags hmmmmm.
 
  2011-09-18 En beställning till Schmeidmanns med ny vattenpump samt termostat lades idag, vi hoppas att den håller nån vecka till innan grejerna kommer.
Noterade nämligen igår ett malande missljud i fronten på motorn jag inte hört tidigare, misstänker starkt vattenpumpslagret då ljudet kommer därifrån.
Kan vara gott att få det bytt innan vintern slår till.

Jag höll på och trixade lite med larmet som legat på hyllan ett tag, monterade nya dörrkontakter mm, får väl se om det går att få till, funktionen på larmet verkar dock en smula suspekt, dessutom gillar jag inte att det tutar varje gång man låser och låser upp.

 
  2011-08-29 Tröttnade på att ABS lampan tändes titt som tätt, oftast när det var fuktigt ute och beslutade att göra en okulärbesiktning.
Skarven på kabeln verkade intakt, så jag demonterade hela sensorn med sladd för att bänkgranska den.
Men på ena sidan av sensorn sitter det en rostflaga, och det måste vara den som spelat ett spratt, när den kortslutit magnetpolerna på sensorn.
Rengörning och urblåsning av hålet, skarven var helt OK , men tätades om men vulktejp.
Livetest före innan jag hängde på hjulet såg OK och felkoden raderades och lampan tändes inte mera.
Ett kortare provkörning a1,5 km för att kika på gårdagens lokala händelse, ett motorhaveri orsakade en nödlandning, fanns 5 fallskärmshoppare + pilot alla välbehällna, 5 st hoppad ut från 1200 meters höjd, medans piloten gjorde en loping på marken med planet. Bloggbild
  2011-08-29 Bloggbild
  2011-08-29 Bloggbild
 
  2011-08-18 Klimatkompensatorn har befunnit sig sedan i Lördags i Grebbestad och Strömstad, Dottern lånade både bil och GPS och hälsade på en tjejkompis några dagar. Nervöst nja inte så farligt hon kör mycket bra och bilen har ju funkat på långresor ua tidigare.
Dock läggs det alltid i ett ordentligt reservhjul i skuffen, inte så kul med ett nödhjul när man är 30 mil hemifrån. Råkade ju ut för det en gång med Volvon i Strömstad och ingen Uniroyal föräljare fanns det där, när det nya däcket förstördes på 6 meter förflyttning, fick köpa ett beggat däck som tur var.
Samtliga hjul balanserade jag om för nån vecka sedan då en del vikter ramlat bort. Blev 0 på alla fyra, men Firestonedäcken är inte optimalt runda, sedan jag böt spindelled till den förstärkta varianten har bilen blivit känsligare, därav balanseringen.
Sedan blev man lite orolig när det blev rotblöta på Västkusten, men det var mest Götet som drabbades, längre norrut var det lungt.
Igår kom Gasarn hem igen, ABS lampan hade tänds vid nått tillfälle, gissar på fukt i skarven jag fick göra på kabeln höger fram som hade reggad fel 1 gång när jag läste av igår kväll. Nu får 540 vila från 3 dagars jobbpendlandet ett tag. Nu gasar vi igen!
 
  2011-07-16 Nu får Gasarn semester i pendlandet ett tag, noterade igår nått som jag inte hade en aningom om.Jag har tidigare noterat och trott det var dags byta torkarmotor, då den stannat då och då MEN igår kom jag ju på att första konstanthastigheten har hastighetsberoende torkare, dvs de övergår automatisk till intervallläge så fort du stannar och startar vid ca 5 km i normal hastighet igen, dvs fattigmans regnsensor.
Har inte kört så mycket i stadstrafik under ihållande regn tidigare.
Dessutom trodde inte jag att en sådan finess fanns på gamla snikbilar :) men en koll med Mäster Söderman så var det tydligen så
 
  2011-06-08 Igår 12.45 efter jobbet så var Gasarn åter godkänd, var rätt mycket bilar på parkeringen, tar väl nån timme tänkte jag. Men 7-8 minuter efter att jag anmält mig för efterkontroll så kom regnumret upp och 5 minuter senare var det klart.
 
  2011-06-03 Idag var det dags att göra Gasarn besiktningsduglig
fick ju 2a på en bromsrör, samt en liten antydad att höger spindelled inte skulle klara nästa besiktning dock inget skrivet på pappret.
Så Stefan och jag tog en sväng in till Bil&El som var helgstängt för att fixa till detta.
En nyimporterad F100 stog på en lyft, mycket grovsmide på en sådan, men riktigt snygg och välbyggd var den.
Nytt bromsrör skarvades in under skyddet för bränslefiltret och trixades dit till förgreningen över bakaxeln. Bloggbild
  2011-06-03 Bloggbild
  2011-06-03 Bloggbild
 
  2011-04-20 Sedan i höstas har jag sett att det legat nått innanför glaset i högra halvljusets reflektor en ljusstyrning till lampan.
Nu är det ju besiktning i antågande så det var väl bästa att ta bort och isär lyktan för att sätta tillbaka ljustyrningen.
När den tryckts på plats, så tog jag fönsterputsen och putsade bort den vita hinna som blir på insidan av reflektorglaset, jisses vilken skillnad, så det blev att plocka bort och isär den andra lyktan också för att putsa glasen på insidan, även skyddsglaset så klart. Nu får vi passera Bil&Elservice nån dag för att justera in ljuset ordentligt.
Bloggbild
  2011-04-20 Bloggbild
  2011-04-20 Bloggbild
  2011-04-20 Bloggbild
 
  2011-04-13 När man är genomförkyld och helst vill ligga under filten på soffan, så kommer det en ABS varningslampa upp i instrumentet på hemvägen från jobbet.
Ok bita i bara, upp med Carsoft som säger både 34 vänster och 33 höger framsensor Hmm?? så kommer jag ihåg att jag förra vintern fick en ABS lampa när jag kört genom ett vattenfly som sedan hade stått å frusit över natten och som försvann av sig själv efter ca 100 meter.
Rensade felminnet och körde igen,=33
Fram Vänster på E38/E39 Höger på E46 Hmm
Nja tar INPA istället och ser där 33 höger fram triggersignal saknas.
Testar med signal live från sensorerna inget liv från höger fram när bilen rullar.
Jaja den är ju ny dvs den jag bytte för 1½ år sedan vid inköpet av bilen.
Vrider på hjulet och känner på kabeln, inte bra den var skavd. Bara att rulla in i garaget och bort med hjulet.
Plastklamman som håller kabeln till fjäderbenet hade gått sönder så sladden lagt sig mot hjulet.
Fram med lödkolven och krympslang och skarvade ihop de tre kablarna.
Kopplade på INPA och snurrade på navet, signal gick fram. Raderade felkoden och lampan försvann.
Fick strajpa kabeln direkt mot fjäderbenet istället.
Nu får det bli soffan!!. Bloggbild
  2011-04-13 Bloggbild
  2011-04-13 Bloggbild
  2011-04-13 Bloggbild
  2011-04-13 Bloggbild
 
  2011-04-10 Det har stormat i dagarna 6 så utomhusvistelse har varit otrevligt håll i hattenväder, fast mest då för MB ägare så klart..
Men idag +14 och vindstilla och vad ger mera tillfredsställelse att sanera bruksgasarn efter ännu en riktigt vinter.
Att få lägga på rejält med avfettning och fälg och däcktvätt, dammsuga och putsa fönster (gumman putsar husfönstren) jag bilfönster.
Magiuer på bräda instrument, och dörrsidor.
Ett lager med Turtle WET and WAX som jag vann för skitigaste fälginsida i somras, det funkar faktiskt tillsvidare. Polermaskinen ska väl fram nån gång innan sommaren.
För övrigt är vi nu 7 BMW på Semcon kontoret "Latorparn" Tomas som avyttrade sin bruks Polo -06a förra veckan , hämtade hem en snygg 320T-01 välutrustat , orientblå i Torsdags den var utannonserad på powerbörsen och jag skickade ett SMS eftersom den stämde bra med vad jag själv skulle kunna tänka mig , men han hade redan sett den och skulle ringa på den. Bloggbild
  2011-04-10 Bloggbild
  2011-04-10 Bloggbild
 
  2011-02-17 Nu kan jag även bli bogserad.
Jag hade glömt bort att dragöglan var avbruten, när jag köpte bilen förmodligen efter bärgningen när den gick i diket på vänstersidan.
Tanken var att borra och gänga in en m10 skruv och svetsa fast den i det utstick som var kvar.
Det gick bra med gängningen och svetsningen men det satt som berget.
Återstog endast att borra och gänga upp med M12 och fixa dit en egen Ögla.
Sedan måste jag köpa en ny originalögla till bak utifall jag skulle behöva bogsera någon.
För övrigt så rullar det på UA, det enda att anmärka på var väl att Gaspumpen var trasig när jag skulle tanka härom morgonen. Bloggbild
  2011-02-17 Bloggbild
  2011-02-17 Bloggbild
 
  2011-01-11 Den 6/10 2009 passerades 15000 mil i Grängesberg på den strapatsrika inköps/ hemresan från Östersund imorse när jag parkerade på jobbet så slog det lagom över till 17000 mil.
2000 mils problemfritt jobbpendlande till en månatlig kostnad av 715 kr i gaskostnad är helt OK kör ca 95 mil i månaden 7.6 kr milen, månadskortet kostar nästan 1000 lappen och jag spar minst 1,5 timme restid numera när bytt arbetsgivare och kontor till södra delarna av Örebro en trip på 16-20 minuter enkel resa.
Jag har 2,2 km mellan jobbet och Gaspumpen som synes, där jag varje gång (9av10ggr) träffar samma Taxichaufför mellan kl 6.15-6.20.
Gaspriset hade höjts igen till 11.99 från 11.79 har väl med bensinprishöjningen att göra. Bloggbild
 
  2010-10-30 Reservhjulsupphängningsaggretgatsöversyn + nödreservhjulsöversyn. Fick en dust med stålborste och hammarlack Bloggbild
 
  2010-10-22 Det var inte helt fel med dubbdäck nu på morgonen, 1 dm snö på trappen i morse, så snöborsten fick letas på för att sopa av Gasarn. Gick stabilt in till jobbet där det var betydligt mindre snö. Bloggbild
 
  2010-10-21 Asken och Co instiftade i nattsuddande småtimmar i jönköping ett pris för mest smutsiga insida på fälg inför årets Vätternrunda
Misstanken är ju även att pristagagaren utsågs i förväg efter ytterligare en runda Jägermeister.
Iofs så hade jag kört 540 tor Knutstorp utan att tvätta bilen, så det var väl befogat.
En flaska Turtle Wet and Wax var priset, vad fasiken har man en sådan till, jag waxar inte benen ???? tror det gör ont.

Nåja Gasarns fälgar blir det inget pris för så det så.:) Bloggbild
 
  2010-10-15 Noterat att efter Inspektion II och stiftbyte till pålitliga NGK så har gasförbrukningen sjunkit.
Kört 24 mil blandad körning på 16Nm3 vilket ger 0,6 per mil. Nu har man även fått börja använda motorvärmare nån timma på morgonen vilket också kan bidra till lägre förbrukning.
11.79/nm3 ger ca 7 kr milen.
 
  2010-10-09 Har haft en del funderingar på det 5 cm djupa utrymmet ovanför gastanken, då de 2 (av 6) pyttesmå 4"högtalare "Nokia" som sitter bak knappat hörs.
Idag fick jag lite tid över så det sågades och sedan en sväng till Feltema. följde med en cooolfiberlook avgasförlängare a 119 kr när jag skulle ha konstläder och spolarvätska..
Idé var inte så tokig faktiskt, riktigt bra ljud med ett par JVC 6.5" från Netonnet där jag hade ett tillgodokvitto som kom väl till pass. Bloggbild
  2010-10-09 Bloggbild
  2010-10-09 Bloggbild
 
  2010-10-02 Idag var det besök hos Bil& EL för att byta olja, har rullat 1100 mil sedan sist och även montera på ett 185/65/15 Gislaved speed 316T på extrafälgen så jag har ett riktigt reservhjul vid behov, nödhjulet är ju inget att åka mera än några mil på högst.
Jag böt bort de gamla 17" däcken till 540 mot 15" däcket med en arbetskamrat, vars grabb nog behöver nått att drifta med typ.
4Liter Shell helix ultra från Ica maxi återigen.
Luftfilter får Stefan beställa på måndag, fanns inte hemma på varken ADbildelar, Meca , eller Custom, så InspII blir klar.

Bloggbild
  2010-10-02 Bloggbild
 
  2010-10-01 Noterat att det blev en helt annan gång på motorn, speciellt i gasläge med nya NGK stift .Gott ! silkeslent ! och piggare. Den gick inte dåligt innan, men skillnaden var markant. Blev väl 15 hkr mer direkt:) Bilen varvar upp betydligt lättare och känns betydligt piggare samt vridmomentet blev bättre.
Är nog enda gången jag inte kontrollerat stiften på en nyinköpt bil, där fick man för att man "fuskade".
 
  2010-09-30 Inspektion II är väl vad som står på tur.
Sist var det vid 11800 mil enligt boken.
Införskaffade nya NGK så klart, standard tvåelektrod att 95 kr stycket.
Det första lossades för hand, var inte draget alls i princip, likaså ytterligare ett stift, det syns på de som är ljusbruna på porslinet.
Nja vad säger man har det rullat mera än 5000 mil ? Beru Ultra-X 79 är nog marknades billigast 4elektrostift. De har var rejält slitna=totalslut, trots det har det funkat hyfsat.
Nu är det väl så att gasdrift sliter hårdare på stift , ventiler och ventilsäten pga utebliven smörjning.
Jag har inte skruvat i Berustift sedan 1971 då jag jobbade på Volkswagen i Kumla, de var på den tiden kitch- rosa.
Är ju numera grodätarstift från France säger väl en del.
Motor fick en trevligare jämnare gång med nya NGK stift, är väl inte så konstigt.
Nu återstår oljebyte, men där lånar vi en lyft på Bil&El, sedan ska man nysa i däcken och fylla på spolarvätska, byta luftfilter sedan är insp II klar.:)
Vi har kommit upp i 166000 mil. dvs kört 1650 mil på ett år om nån vecka.
Har för övrigt försökt att hitta luftfilter på Biltema 233X236X42 till 316i-96>. men dom som de har stämmer inte alls i måtten och inga andra BMW luftfilter som jag hittade där heller i hastigheten, trots att jag gjorde en crossoversökning på
[LÄNK] och det var samma till en hel drös E36 och Z3.
Märkligt.
Biltema är ju 120 spänn billigare på filter än övriga , och jag var ändå där. För övrigt så har dom jämnt slut på det jag ska ha, märkligt det också verkar ha beställningspunkt 0 på det mesta. Bloggbild
  2010-09-30 Bloggbild
  2010-09-30 Bloggbild
  2010-09-30 Bloggbild
 
  2010-09-26 Lade ned larmmontaget igår, hjärnan orkade inte med att tänka till, och när inte de kablar och färger fanns där det skulle enligt Garguards inkopplingsmanual,och jag kom på att jag måste montera separata dörrkontakter, eftersom det som sitter där inte funkar iom att det går in i elektroniken vilket gjorde att larmat gick när jag stängde dörren efter att ha öppnat den och det spelade ingen roll om jag + el - triggade larmet.
Dessutom har jag för mig att den 26 poliga kontakt som ska enligt manualen sitta bakom handsfacket vid torpedväggen sitter på förarsidan istället där centrallåsen ska jackas på. Fanns heller ingen reläfunktionsbeskriving på larmet bara 6 tåtar för lås och lås upp nu är det ju mätbart med multimeter iofs vilket jag fick göra.
Tar detta en annan dag när dörrkontakter införskaffas, för övrigt funkade larmet,med en herrans ljudbar sirén att låta ska nog skifta med 540 tror jag :)
Nu blir det golvläggning istället.

 
  2010-09-24 En halvan av garaget tomt, gumman med systeryster drog till Färna på Spa, så man slapp tapetstering och golvläggning i ett par dagar.
Är väl dags att montera larmet, så man får fjärrmanövrerade centrallås, så jag började lite smått, blir ju en del schemaläsning och lite rörigt bland sladd och tåtar innan man hittat alla anslutningar.
Blir till Att fortsätt i morgon, nu är iallfall spänningen framdragen mm
Larmet heter Thorn påminner mycket om det Carguard 950 som sitter i polon dock med med flera funktioner. Får väl se om det fungerar. Bloggbild
  2010-09-24 Bloggbild
 
  2010-09-18 Man hjälps åt som gasbilsägare, det finns ett forum som heter forumgas och det fanns ett nytt inlägg om någon visste vilka programvaror för att läsa av felkoder på en 316 G av en ägare i Linköping.
BMW vägrade läsa av i Linköping då enbart BMW i Stockholm, Göteborg, Malmö hade rätt diagnosutrustning för att läs av gasbilar.
Nåja jag hade ju testad med Carsoft och det läste av samtliga moduler även DME som behövdes i detta fall. Är samma DME 1.7.3 som i vanliga Bensinbilar och ägaren trodde inte det var just gasrelaterat och jag gissade på kam el vevaxelgivare.
Jag hade ett Carsoft interface över som jag packade ned och postade till Linköping idag får vi se vad det kan ge.
 
  2010-09-15 Har jobbat lite med bakskärmen, den var ju uppspacklad efter den gamla krokiga dörren och dörrlinjen kontra bakskärmen gick både innanför och utanför den nya dörren. Hade ingen lust att slipa centimeter med spackel i garaget då det gick åt rondell att avverka med.
Utan jag tryckte ut skärmen med portpower och slipade till den någotlunda ,men hade ingen dörr på plats att följa linjen efter.
Men tillslut fick jag lite tid över, när jag numera får ha bilen själv och vädret varit nästan sommarfint.
Nu följer skärmen den nya dörrlinjen på ett bättre sätt, förra gången körde jag med 2k på sprayburk,men denna gång handlade jag vanlig akrylfärg hos den lokala Meca butiken.
Var väl lite ljusare en den nylackade dörren, men bilen är ju ingen altartavla och lite jobb återstår fortfarande men det tar vi i vår.
 
  2010-08-21 Trodde jag skulle få ta gasarn till Vätternrundans lunchuppehåll i Askersund idag, jepp vi "Bmw kungar" tilllika Hedersmedlemen i BMWCS Kung Carl XVI Gustaf med resten av familjen lunchar i Askersund idag. Dock inte på samma ställe som Vätternrundans deltagare.
Men dottern flyttar till studentlägenhet och en "packad Gasare" får man inte låna.
En alldeleles utmärkt packåsna är den 2sitsiga gascompacten.
Så det blir att starta upp 540 igen som stått still i garaget sedan jag kom hem från Knutstorp i Söndags, regnar lite till å från så nån tvätt är ingen idé. Bloggbild
 
  2010-08-02 Dottern har tillbringat helgen i Örebro hos en kompis, och natten mellan fredag och lördag försökte någon klåfingrig snål BMWägare att stjäla dimljusen.
Fronten hade ryckts ur framåt så den var avhakad i sidofästet , dimljuset hängde ned i sladden och bromskanalen var ur läge, när Sofia skulle ha bilen på lördag fm.
Bilen stog på en privat tomt utanför hennes kompis föräldrars hus som på 30 meter från kompisens lägenhet, familjens bil stog bredvid orörd.
 
  2010-07-26 Gasarn har känts lite instabil i aktern och jag hade vi bromsbytet noterat att bussningarna såg inte så bra ut, vulkningen hade släppt från innerdelen kunde man se i uppkanten (bild 1).
Inköpte ett par Lemförder på Mekonomen för 492kr och tog med semesterlediga Stefan in till BiL&El, det regnade ju ändå.
Undre fästet lossades och sedan tog vi en gängad stång och drog ur mittendelen av bussningen. Den var bara vulkad på ca 50 % konstaterades.
Därefter så togs tigersågen fram och delade ytterdelen av bussningen i två halvor för att "lätt" få bort den.
Sedan smorde den nya bussningen in med däcksmonteringssmörja och satt lyften under för att trycka i den så långt det gick.
Den räckte inte till utan den lyfte bilen som hängde i lyften, så det blev att plocka fram den mekan/ hydraliska pressen för att få i bussningen sista biten.
Jo tack det blev skillnad, märktes redan i första 90 graders korsningen, att bilen blev betydligt stabilare.
Bloggbild
  2010-07-26 Bloggbild
  2010-07-26 Bloggbild
  2010-07-26 Bloggbild
  2010-07-26 Bloggbild
  2010-07-26 Bloggbild
  2010-07-26 Bloggbild
 
  2010-07-07 Den bara rullar på, men dottern lyckades få elhissen på förardörren att lägga av medans jag var på semester några dagar.
Den främre armen hoppad ur sitt fäste på skenan till fönstrer och det låste sig halvvägs upp.
Stefan fick göra en snabb kvällsutryckning så rutan kom någotlunda på plats så hon kunde använda bilen.
Rev ned det i Måndagskväll och fick rikta lite stag och skiftade den tefloninfästning som såg lite vissen ut där staget hade hoppad ur. Hade reserv från dörren jag köpte från skroten där sidorutan satt kvar.
Nu verkar det funka igen som det ska.
Noterad också att någon tidigare förstärk stagen , med att punkta på plåt på stagens baksida, förmodligen en vettig idé.
 
  2010-06-06 Idag fick jag tid över och då fick "gasarn" sin första överkörning med polermaskinerna, Supercut 10 rubbing och Sonax waxpolisch och ett lager högglansskydd.
Inte så tokigt blev det faktiskt.
Kvar att göra i sommar är att slipa ned och finrikta bakskärmen och lacka om den en gång till, är bara i provisorium sedan i höstas, då det är ett elände att slipa i garaget då det dammar så förbenat, så det blir utomhus, nu lär ju dessutom spacklet satt sig ordentligt.
Sedan ska fronten spacklas och lackas på plats, det sprack på två ställen vid monteringen, när man var tvungen att böja in sidorna för att kunna få den passa i sidospåren. Bloggbild
  2010-06-06 Bloggbild
 
  2010-05-10 U.A är alltid riktigt trevlig, mera en vana än en ovana, när det gäller de bilar jag haft.
Fast lite spännande var det iom med gasdriften.
Besiktingsmannen som jobbat på OK verkstad en gång i tiden hade aldrig sett en 316G tidigare , men de sålde Gas på OK när han jobbade där, men ingen som köpte och den stora trycktanken monterades ned.
Han frågade enbart hur man slog på gasdriften. är på sa jag, grön lampa lyser, kör alltid på gas.
Sedan rullade bilen igenom utan problem, tur jag fixade till bakbromsen förra fredagen.
Att den gick på bensin kontrollerades aldrig.

Bloggbild
 
  2010-04-30 Vid halv ett tog jag jobbhelg och åkte till Mekonomen för att hämta den beställda hjulcylindern utifall en skulle sitta fast.
Stefans slavcylindér till hans MB200 hade lagt av så jag jagade upp en sådan på Meca i Kumla så det blev en extra tur hemåt innan jag vände tillbaka till Bil&Elservcie.
När jag rivit av trummorna så kan man bara konstatera att det var i princip nybytt sedan tidigare men självjusteringen funkade inte pga att låsningen för den plåtarm som ska peta på justerhjulet inte var monterad så den kom inte närheten åtminstone på ena sidan.
Ingen av hjulcylindrarna satt fast, men den ena läckte så det blev ett att byta och även bromsröret upp till slangen blev nytt.
Nu nyper bromsen till rejält men nya belägg + nysvarvade trummor.
Stefan hjälpte självklart till med alla fjädrar och dylika ting som jag hatar att hålla på med pga mitt handikapp. Bloggbild
  2010-04-30 Bloggbild
  2010-04-30 Bloggbild
 
  2010-04-28 Idag var jag hos Carlssonbil och hämtade en ny huvudnyckel till Gasarn utan fjärrkontroll, lite över 600 kr.
Därefter till Bil&El för att justera ljusen och kolla statusen på bakbromsarna inför besiktningen
Fram som är nyrenoverade var det ingen bekymmer perfekta, men jag hade mina misstankar att bakbromsarna behövde en översyn, jag hade backar liggande på hyllan sedan tidigare. Jo mycket riktigt så var det riktigt dåligt på vänster bak.
Varför bilen står åt fel håll ??
Fick mig ett gott skratt, framhjulen snurrade åt fel håll så jag sa till Stefan att vända bilen och backa in så det blev rätt självverkan på trumbromsen.
Jo den "lille elektrikern" =Chefen hade bytt en drivmotorn för ett tag sedan, och skiftat två faser så motorn gick åt fel håll.
Jag tänkte det var bäst att inhandla en hjulcylinder också i reserv och konsterade att sedan E36 och compakt har olika diameter, de är utbytbara säger Stefan men då måste man byta bägge så bromstrycket blir lika.
Standard 316iCompakt är 22,2 mm medans 316i sedan har 23.8.
Fick beställa på Mekonomen till Fredag .
Biltema hade bara 23,8 och eftersom ena sidan är OK så skippar vi uppgradering för bättre bromsverkan bak med större hjulcylindrar.
Trummorna får Stefan svarva så de köper vi inte nya heller. Bloggbild
 
  2010-04-20 Huvudnycklen börjar bli så sliten att man får lirka med den ett tag i tändningslåset som också säkert är slitet, men tar jag den nya servicenycklen som jag köpte i höstas för att ha en i reserv så går den klockrent i låset.
Ska gå till en nyckelmånglare och se om det går att slipa dit mittenspåret för det verkar vara det enda som skiljer,på funktionen att öppna handsfacket och skuffen manuellt.
Eftersom jag inte har fjärrlåsning på Gasarn så är det onödigt att gå omkring med en jätteklump till nyckel som dessutom är dubbelt så dyr bara för det. Servcienycklen kostar ca 650 kr och det räcker och blir över, får väl beställa en sådan till om det behövs. Bloggbild
 
  2010-04-09 Fick en uppgift från Transportstyrelsen idag.
Det finns 166 st 316G registrerade i Sverige varav 6st fnv är avställda.Dvs 160 st rullar.
Betydligt flera än jag trodde, hade gissat under 100 eftersom det är sällsynta på marknaden.
Det står ju ett antal på skrotar i landet också.
 
  2010-04-08 Eftersom jag saknar dimljuskablaget med kontakter till fram, så ringde jag Erik på Carlssonbil.
Finns ju en färdig sats a runt 400+ spänn, men Erik visste inte vad det innehöll så han bad att få återkomma.
Efter en halvtimme så återkom han, det var kontakter och kablar.
Njet sa jag då fixar jag det på annat sätt.
Har man kabelrullar hemma i parti o minut så får det allt vara.
Men kontakter och en bit kabel behövdes dock.
Nu finns det ju polare och polare.
Kidde Lindahl på Gäresta bilskrot/Bildelar utanför Ronneby är en helt fantastisk polare trots att han numera rattat "Dass Auto" enligt TV reklamen under ett par år, jag skickade ett SMS om han kunde hjälpa mig.
20 minuter senare får jag en MMSbild på ett nedklippt kablage med fråga "Räcker det ?"
Du har det i morgon.

Gissa att man känner sig prevligerad med sådana polare. Ett stort tack är det minsta man kan säga dessutom inte första gången han hjälp mig på liknande sätt.
 
  2010-04-02 Bra med en LÅÅÅNG fredag då hinner man mycket om man börja efter lunch.
Nya skivor från Biltema och belägg från Meca, samt montering av de spritt nya BMW originalfälgar med Firestone däck TZ300.
En skiva var lite skev och ingen ide att börja svarva, beläggen var dock rätt så nybytta. men med nya skivor ska det dit nya belägg.

När ändå bilen var upphissad hämtade jag upp M-fronten från förrådet och flyttade över den på den gamla balken, passat rätt OK.
Ny fick jag dessutom kylning på skivorna, då styrningarna saknades tidigare bortkörda ?.
Blev väl rätt hyfsat.
Även stänkskydden bak blev monterade.
Ingen obalans alls (var visst jag som balanserade)
Bilen rullat 1000 mil snart sedan inköp, jag har bara tankat bensin 2 ggr.
Nu har man gratis Parkering i Örebro när dubbdäcken är väck.
Ha en trevlig påskhelg !!
Bloggbild
  2010-04-02 Bloggbild
  2010-04-02 Bloggbild
 
  2010-02-07 En ilsket röd Airbaglampa tändes igår, jag hade fällt fram stolen och satt in matkassen bakom.
Kopplade upp Carsoft som är smidigast på en E36 och fick följande felkod:
5 tändkrets till bältessträckare för förarsidan.
Körde fram stolen och konstaterade att en kabel gått av i anslutningskontakten på bältessträckaren.
Kabeln var nog lite för sträckt för att det skulle vara riktigt bra.
Så det blev en reparation, fick lyfta ur stolen för att komma åt men det har jag ju gjort några ggr vid det här laget så det är väl 5 minuters jobb.
Fick peta upp kontakten och löda ihop kabeln och anpringa krympslang rund.
Jag drog fram lite mera kabel från underrede så att den inte blev så sträckt.
Återmonterat och felkoden raderad.
Bloggbild
  2010-02-07 Bloggbild
  2010-02-07 Bloggbild
  2010-02-07 Bloggbild
  2010-02-07 Bloggbild
  2010-02-07 Bloggbild
  2010-02-07 Bloggbild
 
  2010-02-05 Har inte tvättat en bil på hela vintern, men igår var det ju 0 gradigt så jag spolade av Gasarn i utomhustvätten med hetvatten vid Lidl, blev väl hyfsat.
För övrigt så blev det ett besök på BMW förra veckan , det hade börjat läcka gas vid tankningen, noterade att en O-ring fattades i intaget på bilen, efter att bett Herr Ask att kika på sin Gasare.
61 kr fattigare fanns 3 oringar i på lagret i Malmö.
för leverans dagen efter.
Därefter tog jag det digitala skjutmåttet och gjorde ett besök i O-rings sortimentet på jobbet och hittade snarlika för kronor 0 som reserv.

Tråkigt för den som blev pålurad en Gasolbil i Tyskland och sprängde både sig själv och en polare + en halv mack i luften, när man blåste upp en 6 bars Gasoltank med 210 bars Fordonsgastryck.
En adapter medföljde bilen av nån anledning.
Har väl hänt en gång tidigare för några månader sedan om jag inte minns fel.

Pågående badrumsrenovering och snöskyfflande tar i princip all tid numera.
Har öst av garagetaket 2 ggr hittills och snöhögen når i princip upp till kanten på garagetaket numera.Bloggbild
 
  2010-01-23 Hade egentligen inte tid pga en pågående badrumsrenovering, men nu fanns det en lyft ledig för oljeservice samt modifiering av det Polska Ferozz avgassystemt som legat emot tvärbalken och skavde och låtit illa.
Nu fräsch Shell Helix ultra, den gamla oljan som rullat ca 1000 mil var väldigt fräsch pga nästan enbart gasdrift.
Känns lite förmätet att behöva använda en MB avdragare till oljefiltret.
Så nu rullar vi ett tag till, och det blev väldigt skillnad, fästena på bakre ljuddämparen fick förlängas samt röret före ljuddämparen måste värmas och knäckas om.
En Saab motor byts pga frusen vevhusventilation.

Bloggbild
  2010-01-23 Bloggbild
  2010-01-23 Bloggbild
  2010-01-23 Bloggbild
  2010-01-23 Bloggbild
 
  2010-01-12 Hade inget för mig, och gumman med polo var på jobbet, så ena halvan av garaget var tomt.
Jag bestämde mig för att ändå plocka dit sportratten, så jag visste att airbag mm funkade ok.
Den får väl duga till jag hittar nån annan för rätt peng som inte är så hårt sliten. Bloggbild
 
  2010-01-09 Ebay på gott och ont, tråkigt är ju när säljarens uppfattning vad som är ringa slitage ala 14t mil i objektbeskrivningen och min uppfattning om hur ringa slitage ska se ut.
I mina ögon är detta i princip skrot att slänga på sophögen och lika blanksliten som den ratt som redan sitter där och den är inte genomsliten på hela ena sidan som denna sportratt som inhandlades för 1200 kr på Tyska Ebay av en försäljare med 100% i omdöme och över 300 auktioner. Det blev ett neutralt omdöme. med en kommentar att "Säljaren var väl OK men ratten får kastas i soporna"
Airbagen är ju användbar och säkert värd en 1000 lapp, så får väl se om jag hittar nån som är i bättre skick utan airbag för hyfsat peng.

För övrigt - 24C och man får bara bära in ved. I morrn blir det gasande till Skavsta igen. Bloggbild
  2010-01-09 Bloggbild
  2010-01-09 Bloggbild
 
  2009-12-25 Medans magen producerar biogas för fullt efter all julmatsblandning, så tog jag en sväng ut till garaget.
Monterade grillen samt de dimljus i klarglas som Kenta skickat inklusive de extra fästen som behövdes i ytterkanten.
Undrar om det ska vara nått nät innanför grillen ??
ser ju lite öppet ut. Det kan nog Herr Olsson i Karlskrona svara på han han monterade M3 Nätgrill istället på sin cabbe.
Snart dags att tugga i sig mera av julmaten = mera Biogasproduktion. Julbord nr 5 iordningen.
I morrn öppnar visst Pizzeriorna gud bevars så man för ordning på matsmältningen igen :)

Bloggbild
 
  2009-12-22 Har kört ca 400 mil sedan jag tankade bensin förra gången, den 6 oktober när jag köpte bilen.
Igår var det kvarts tank och bensinpriset under 12kr så jag fyllde upp tanken, fick i 40 liter, resten av milen har körts BioGAS.
Bensin har nästan enbart används till att köra till närmaste BioGasmack för tankning eller de första 5 minuterna efter att bilen kallstartas utan motorvärmare.
 
  2009-12-16 I morse halv 6 fick jag skotta snö dessutom hade jag en STOR snödriva framför garaget det mesta bestog av Gasarn+ 15cm drivsnö ovanpå.
Men det rullar på stabilt med AGI Sarek + efterinstallerad ASC-T , spinner till lite på 1an men drar rejält på 2an motoreffekt är ju ca 12Hkr mindre med körning på Biogas vilket bara är till en fördel. Bloggbild
 
  2009-12-11 Som vanligt när det är bakhjulsdrivet och inget ASC-T så får man efterinstallera detta.
Har använt samma ASC-T utrustning ända sedan Volvo740 tiden , där fick det dock plats 3 st , MB190 2st.
Går som på räls som vi säger på banan.
Dessutom tvättade jag just 540 och då började det snöa. Bloggbild
 
  2009-12-06 Har jobbat en del med M3 fronten i helgen, är nu vattenslipad och spacklad. Så det blir filler, sedan grund och sedan svart längst ned och Alpinvit så klart.
Det kom som sagt ett nytt fjärrstyrd larm Thor, påminner väldigt mycket om Carguard 950 som sitter på gummans polo. Bloggbild
  2009-12-06 Bloggbild
 
  2009-12-03 Nytt förbruknings rekord.
på de 21,63nm3 fordonsgas jag tankade i Skara kom jag 32 mil =0,67 "liter"milen. 7,40 kr milen.
I morse fick jag bara i 15.65nm3 kan det bero på -8 C möjligen eller taskigt tryck i pumpen, Svensk Biogas pump´vid Gustavsvik verkar vara ganska nyckfull. Rejmespumpen funkar bättre, men är åt fel håll liksom.
Värmen i stolen funkade UA och en stabil fast sits var inte dumt.
 
  2009-12-02 Igår handtvättade gumman stolsklädseln, den blev riktigt fin.
Idag fick jag låna handarbetshörnan framför TVen för att lirka ihop det igen, det är 18 ringar som ska lirkas dit och klämmas ihop.
Efter nån timme var det klart , blev snyggt.
Sedan var det att skruva ur stolen och riva isär den.
Sprickorna i plasten i främre infästningen gör att stolen vickar i sidled.
Noterar också att "BMW" fuskat vid ihopsättningen.
Montören har skippat de 2 mittre fästskruvarna de ska vara 6 st här var det bara 4 monterade från fabrik. skruven är självgängade och hålen orörda.
Men jag hade ju extra skruvar från den andra stolen.
Kan vara en av orsakerna att underedet gett sig.
Hittar även en skavd värmekabel till ryggdynan som repas, den låg mot metall , kan vara orsaken till att värmen lade av när man svängde höger.
Eftersom jag tog passagerardynan så fick jag förlänga värmekablaget som kommer ut på fel sida mot förardynan , här kom Gasar-Magnus lödhylsor än en gång till användning finfina grejer!!.
Jag hämtade nya clips till dynan igår på BMW, de är engångs och jag tog några extra, behövde inte ens betala för dom, det får jag göra när jag hämtar restan av pryttlarna jag beställde till M3 fronten.
Stolen ihopsatt, vilken skillnad det blev att sitta på en hel inte nedsutten stol som dessutom inte vickade i sidled.
Men tror ni stolsvärmen funkade trots hela slingor , jodå o 15 sekunder typ, sedan slocknade lamporna på brytaren hmm.
Mätte slingorna helt OK, började lura på knappfel, petat upp den och skiftade med passagerar sidan. Då funkade det UA, men inte på passagerasidan istället, samma flippande där.
Tog ur knappsatsen och dränkte den ett par ggr med elektronikrengörning, och sedan blåste jag ur den med tryckluft och se NU funkar det !!.
Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
  2009-12-02 Bloggbild
 
  2009-11-30 Nu har jag inspekterat stolarna, de blev rena och fina.
Värmeslinga i förarsitsen är av och nått avbrott i ändan hittar jag inte som är reparabelt.
Men jag har kikat lite här.
[LÄNK]

Så nu blev det en vändning i tänkandet
Det som är trasig/sprucket på min stol är nr .3, det är identiska artiklenummer med de inköpta stolarna.
Min stolsdyna är också trasig i stoppningen samt plast/stödramen inuti.
Samma artikelnummer även där.
Eftersom det är enkelt att byta nr 3 dvs stolsbottnen. så kommer jag att ta stolsbottnen från den inköpta förarstolen, samt stolsdynan från passagerastolen som dessutom har en hel värmeslinga.
Sedan sätta tillbaka min svarta klädsel på passageratstolens sittdyna och montera den på den på original förarstolen.
Byta klädsel är ett pillrande med en massa små ringar , men det ska väl gå.
Får väl passa på att tvätta klädseln på förarstolen medans den är lös.
Totalt sett blir de ändå + penningmässigt mot att köpa en stol på skroten för 1500 kr + frakt 400 spänn.
 
  2009-11-29 I dag styrde dottern och jag kosan mot Götet för att hälsa på Erik W och hämta hem framstolarna.
Kom till Hova sedan var frostigt och blixthalka, svängde av i Mariestad för att fylla på gas.
När jag stannad vid pumpen så jobbade ABS bromsarna.
Jag fick hålla mig i bilen för att ta mig runt bilen till pumpen, rena skridskobanan.
Det varnades en del på radion under vägen för blixthalka, som tur är satt ju dubbdäcken på.
Vi hade sällskap av både Barbados och Arvingarna som förmodligen var på hemväg efter nån nattsuddande spelning. Sandviken respektive Mora.
Väl framme som serverades det en Mycket GOD LUNCH med efterrätt STORT TACK ERIK !!
Sedan stuvades stolarna in och kosan styrdes hemåt.
Det började bli rejält dimmigt efter ca 10 mil.
Gasen tog slut 1 mil innan Skara så det blev Fordonsgas och spolarvätskepåfylling i Skara.
Fick i ovanligt mycket 21.63Nm a 237 kr.
Då hade jag kört 31.1 mil. Det var totalt 54 mil .
31.1 mil / 237 kr=7.62milenkrX54 mil=411 kr tor Göteborg är rätt OK tycker jag.
Ju närmare Kumla vi kom desstå dimmigare blev det vette sjutton om vi hittat hem utan Navi hehe man såg väl 5-10meter framför bilen max.
Så nu har vi snart upplevt alla väglag med Gasarn.
Snöstorm, Blixthalka, och Londontjocka.
Nu har jag skurat rent dynorna med Sonax klädseltvätt samt Turtle Nanotvätt.
Sedan dammsugit rejält i omgångar. Så får vi se , är ju tyvärr stolar från en 94-95 utan Airbag samt icke höj o sänkbar passagerstol, får väl se vad som går att konvertera , bältesträckarn måste dit i allafall mm mm mm. Men rätt bra skick på klädseln och tacksam kulör.
Gasarn går riktigt fint men avgaset ligger emot och skorrar lite då och då speciellt när bilen bli varm.
Sedan saknar man ju omkörningskapaciteten den är ju lika med halva industrisemestern i jämnförelse med 540.

Bloggbild
  2009-11-29 Bloggbild
  2009-11-29 Bloggbild
 
  2009-11-28 Igår dök herr Ask upp men utan Gasbilen "Skönhet" den var inlämnad för kitchning hos Perre.
Han kom farande med den M3 front jag köpt på powerbörsen som repobjekt, dessutom hade han handlat med sig
1 st armstöd och de självklara stänkskydden fram o bak.
Han ställde sig sedan vid spisen och bjöd på en utsökt välsmakande tvårätters middag. TACK !!!.
Jag hade tillverkat 2 st ljudisolerade iläggskivor klädda i konstskinn till utrymmet mellan hatthyllan och gastanken, de blev en rejäl skillnad i ljudnivå i bilen, och självklart gjorde jag 2 st när jag ändå höll på och nu är den levererad till "Skönhet".

Så idag så klämde jag dit stänkskydden fram, bak får vänta då hjulen måste bort och jag hade redan skiftat till vinterhjul på gummans Polo innan.

Sedan kikade jag på armstödsmontaget, jag hade skrivit ut monteringsanvisningen från EBAn vilket var rätt så bra, många frågetecken försvann direkt.
Mattan under den gamla mittkonsollen var förperforerad för armstödsmontage bara att skära bort.
Efter nån timme så var allt inpassat och funktionellt, ser ju lite lyxigare ut.
Jag fick i veckan även skifta halvljuslampor, då en inte ville längre.
Det blev självklart Philips Premium +30% HB4.
Ska väl dit 30% HB3 på helljuset också vad det lider.
I morgonbitti styrs kosan mot Götet för att hämta hem förarstolarna. Bloggbild
  2009-11-28 Bloggbild
  2009-11-28 Bloggbild
  2009-11-28 Bloggbild
 
  2009-11-15 Det var dags för lite mera seriös felsökning, började med att mäta ingångarna från låskontakterna på anslutningen på generalmodulen från dörrar å luckan.
Alla verkade fungera mekaniskt, däremot så fanns det ingen 12 Volt från säkring 7.
Alltså avbrott.
Enligt schemat skulle det finnas en kopplingsplint där en Röd/Grön 0,75 kabel grenade isär sig till 4-5 st 0,40 kabel.
Jag lossade dörrgångskontakten på förardörren, där fanns det ingen 12V på 0,40 på någon av de 2 Röd/gröna.
Fick ta bort fotstötet där satt det 2 st större kopplingsplintar där jag hittade en 0,75 Röd/Grön. med spänning på. Tog bort säkring 7 = ingen spänning =rätt.
Noterade att 0,75 kabeln fortsatt bakåt under mattan, blev till att skruva bort hela stolen och snitta upp golvmatten mitt under stolen.
Och vad hittar men där !! jodå en totalt sönderärgad kopplingsplint, med avärgade Röd/gröna kablar i parti å minut.
Det fick bli en Gasar-Magnus lödhylsa istället )jag har fått en påse av "Tandläkarinstrumentmakaren")
Sedan anslöt jag kontakten på ZKE modulen Å vips så hade jag fungerande Centrallås på alla dörrar och luckor.!! NICE !! tog några timmar , men för en person som hatar när saker o ting inte funkar som det ska är det Gött!!.
Dessutom kan man nu montera larmet !.

När jag skruvat ihop allt igen, så kollade jag av felkoderna och resetade dom, där efter ny diagnos Status OK !.


Bloggbild
  2009-11-15 Bloggbild
 
  2009-11-14 Hittade till slut en annons på Blocket i Göteborg på en grå komplett inredning till en Compact -98 med värme i stolarna i gott skick enligt säljaren.
Han satt lite illa till, med ett uppsagt garage och skulle flytta nästa vecka, så det redan låga priset sänktes rejält till 700 kr.
Och vad gör man, jo man ringer en Autopowerkollega i Götet.
Erik W hade vänligheten att hämta upp inredningen, vi får lösa fraktfrågan senare. Finns ju Bussgods tex
Det är ju inga bekymmer med mina ögon sett att ha gråa stolar och resten av inredningen svart.
STORT Tack till Erik för snabb och smidigt hjälp !!!! Bloggbild
 
  2009-11-11 Var idag upp till Örebro Bildemo för att kolla upp den Gascompackt som stog där.
Jag måste byta åtminstone förarstolen, nått plast är av under så den vickar i sidled vilket blir jobbigt och obekvämt.
Är förmodlingen samma klädsel i alla från samma årgång, men här var det inte till att tänka på, bilen utan dörr och full med islängda delar. Stått där sedan 2005.
Såg lika illa ut på de övriga compacterna om stog där tyvärr. Att de ens ligger ute för försäljning på Laga.se är horribelt.
Det finns förarstolar från ett par andra Gascompacter med rätt tyg i A -kvalitet, hos Karstorps i Norrköping, men 1500 spänn + 300 kr i frakt njet då ska nog det vara två helfräscha tygstolar för det priset.
Funkar ju med coupestolar också från 97-98, dvs ska vara fällbara stolar MED värme dvs hela värmeslingor.

Noterat att regnumret på den skrotade Gascompacten numera är en EU moppe! Bloggbild
 
  2009-11-10 Idag var jag och hämtade ställmotorn till tankluckan och ljuskontakten till bakluckan.
Trevlige Erik på Carlssonbil frågade om jag ville ha utrustningslistan tack för det.
Rev isär hela sidan på högersidans insida, skruvade bort ställmotorn och testade den med Carsoft , ingen reaktion på låsning, provade den nya tyvärr lika illa där, kopplade in multimeter och konstaterade att det finns ingen låspuls enbart öppningspuls.
Nu får man spåra kablaget ända fram till Grundmodulen och mäta ut och ingångar.
Kan ju även vara fel i grundmodulen möjligen.
Men jag ska be Stefan att hjälpa till då det inte går att vara på två ställen samtidigt.
Då fick man en ställmotor över, men det hade inte varit kul att stå där med isärplockad bil och inget att byta med om det varit fel på ställmotorn tyckte jag.

Tur man har ett riktigt Schema på E36 -98 två fyllda A3 pärmar.
Bakluckekontakten funkade iallfall OK.

Roade mig med lite garagerensning också.
[LÄNK] Bloggbild
  2009-11-10 Bloggbild
 
  2009-11-09 Har under helgen fortsatt att rota med centrallåsen, böt hela låset med ställmotor på förarsidan.
Ingen skillnad, noterade om jag låste med datorn och sedan drog ut låspiggen till tankluckan så funkade den när man låste upp.
Så jag gissar på att det är låskontakten i ställmotorn som jag för felkod 15 på eftersom den inte låser utan bara kan öppna.
Ringde Erik på Carlssonbil och beställde en ny a 420 spänn, sitter så tråkigt till att det är ingen idé att jäklas med att försöka få igång den gamla.
Försökte också beställa en luckkontakt till baklucka för innerbelysningen bak,tror vi hittade en med gemensamt sökande i reservdelssystemen.
Ska även byta batteri i fjärrnyckeln och initiera om den får vi se om nått händer, tycker dock det borde funka även när man vrider nyckeln i låset.
Bilen börja som sagt se riktigt respektabel ut numera, lade in några nya bilder i bildarkivet i går.
"Folkracebil" är väl inte riktigt relevant längre.

J. Söderman annonserade ut gummimattor på powerbörsen, jag har hål i förarmatten så det blir perfekt. Hade tänk köpa mattor på Jula, men vad går upp mot Original !! :)
 
  2009-11-07 Avgassystemet böts i Torsdags, det nya som kom verkar fungera bättre, resonansljudet vid 90km ca 2700rpm är inte alls märkbart på samma sätt som tidigare, nu har jag bara kört 5 mil , men nöjd hittills. Tidigare dånade det för jäkligt.
Dock behöver jag justera upphängningen en aning för att röret ska komma ut i mitten av urtaget i stötfångaren, var inte lika bra passform denna gång.

En eloge till fixa bildelar, mycket trevliga och hjälpsamma.

Har rivit bakluckan för att se om jag kunde hitta nått fel på centralåset där men det verkar funka, däremot så är brytaren till innerbelysningen inte 100 i funktion, gick inte att få till med elektronicspray mm. Blir till att byta.
Passagerardörren revs också för att mäta upp microswitchen till låset, men den funkade också.
Nu har jag en extra ställmotor till dörrlåsen att testa med, men sedan jag har tankluckan som inte funkar också kan ju vara den som strular till det.
Felkoderna går inte att få bort iallfall..
Har en kod 15 som säger Lock kontakt men inte vilken placering.
Sedan 11 och 13 som har med Dörrlåsvärmen att göra som jag inte ens vet om jag har.
hade bort hanskfacket och tog bort hela grundmodulen, den hade ett konstigt artikelnummer som inte finns numret slutar på 483 men ska vara 482 enligt alla reservdelsprogram
Så lite plock är det.
Vita blinkers bakljusen från Kentas Styletech dök också upp i veckan blev fräscht och fint.
Seaten levererades i Torsdags så nu är det åter 3 bilar i "garaget"


Bloggbild
 
  2009-11-01 Helgen har väl tillbringats från tidig morgon 05.30. slipdamm och färgdamm om vart annat.
Men nu är den avtvättat och någotsånär respektabel, det hade inte varit fel att byta hela bakskärmen, fick trycka en del med riktsatsen men svårt att komma åt.
Nu får det duga till sommaren, när man kan slipa utomhus.
Den 2 K sprayfärg jag köpt var inte som jag tänkt mig, dåligt tryck och färgen flöt inte ut som de sig bör en del apelsinskal, hade nog varit bättre med original BMW burkar.
Ska även poleras, men det får bli längre fram.

Hittade tyvärr inget fel på centrallåset, kollade microbrytaren men den verkade funka och det var OK ända fram till dörrgenomgångskontakten.
Får väl sätt mig med schemat och mäta signalerna till generalmodulen.
Får bli en ledig dag till i morgon för att sanera garaget.

Beställde ett Tankkort från Svensk Biogas, det kom i ett flaschigt kortfodral. Samt fri parkering i Linköping.
Vita bakljus är på gång då originalen ser lite ofräscha ut.

(Tankat 2/11 18.53Nm3 X 11,25=208.50 inget kvitto) höjt biogaspris


Bloggbild
  2009-11-01 Bloggbild
 
  2009-10-30 Var ledig från Jobbet idag, och var i garaget 07.30 istället.
kl 10.00 kom det ett BMW sms listen som fattades hade kommit.
Jag hade precis skruvat dit den andra skärmen och skiftat dörr. Så det blev en tur in till BMW idag också.
Sedan hämtade jag hatthyllan som kommit till Ica maxi.
Fick ta ännu en tur dit på eftermiddagen, Shoopkeeper Kenta skickat en låda också.
Bloggbild
 
  2009-10-29 Idag hämtade jag skärmar och dörr från Dysviks lack, och har rostskyddsgrundat skärmarna på insidan ikväll förhoppningsvis torra i morrn fm. Bloggbild
 
  2009-10-28 Tänkte testa 2 k på sprayburk s jag ringde först Mekonomen, men de hade 2 el 3 recept på Alpinvit 3. 300
Sedan fick jag tipset av en jobbarpolare att det fanns en färgrossist som blandade enligt samma koncept som Mekonomen men 50 spänn billigare per burk. (198kr) De använde Nexa färgsystem, men hade också ett par olika kulörer på Alpinvit 3. 300
Jag fick helt enkelt klippa bort en del av en av skärmarna ock åka in med i morse.
Version 1 var den som var rätt så det blev 300 basfärg utan glans då jag ska ha klarlack över så det stämmer med det övriga.
Jag talade med Ola Dysvik som målar skärmar å dörrar, inga bekymmer jag kör grundreceptet =ver 1 det brukar stämma till hundra procent, han använder enbart vattenbaserade färger vilket bilen är målad med för övrigt se ny.
Sedan var jag till Carlssonbil och fick hjälp av en ny tjej som hette Maria (Erik var sjuk), allt jag beställt hade kommit utom tätningslisten mellan innerskärm o skärm som var restat.

Traderade in ett Texalaram AV705 Ir för 260 kr nytt i kartong, får väl se om det kommer till användning.

För övrigt kom parkeringstillstånds ansökan för miljöbil tillbaka från Örebro kommun.
Vilket jag anat redan från början ingen har ägt en BMW 316G i Örebro.
Finns ju ingen miljöförbrukning iförd på de här gamla bilarna, hon trodde bilen var ny nämligen.
Så jag fick ta en lång förklaring att bilen redan har parktillstånd i Göteborg och Östersund, samt trängselskattebefriad i Stockholm och att den går enligt kategorin bilar före 2003 som enbart behöver vara regade med Bio/naturgas i regbeviset.
För övrigt hittade jag förbrukningssiffrorna på Nätet och bifogade dessa.
Bensin 7.7/10 km Gas 7,5/10km.
Gränsen för gas är 9,2/10km.

En hatthylla är på väg från södern osså
Tack Johan !!


Bloggbild
  2009-10-28 Bloggbild
 
  2009-10-27 Har haft mejlkontakt med Björn på Fixabildelar ett par dagar, då jag hade synpunkter på ljudnivån och resonansljudet som ligger vid 2500- 2700varv 95-100 km. Ett nytt system bör ju vara tystare än ett gammalt rostigt med perforerad ljuddämpare
Han har kontaktat den polska tillverkaren och det kan vara ett fabrikationsfel möjligen, så det kan kanske komma ett nytt system så småningom, kan vara värt jobbet att byta om resonansljudet blir lägre.
 
  2009-10-26 Hatthylla ett måste.
Måste jaga upp en hatthylla, förutom en fränt brummande gav det också ett resonansljud vid ett visst varvtal som transplanterar sig i det tomma lastutrymmet.
Tyvärr är utbudet på skrotarna tämligen begränsat på hatthyllor till compacter, får väl se om jag kan hitta nått vettigt.

Med den gamla dämparen som var full med småhål så gick bilen tystare, billigt var det men man undrar om polackerna glömt isoleringen i dämparen.


Tur man har polare i detta långa land.
I detta fall den trevlig o gasglade compaktpolaren Johan Sjöström han gasar och jag kör på gas.
Noterad att det fanns 2 compacter på returbilen i Malmö ringde Johan som svarade dä är lungt jag har två!! hatthyllor bara att välja ny eller begagnad.
Eftersom den ändå måste modifieras pga tomrummet framför den mot gastanken så blev det en begagnad. Tack Johan !!!!!!!!!!!!!
  2009-10-26 Skärmlös Compact.
Skruvad bort skärmarna idag, jag räknade med en del extrajobb och torktider mm innan montage.
Men det var inte mera att åtgärda än det jag sett, under skärmarna var det snyggt och fritt från rost,
Även innanför de obehandlade skärmarna enbart galvfärg typ inget annat rostskydd.
De nya skärmarna är ju inte galvade så de kommer att målas Jotun Arcanol rostskyddsfärg på insidan innan montaget.
Skulle ringa BMW och beställa en ny list till framskärmen , listklammor samt den gummilist till innerskärmen som saknades på vänstersidan, där hade skärmen varit borta och blivit utbankad efter tidgare ägares habrovink i diket.
Men ringde 7 minuter för sent så det blir i morgon bitti. Bloggbild
  2009-10-26 Bloggbild
  2009-10-26 Bloggbild
 
  2009-10-25 Fortfarande blöötväder, å "gasarn" stog kvar i garaget sedan igår kväll.

Lika bra att ge sig på avgaset när bilen är torr å fin.
Jag brukar inte vilja ligga på garagegolvet å skruva, utan brukar låna Bil&Els lyftar men tyckte det var lika bra att får dit det, dessutom har jag en stor kartong att skjuta under bilen som var emballaget till avgaset.
Passformen var för övrigt perfekt.
Polackerna verkar tillverka förtäckta Supersprint för det blev ett dovt brummande från det nya Ferrozsystemet.

Ny vet inte jag hur en 316 låter normalt ska jag väl säga , men ljudet gillades.
Stolsvärmen funkade perfekt när jag åkte ut för att "bränna in" avgaset.
Varvade ur motorn upp till 4000 rpm för att få till lite värme på systemet fortare, började faktiskt hända lite grann, motorn kändes inte helt oäven när den blev lite mera varv på maskin. Ett nytt avgas stinker ju innan det blivit uppvärmt ett par ggr så nu blev det rejält varmt.
 
  2009-10-24 Jo men det var ju så stolsvärmen har ju lagt av så fort jag svängt åt höger och stolen har känts lite mjuk i sidostödet.
Sofia testade passagerarvärmen igår och den verkade funka sa hon.
Regnrusk å tråkväder, slår på garagevärmen och byter först till vinterdäck på Seaten samt byter ut en detalj i dörrlåset på passagerarsidan så låset funkar 100% även där.
Sedan backar jag in Gasarna och skruvar ur förarstolen. Så värst mycket sadelmakeri ha det nog inte varit under åren men jag klär av förardynan, ryggdynan mäter 5,6 Ohm så den verkar hel.
Mycket pill med en massa stålringar, men tillslut får jag bort värmenslingan.
Tar in den på köksbordet och upptäcker till min gläjde att slingan är hel mäter 8,5Ohm, kabeln är av i skarven.
Löder om skarvarna och limmar fast kablarna och skydd med smältlim.
sedan måste jag göra nått åt själva sidostödet.
Limmar ihop sprickan, och sedan får Kumla scoutkårs sittunderlag släppa till en förstärkningsbit som limmas även den med smältlim.
Sedan får man börja lirka ihop klädslen, tar väl en halvtimme innan alla öglor är på plats.
Och Sedan skruvar jag tillbaka stolen efter ha dammsugit mattan, hittade en 10a!.

Slår på tändningen och sätter på stolsvärmen, verkar funka knappen slocknar inte fast jag, hoppar till i stolen åt vänster och sidostödet känns betydligt stabilare.
Nu får det var kväller. ha en trevlig Lördagkväll.Bloggbild
  2009-10-24 Bloggbild
  2009-10-24 Bloggbild
  2009-10-24 Bloggbild
  2009-10-24 Bloggbild
  2009-10-24 Bloggbild
 
  2009-10-23 Idag hämtade jag ut avgassystemet på Bussgodset i Kumla.
Ferroz [LÄNK] polsk tillverkare TÜV certifierad a ISO 9001 24 månaders garanti. Tja vi få väl se såg bra ut iallafall.
Köpte en M front av Henrik J på Powerbörsen, ett repobjekt, men hellre repar jag den än den som sitter på och mycket smidigare att hållas med en lös front ooch bara skifta.
Asken får i uppdrag hämta upp den på söderns höjder för vidare trp. mot Hassoland när tillfälle ges. Bloggbild
 
  2009-10-22 Igår kom ett mejl från Fixabildelar att de lämnat in avgaset på bussgodset i Farsta, jag gillar när man har bra kommunikation med företag.
En eloge till fixabildelar i det syftet som dessutom ringde och talade om att lev skulle försenas pga slut på lagret nån vecka och dessutom höll utlovad leveranstid på dagen.

Tankade Gas i morse igen kom 27.5 mil denna gång för 208 kr =7.56 milen.
Men jag fick bara i för 153 kr i ca 14.5Nm3 dåligt tryck i pumpen ? dock visar gasmätaren fullt ??
Det tankade en sopbil på andra sidan också kan ju ha inverkan möjligen vet ej men det tog lång tid iallfall men kom just på att igår skulle det bytas kompressor på på tankstället där jag tankade, men det blev visst inte av pga att den andra biogasmacken vid rejmes krånglade och var stängd, det kan vara orsaken till att man inte fick i fullt tryck.
Bensinpriset stiger men gasen står still på 10,95 viket ska motsvara en bensinpris på 9.95 sägs det på Sv.biogas hemsida.

För övrigt har inget målats på mina skärmar och dörr vilket gjorde att jag hämtade upp dom och lämnade dom till en annan lokal duktig lackerare.
Klart på Torsdag.
 
  2009-10-20 Sofia "snodde! gasarn igår för en provtur, kommentar "Skitkul och går ju kanonfint" Tja kul må så vara men kanonfint kan jag hålla med om, dessutom betyligt "mera bil" än Arosan.
Noterat att stolsvärmen fungerar så länge man inte svänger åt höger så kroppsvikten trycks ned på stolens vänstra sida,
Får nog ta ur stolen och vända på den när tillfälle ges för att försöka hitta felet.
Det knäpper till med ett metallisk ljud i stolen eller underredet när man svänger höger samtidigt som stolsvärmens indikator släcks.
Fixabildelar ringde i Torsdags och sa att de hade slut på Compact avgassystem, men hade beställt så det skulle komma i slutet på denna vecka.
Sjysst att hör av sig tycker jag.
Det gamla har ju inte ramlad bort än så jag sitter ju inte i sjön direkt.
Seaten såldes nog igår lokalt i Kumla, en bekant kille till Sofia med Pappa kom och provkörde och jag väntar på att handpenningen ska komma in på mitt konto, så jag kan ta bort annonsen. dessutom skulle de på semester så mitt leveransdatum passade utmärkt.
  2009-10-20 Hjul igen.
Upptäckte att mina fälgar som Johan B hade skickat låg i Örebro, ringde bussgodset och stoppade leveransen vidare till Kumla, då bussgodset ligger utanför staketet på mitt jobb.
Åkte hem från jobbet så pep det i luren, ditt paket från Norrlands bildemo har anlänt till Ica Maxi.
Så det blev lev av 5 fälgar på en gång idag.
Kastade in däcken och åkte in till Bil&El för att montera och balensera dom, tar ju mindre plats att lagra hela hjul.
Funkade helt OK med 185or på 7"tumsfälgar, men där går gränsen det buktar ut nån cm på var sida.
3 st gick att nollbalensera och fick lämna 4 gram på ett hjul, E36 är ju inte så känslig som E39.
Styling 14 har jag aldrig sett tidigare men helt OK hjul på E36 tycker jag dessutom 2000 kr ink frakt för 4 spritt nya originalfälgar ser jag som ett fyndpris.
Fälgen från Norrlands Bildemo "några små repor" nja små?? trodde allt var stort i Norrland så även reporna i mitt tycke. Bloggbild
 
  2009-10-18 Det var dags för en tur till Skavsta flyget, dottern skulle hämtas.
Självklart "gasade" vi dit.
På återvägen tog gasen slut efter 29.5 mil.
dvs 203kr för 29,5 mil =6.88 milen är rätt OK.
Nu hade jag bara 3 km till Biogas macken i Katrineholm, vältajmat !! där det gick i 19.05L/Nm3 a 208.60 öre.
Hoppas jag får skärmar och dörr till helgen.
Det finns en hel del hugade spekulanter på Seaten faktiskt. men kan inte släppa iväg den förrän 316G är någotlunda färdig.
 
  2009-10-17 Igår eftermiddag krängdes det på vinterdäck, en av sommarfälgarna var dock skev, så en av de rostiga vinterdäcksfälgarna fick tyvärr användas.
och med Stefan som "balansör" så funkade det fint med dubbdäcken. De regummerade AGI Sarek var perfekta i rundhet.
Johan B lämmnade in 4 st Styling 14 på bussgodset i Emmaboda igår och jag köpte även en extrafälg på Laga.se från en skrot i Norrland för 495 kr utifall olyckan skulle vara framme.
Jag totade ihop en annons på Seaten, det mejlas för fullt :)
[LÄNK]
 
  2009-10-14 Är ju en del Blocketletande, efter 15tumsfälgar.
Hittade en omgång nya BMW orignalfälgar,som en Johan B sålde .
Funderade i 10 sekunder !! måste ju vare den "gamla" forumräven och oljegurun på forumet, som jag haft kontakt med flertalet ggr genom åren.
Kikade av telefonlistan i luren visst där fanns Johan kvar, dock hustrun som svarade på numret.
Det blir en bussgodssändning av 4 st nya Styling 14 en fälg jag aldrig sett tidigare. Smidigt lösning och trevligt att tala vid Johan var länge sedan, han blev tämligen förvånad när jag ringde.
Asken ringde och gnällde över att avgaset var helslut på hans Gasare.
Mitt är inte helt ok heller, kom ihåg att jag sett nån annonsör på Blocket som hade till 316 Compact för lågt pris. Biltema har bara till Sedan/coupé.
Men Asken hade hittat annonsen igår och skickat länken. [LÄNK]
det blev en beställningen direkt 1358 spänn ink monteringssats med frakt och Schenkerombudavgift.
Är väl 4-500 kr billigare än hos reservdelsfirmor 1725 + monteringssats. Kvalitet ??? 2 års garanti var det visst.
Beställde även 2 St AGI Sarek 185/65/15 från nordendäck, de skickades dagen efter beställningen.
Av de Good Year vinterdäck som var med duger 2 st, de andra var nere på slitagevarnaren så de skippas.
Dessutom var fälgarna rätt så rostiga så de flyttas över på de plåtfälgar som nya sommardäcken Firestone TZ300 där fälgarna var fräscha.
Rätt trevliga däck att åka på en brukskärra faktiskt,
[LÄNK]
har varit lite avog mot Firestone sedan det satt 2 bak på MB190En som spårade så mycket att bilen styrde med bakhjulen vid dålig väg, rätt vad det var så var man på vänstersidan om man inte satt och passade på hela tiden.

Det tog slut på gasen 18,27 mängd efter 24 mil blandad körning vilket ger en förbrukning på 0,76 liter milen och kostnaden 8 kr milen (tankade fullt för 200 kr). Seaten drar 0,66 om soppan kostar 12 kr litern så blir det 7,92 kr /milen så dött lopp i princip fast mera comfort kan uppväga 8 öre milen och bensinen kan ju gå upp osså likväl som gasen förstås.
Bloggbild
  2009-10-14 Eftermiddagen ägnades åt att byta ABS sensorn, fick så klart borra bort den gamla, jag tog bort bromskivan för att se bättre.
Det är ju metallkransar på E36 vilket underlättar.
Fick slipa ur hålet med dremmel för att få dit den nya rejält med rost var det.
Med den nya sensorn på plats kopplade jag upp datorn, för lampan slocknade inte av sig själv, raderade felkoden och abslampan slocknade.
Testade även live att snurra på hjulet, och fick signal direkt från givaren se bild..

Eftersom jag inte fick nån respond från Generalmodulen i Inpa, så tog jag Carsoften, den hittade ett par säkringen som var fel, men det kan ha varit gamla koder.
Däremot fick jag bekräftelse på att Centrallåsen funkade via specialfunktioner.
De gick till och från hur fint som helst, det borde betyda att manöverswitchen i förardörren inte funkar är min gissning. Får väl se när den ska monteras över till den nya dörren.

För övrigt landade det 2 st AGI Sarek från Nordendäck hos Bil& El service idag , tog 2 dagar bra jobbat.

Tankat 18.57m3 Biogas a 10.95=203 kr 15/10. (inget kvitto) Bloggbild
 
  2009-10-13 Hämtade en silvermetallic dörr hos Bil&El idag, den var istort sett komplett även centralåset var med, vilket kan vara bra iom det som sitter i den buckliga dörren kan vara skadat.
Plockade isär dörren och slipade ned den lacken, samt tvättade den med förtunning i alla skrymslen och vrår.
En perfekt dörr utan bucklor och rost.
Nu ska den iväg till David för målning.
En ABS sensor hämtades på Carlsson bil idag.
Där stog en välkänd BMWprofil i Örebro, en BMW specialisten Douglas, hans stängde ned verkstaden för nått år sedan, men håller på än så smått med automatlådor till BMW han repar även GM-lådorna som han fått fram delar till nånstans ifrån.
En 5HP-24 fanns nyraggad på hyllan mm.
Så det blev lite surrande en stund.

Tyvärr hade de beställt hem plastnyckeln istället för servicenyckeln i metall så det blev bakläxa.

Skärmarna hämtades igår på Mekonomen och besiktigades noga innan jag betalde dom, kunde inte hitta några binglor som tur var. 
  2009-10-12 Den vita dörren var skräp trots kvalitet A2 fick jag ett mejl från skroten på Gotland. surt sa räven.
Stefan fick i uppdrag att köpa loss en ljusgrå vänsterdörr från den lokala skroten.
Kollade med David som ska måla framskärmarna, han sa var noga med att kolla så skärmaren inte har bucklor, ska det fixas också så kostar det minst en 500 extra. Är visst vanligt med skador på piratskärmar.
 
  2009-10-11 En invändig sanering gjordes redan i Torsdags.
Idag har jag smörjt upp bromsoken och bromsklotsarna en klots satt lite fast därför slog det i en skiva ibland samt knackat lite rostkanter på skivorna, de är bytta för inte alltför länge sedan även klotsarna var det 90% kvar på.
Monterande upp den medföljande minikupevärmaren (1350W) under handsfacket.
Noterade att kabeln till motorvärmaren var bortdragen från värmeelementet (kan man haft bara 6A och valt bort motorvärmaren tilll förmån för kupevärme ?) och tryckte tillbaka den,
satt i minidefapluggen.
Och allt verkar fungera som det ska.
Första test i morrn bitti.
En provkörning och bromsarna var mycket trevligar att hantera.
ABS sensorn som ska bytas satt som berg så den får man väl borra bort.

Min Dotter Sofia som befinner sig i Gouda i Holland igen och skickade följande mejl. Hon är nog lite nyfiken på "folkracebilen" .
Hola!

Hur står det till i Sverige?
Här är det regnigt och grått, dvs en typisk innedag.
Var på bilmässa igår i Rotterdam så har en massa bilder att visa upp, det var några svenska där som visade upp sina bilar. Det var något team som var sponsrade av Nerikes glasmästeri!!! DÄRU!! Klart jag tog kort på det. Var en riktigt läcker BMW där, som var mattlackad i mörkt grå. Bilder kommer komma troligtvis senare om vi hittar kamerasladdarna i denna måleriröra, annars får du se dem när jag kommer hem.
Du får ta och uppdatera bilbloggen nångång !!! Så jag har något att läsa.
Kraaam
  2009-10-11 Det kom några bilder från Rotterdam.
Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
  2009-10-11 Bloggbild
 
  2009-10-09 Hittade en vit förardörr på Gotland, skickas Måndag.
Framskärmar beställt hos Mekonomen kommer på Måndag.
 
  2009-10-07 Resan börjad vid 5 tiden på morgonen till Östersund, sedan säljaren accepterad mitt bud på denna vita 316G.
Jag har passerat Östersund med tåg på väg til ÅRE annars är det så långt norrut jag varit i detta avlånga land trots att mina blodsband via min biologiska mormor som kom körande på Motorcykel på 30-talet från Krokom till Närke och gifte sig med en Mosåsbonde.
Biologisk nja nu var det ju Biogas det skulle handla om.
Efter drygt 8 timmar på tåg som anlände 25 minuter INNAN UTSATT TID !! Sug åt er SJ!!.
Jag hämtas av säljarens sambo, han lotsar mig till Östersunds biogasmack , men tji Gasen är slut, en sopbil samt en Cittra C3 står där med lång näsa.
14.45 är jag fulltankad med bensin och navin inställd på Mora.
Bilen går riktigt bra och milen förvinner rätt snabbt, men vid Sveg börjar eländet SNÖ !!.
Vid Noppikoski är det fullt vinterlandskap, hur ska detta sluta ?? har 4 vinterdäck i bagaget, men finns det domkraft ?? och kommer jag igång igen om jag stannar ??
Det går uppåt hela tiden, så fort jag rör gasen ställer sig bilen på tvären, får köra 35 km/h på trean och försöka ha konstant driv, tack o lov nya sommardäck iallfall.
Kulmen nås 593 meter över havet, sedan börjar det vända nedåt.
Varning för skarpa kurvor och dessutom 8% lutning utför, så sitter man med hjärtat i haslgropen, tvåan och 35km och högt i de doserade kurvorna så man inte glider av.
1 timme i 35km/h så är man nere på 320meter över havet och det börjar blaska på vägbanan.
Väl framme i Orsa så är det farbart igen, stannar på Mc Donalds i Mora för rast för en liten ostburgare som sköljs ned med en Red Bull, den första i mitt liv.
Jag hade köpt två stycken och ett paket druvsocker innan jag åkte.
Den andra åker ned lagom när bilens mätare passerar 15000 mil vid Grängesberg.
Ingen tillstymmelse till trötthet, trost att det regnar hela tiden och mötandes billjus frestar på.
För övrigt första BMW jag kört i mörker som har ett riktigt BRA HELLJUS som standard
Väl framme i Örebro kl 22.50 så fylls Biogastanken upp med 18.87 mängd Gas a 190 kr samt 40.9 liter Bensin på 58.8 mil körda =0,68liter mil INTE Illa för en 100 hkr motor. (Seaten har 60 hkr drar 0.66 hur man än kör) den ska säljas nu.
Därfter så slås Gasdriften på och det rullar vidare hem mot Kumla kl 23.15, lastar ur vinterdäcken och kryper i sängen tillsammans med Sotisen som väntat på mig+ gumman förstås.
Hon hade stått för dagens goda gärning, en långpromenad till Hallsberg för att hämta hem Seaten som jag parkerat 05.00 i morse. Tack älskling !!.
Detta bilköp blev ett minne för livet, är min sista tanke när jag hör Gustaf Becker i vardagsrummet slå tolv slag innan jag somnar. Bloggbild
  2009-10-07 Bloggbild
  2009-10-07 Kopplade upp bilen för att se vad de var för fel på ABSen.
3 felkoder på höger o vänster framgivare fanns det rensade bort dessa. Och körde igen, enbart höger framgivare gav felkod (ingen triggsignal).
Lade om till livedata och rullade fram o tillbaka på uppfarten, ingen signal från givare höger fram de andra 3 OK.Antal läsare till bloggen: 42166 st. Räknar ej bloggägarens egna besök.
© 1997 - 2024  AutoPower.se