wendtan Till startsidan
45 år. Bosatt i Skåne Län ID: 5694
Senast inloggad: 2020-01-26 16:16
[ Info ] [ Bilar ] [ Blogg ] [ Gästbok ] [ Inlägg i forumet ] [ PowerPolare ]

[ 330 Ci -01 ]
[ Bilder ] [ BilBloggen ]

BilBlogg
[ Senaste blogginlägg ]
 
  2005-10-25 Nu är det snart 2 månader sedan min senaste dagboksnotering och
mycket har hänt sedan dess kan man säga!

Kontentan är att 330n funnit en ny ägare och jag önskar den nya ägaren mycket nöje med bilen! Den stannar kvar i skåneland och såldes till en man i 40 års åldern som tröttnat lite på sin E39 :) Och numera kör hans fru den istället.

Annonseringen har varit lite skrämmande faktiskt, de finns mycket märkliga mäniskor i vårt avlånga land.
Jag har delat in dem i 5 olika kategorier:

Oseriösa spekulanter: De har inte råd med objektet i fråga men ringer eller mailar ett bud på 30-40 kkr och säger att de hämtar bilen imorgon.

Seriösa spekulanter som inte är på jakt efter exakt din modell:
Denna kategorien är större än jag trodde, personer ringer mig för att berömma skicket på bilen och vill ha råd o tips rent allmänt. De kommer fram så småningom att de egentligen är på jakt efter en z4 eller liknande. Visst kan de vara kul att få beröm om skicket påbilen, men de kan bli lite tröttsamt i längden.

Seriösa spekultanter som inte har finanserna men agerar som de har det:
Råkade flera gånger ut för dessa pajasar. Är väldigt intresserade av bilen, kikar på den noggrant och säger att de skall köpa bilen. Sen blir det helt tyst från dem alternativt att de säger att de vill mötas upp på banken för att göra upp affären.

Den 4:e kategorien är seriösa spekulanter som står för vad dom säger.
Detta verkar vara en minoritet som är svår att screen:a ut från resten av klungan.

Den 5:e och sista kategorien är dessa märkliga mäniskor som inte läser annonsen alls
och frågar allt möjligt som redan finns i annonsen och vill sen byta ett objekt i 100 kkr klassen mot min bil med ett skrattretande pålägg på deras bil utöver det normala marknadsvärdet.
Detta trotts att jag skrev väldigt tydligt att byte inte var aktuellt.

Nåväl, ser man försäljningspriset i förhållande till inbytespriset så är det klart värt det att sälja bilen privat. De är inga små marginaler bilhandlarna har på en beg bil i 200 kkr klassen.

Nya bilen är beställd och valet föll denna gången på en ny V50 T5 med en diger utr lista.
Levereras i slutet på november månad om inte några av mina optioner ställer till det på fabriken.

Så jag lämnar tysk träsket för ett tag men skulle inte tro att jag blir borta särskilt länge. Det finns redan planer på något öppet 2 sitsigt som komplement till mitt nya överladdade skåp. Sannolikheten att de blir tyskt är minst sagt stor :)

Jag kommer absolut att finnas kvar på forumet då Bmw intresset inte lär försvinna.

Jag försökte absolut ge E91 325 en chans då den spelade i samma region prismässigt som t5:an men tyvärr saknades det vridmoment och kraft. 330n hade det jag letade efter men den slutade på fel sida 450 kkr sträcket med den utr jag ville ha.


Jag provkörde det mesta som fanns att tillgå: V50 T5, 9-3 SC Aero, A4 2.0T, E91 325-330, Jaguar x-type estate, Mercedes c-klass kombi.

För mig fanns det fler fördelar hos Volvon än hos några av de ovanstående bilarna.
Några av Volvons höjdpunkter är Stolarna, Ljudpaketen, andrahandsvärde, försäkringskostnader rostskydd osv.


Jag skall passa på att tacka Powercrew för möjligheten av att dela med mig av mitt E46 ägande, jag hoppas de hjälpt en och annan vilsen själ på vägen.

Nästan 25 000 besökare skvallrar om att jag förhoppnigsvis skrivit ett eller annat ord av intresse :)


 
  2005-08-27 Så var de dags för mg att få sätta händerna i 330n igen :)
Jag har haft ett VÄLDIGT svagt klonkande vid krypkörning(utövar ingen annan slags körning på grusväg) i sommar. Eftersom pendelstagen(kräningshämmarstagen) är välkända
för just detta blev det min första gissning.

Jag började dock för säkerhetsskull med att plocka av båda bakhjulen för att kolla över de bakre fjädrarna.
Det är ganska vanligt att de nedersta varvet på bakfjädrarna går av på E46(framförallt på compakt enligt Bmw) Detta går givetvis på förlängd garanti och jag tyckte det var värt att kolla upp. Det såg dock utomordentligt bra ut.
Så i början på veckan var jag inne och köpte 2 st pendelstag med tilhörande nya muttrar(303 kr/st inkl muttrar med Bmw cs rabbat).

Bytet är väldigt enkelt och Beskrivs bra av Johan B i mektipset här på siten.
Jag gjorde bytet på min fd E46 328 så viss vana fanns redan.
Det kan vara lite bökigt att få mothåll på den övre infästningen, men bytet går annars väldigt smidigt. Ca 20 minuter per sida inkl avplockning av hjulet.
Att ha tillgång till två domkrafter är dock ett måste då man måste avlasta det stora kräningshämmarstaget som går från sida till sida i framvagnen.
Mitt svaga klonkande försvann och bilen blev spöklikt tyst över stadens kullersten samt på grusväg igen :) Det var bara höger sida som klonkade, men de vore dumsnålt att inte byta på båda samtidigt.

330in går annars exemplariskt fint, och sommarens större utflykter har resultetat i en underbar snittförbrukning på 0.73 vid mycket landsväg.

Bilen skall om 300 mil in på en oilservice, vilket givetvis blir hos Förenade bil fosie
precis som vanligt. Bromsvätska + microfilter skall även det bytas.

Tyvärr så ser det ut som behovet av något mer praktiskt kommer att behövas till våren.
Det kommer smärta i hjärtat att sälja bilen och jag har långt ifrån bestämt mig helt och hållet att så kommer bli fallet.

Det är framförallt husbyggarplanerna som kommer kräva något mer praktiskt i bilväg.
Alternativen som är på tal är bilar av 02-04 års modell:
Saab 9-5 Aero Kombi
Volvo V70 T5
Och givetvis E39 BMW 530iT M-sport
Jag har provat alla 3 nu efter semestern och får väl konstatera att ingen av dom
har särskilt roliga vägegenskaper i förhållande till 330n.

Jag provade även V70R samt mest för skoj skull, S60R. Ganska udda bilar för att vara volvos. Tyvärr så kostar en v70R i samma härad som Porsche 996C2 vilket blir
ganska otaktiskt med tanke på att en Porsche fortfarande finns på listan över bilar som skall stå i garaget inom skälig tid.

Nåväl, vi får se vad tiden utvisar.
Är det någon som är Seriöst intresserad av 330n och har planer på att byta i början på nästa år så är ni väldigt välkommna att maila mig.

Det skulle kännas väldigt onödigt att byta in den hos en handlare som inte har någon som helst förståelse över vad som har gjorts vid bilen.

Jag såg att besöksräknaren slagit över 20 000 besökare vilket är väldigt kul!
Stort tack till alla er som läser och kikar på vad jag pysslar med kring bilen!
 
  2005-08-06 Så har har det hunnit bli augusti och man känner nästan höstens intågande!
Jag har inte skrivit i dagboken på ett bra tag nu, mest pga av att det inte hänt så mycket med 330n och jag har arbetat utomlands i några veckors tid.

Något jag skulle ha gjort länge nu var att beställa ett ljusgrått m-fotsteg och nya textil/velourmattor till 330n. Jag beställde dessa via Bmw i Lund faktiskt och kommer bra överens med en av reservdelskillarna där. Mattorna av Modell City kostade 605 kr(alla fyra) med CS rabbatten vilket bara bekräftar att Bmw orginaldelar är enormt prisvärda. Jag såg liknande mattor på mekonomen för 1100 kr för alla 4:a.

M-fotsteget kostade 450 kr minus CS rabbatten.
Jag fick tummen ur och monterade dessa i veckan och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet. Bilder på detta finns här:
bild1
bild2

Jag har lovat att visa en bild på hur jag monterat min GPS antenn för ett bra tag sedan, jag passade på att knäppa en bild på detta här
Jag har uteslutande använt mig av tomtom5 under semestern och måste erkänna att även jag har gått över till den "mörka sidan". Det är helt enkelt ett väldigt lättanvänt och snyggt gränssnitt som slår Destinator på fingrarna. Hasso håller inte med, men jag tror bestämt han gått o blivit lite framtidsfientlig på senare år :)

Jag har mestadels befunnit mig i den blekingska urskogen där mycket insjöfiske framförallt förekommit. 330n har trivts i skogen, och skrämt vilddjuren med sitt smått arga och elaka uppseende :)
Att i en eka glida ut en stilla solig kväll och kasta sin favorit vobbler efter abborre och gädda måste vara så nära mat för själen man kan komma.
Helt otroligt avkopplande när inte man har fisk på kroken dvs :)

Mycket glass har intagits och i Blekinge kan jag rekommendera både glassbåten i Karlshamn och glassiären i Karlskrona!

Jag har även hunnit med en välförtjänt motortvätt vilket man kan se resultatet av här

I helgen blir det totalsanering av huv och front då en del otäcka flyfän verkar vara svåra att högtrycka av. Kanske blir det så att man plockar fram polermaskinen med, vi får se.

Jag har kört genom 3 laserkontroller i sommar och klarat mig varje gång, dels pga vänliga medtrafikanter och dels pga farthållaren. Denna underbara uppfinning kommer jag aldrig kommer kunna leva utan framöver.
 
  2005-06-09 Så var de dags för något o paja under min ägo i 330n :)
När de var som allra varmast idag på lunchen så skulle jag ta bilen och köra o möta upp en kompis över lunch. Fläkten startar på fullt och kliman arbetar ner temperaturen i 20 sek. Sen slutar fläkten att gå trotts att klimapanel visar att den lägger ut typ 75%.
Den startade ibland lite sporradiskt men de tog ungefär 5 minuter innan den retat gallfeber på mig. Jag provade med en "hårdvarureset" i form av batteripoler bort men de hjälpte inte över lunchtimmen. Jag hade ju mina aningar då min 328 hade ett liknande problem när fläktmotståndet behövde bytas.
Sagt o gjort, far ner på BMW och turligt nog fanns de några sådana i lager. Kostnad 690 kr minus CS rabbat.
Jag har ju viss övning på bytet sen jag gjorde mektipset.
De skillde sig dock en del mellan coupe och sedan. På coupe sitter bara fläktmotståndet fast knäppt medans de sitter med torx skruv på sedan. Men annars var konstruktionen väldigt snarlik. bort med handsfacket följt av en luftkanal. Bort med spjällmotorn och spjällhuset. Sen kan man med god vilja tråkla ut otyget med smidiga fingrar.
Konstruktionen som satt på plats såg snarlik ut med det jag monterade i 328an. De nya som enligt servicekillen är en uppdaterad variant för både e46 och e39 var dock klart annorlunda i designen. Istället för mörkare borstad alu hade detta snudd på chromade kylflänsar som dessutom var smalare och mindre.
Funktionstest samt återmontering följde och nu fungerar de som det skall igen.
Ungefärlig tidsåtgång med glasspaus, en timme.
 
  2005-05-22 Var ute och var flitig med kameran igår, resultatet finns att skåda i bildgalleriet!
Åsikter mottages varmt i mailboxen.

Söndagen lades i bilvårdens tecken, började i ottan med en noggrann tvätt. Sen fick bilen torka medans jag intog stor frukost.
Polermaskinen togs fram och laddades med fräscha trissor.
Sen följde en omgång Sonax Pro Cleaner för att lyfta de tvättrepor som fanns.
Grymt bra produkt som jag nyligen stiftat bekantskap med.
Sen kom min gamla vän Lahega Brightguard fram igen!
De orangea trissorna från autoexperten verkar hålla betydligt högre kvalite än de gula från Micro. De är dessutom billigare :)
Jag höll till under föräldrarnas carport och var stundvis plågad av solen.
Så jag fick vända bilen allt eftersom produkterna applicerades.
Resultatet blev som vanligt bländande, jag kan inte sluta att rekommendera 37a+b.
Rusta maskinen fick bekänna färg och gick snudd på oavbrutet dagen i ända.
Jag skall försöka knäppa något kort imorgon om det inte blir regn, Murpy brukar dock se till att de blir skitväder efter att jag lagt vår/sommar putsen.
Det som är lite tråkigt är att jag inte får tvätta på 2 veckor nu, men de är smällar man får ta :)
Huven lades det inte brightguard på då den skall få andas ut en månad, sen blir även den behandlad.

Bilen är numera 100% stenskottsfri vilket känns helt underbart.
Man bara väntar på att de första stenskottet skall komma...

 
  2005-05-19 Så har äntligen bilen varit inne och fått en ny huv hos förenade bil aspögatan!
De tog sin lilla tid, men resultatet var klockrent. Nu har min 330 typ noll stenskott ett tag iaf :)
Bilen hade rullat 1 km på de 3 dagar som den var inne på lack vilket får ses som fullt normalt.
Ikväll var jag och monterade på mina M3E46 speglar med då de legat o samlat damm efter att jag fått hem dom från lackeraren.
Så till helgen hoppas jag kunna lägga brightguard behandlingen och ta en hop med nya kort till galleriet.
Bilen är i ruskigt fräscht skick nu med nytt m-sportpaket och ny huv.
Mitt eisenmann system har intagit en djupare ton som stabiliserat sig, så nu får de nog räknas som inkört. Jag skall försöka göra ett videoklipp framöver på hur de låter.
Är sjukt nöjd med systemet som mullrar härligt vid kraftigt gaspådrag och knappt gör sig påminnt vid jämngas och normal körning.
Just nu funderar jag på vad som skall uppgraderas härnäst, som de ser ut nu så blir det ljudsystemet. Detta blir dock framöver då jag känner att jag har mer tid.
De är hektiskt mest hela tiden, då båtar o bilar o hus skall målas/vaxas/fixas.
Tillråga på allt så vänder orderkurvan på jobb upp i himmelen och semestern ser lite hotad ut för stunden.
Kör försiktigt därute!
Pappa Blå är ute med sina hårfönar o gör livet surt för alla Bmw ägare med Blyfot.
 
  2005-05-01 Igår fick jag tid över att tvätta bilen samt städa ut den ordentligt.
Jag passade även på att prova lite av sortimentet i lahega hinken som jag köpte på Bmw cs träffen för någon vecka sedan.
Efter noggrann tvätt så bestämde jag mig för att prova Lahegas Autotork.
0.5 dl blandas ut med 10 liter vatten i en vattenkanna eller liknande.
Det hälls sedan jämnt och fint över hela bilen, och tanken är sen att bilen skall torka helt utan vattenläckar orsakat av kalk osv.
Denna produkt höll vad den lovade och har en säker plats på bilvårdshyllan framöver!
Framförallt på mörkare kulörer som är känsliga för microrepor osakat av sämsskinn osv kan jag varmt rekommendera detta.
Jag monterade även Philips bluevision i dimljuset då jag redan monterat detta på parkeringsljuset. Ljuset blir föga blått, men däremot betydligt vitare än standard lamporna. Att de kommer inärheten av xenon kan jag dock inte gå med på, men de är ju olagligt att köra halvljus+dimljus ändå :)
Som utlovat kommer här några bilder på bilen med eisenmann systemet på:

bild1
bild2
bild3
bild4
bild5 
  2005-04-28 Jag var o spola av vägdammet på bilen ikväll och passade på att knäppa en bild på bilen med Eisenmann systemet på plats. De kommer bättre bilder framöver, denna är mest för att stilla den värsta hungern :) När man packade upp systemet ur kartongen så såg 2x76mm väldigt stort ut, men på bilen tycker jag de är helt perfekt. Inte för stort och inte för litet.
Var inne och körde i ett parkeringsgarage på lunchen idag, och de låter minst sagt mäktigt, djupt härligt muller som påminner lite om en smallblock v8a märkligt nog.
 
  2005-04-27 Igår var en ganska händelserik dag för 330n. De var först besitkningsdags på eftermiddagen. efter att ha läst en massa på forumet om att varianter av Ledbakljus och klarglas bakljus fått anmärkning pga de inte är tillräckligt med reflexyta så tog jag de säkra före de osäkra och köpte 2 små extra röda Hella reflexer.

Detta visade sig dock vara totalt obefogat efter att ha pratat med besiktningsmannen.
De finns reflexyta i botten på Led-bakljusen och på back/dim ljusen på bagagen.
Med orginal spoilerpaketet är det inte ett problem då denna har intergrerade reflexer, men det har inte m-sportpaketets.
Kontenta: Monterar ni Orignal E46Ci Ledbakljus på er Coupe så behövs inte några extra reflexer även om ni har m-sportpaket.

Bilen gick igenom utan anmärkning, vilket inte var helt oväntat.
Detta visade sig även vara första gången bilen var inne på en kontroll besiktning, och nu skall den inte in förrän om 2 år igen.

Så igårkväll passade jag på att montera mitt Eisenmann system som jag haft liggande ett tag nu. Först åkte lilla vinkelslipen fram, men den räckte inte till då rören var 55 mm tjocka. De slutade med att stora vinkelslipen åkte fram, men givetvis var den så otymplig att man inte kom åt. Så vi fick släppa ner bakre dämparen så vi fick frigång och kom åt med kapen. Passformen på Eisenmann systemet var 100% och jag kan inte vara mer nöjd med installationen som sådan.

Så till de spännande ögonblicket då motorn drogs igång, de mullrar helt gudomligt på tomgång, om än lite svagt. Jag var rädd att de skulle bli för högljut men så var inte fallet. Bilen kördes varm, och vid jämn gas så är systemet exakt som orginal.
Systemet kommer låta något mer när det är "inkört" vilket jag tror kommer bli helt perfekt. Vid lugnt gaspådrag så är de även där knappt mer högljut än orginal.
Däremot vid tyngre gaspådrag så öppnar de en ljudkuliss som är helt underbar!
Vid WOT (Wide Open Throttle) så låter det obeskrivligt skönt. Dessa system borde monteras från fabrik om du frågar mig.

När systemet är inkört så tänkte jag ge Kalle ett videokamera uppdrag så jag kan lägga ut en videosnutt på hur det låter.
Digitalkameran glömdes såklart hemma, så ja tänkte ta lite färdiga bilder till helgen i samband med en ordentlig tvätt.

I Pingst är det planerat en grundlig polering, med Sonax Pro Cleaner/WaxPolish samt en ny Brightguard behandling. Sen skall nya bilder tas så jag kan byta ut alla i galleriet då de är en helt annan bil idag optiskt än vad det var innan.

Allt som allt så är ja ruskigt nöjd med allt jag gjort och ångrar inte en enda spenderad krona. Jag skall försöka få ihop alla mektips framöver med, i mån av tid.


 
  2005-04-21 Så anlände äntligen mitt sportsystem från Das Vaterland!
3 veckor tar det ungefär då Eisenmann bara tillverkar efter beställning och lagerför således inga system om jag förstått det rätt.

Det är ett Eisenmann 2x76mm för M54 familjen, ljudnivå Racing.
De finns numera 2 ljudnivåer att välja på(Sport o Racing), och jag valde den med mest fritt flöde. Detta mest pga av att jag valde att inte köpa soundröret som ersätter mellandämparen då jag tror att de blir lite för högt för min smak.

Monteringen skall ske redan i helgen, så förvänta er bilder i samband med detta.
Det skall bli kul o sätta vinkelslipen i bilen då jag inte haft något o göra sen jag monterade mitt m-sportpaket.

Här kommer några bilder på systemet:

Bild1
Bild2
Bild3

Jag funderar även på någon form av DDE:s(Daylight Demon Eyes) men har inte bestämt mig än då de aviker en del från Orginalkonceptet som jag hållt så hårt i med denna bilen. Phosphyre Halos är en variant som jag gillar och här finns en bra bild på en E46a utrustad med detta. Åsikter kring detta mottages gärna!
 
  2005-04-17 Igår gick säsongens första Bmw träff av stapeln, iaf för min del.

Dagen började med en nogrann biltvätt för min del. Fick ett samtal av Razvan på Styla bilen som ville ha vägledning dit så han slöt upp vid GDS hallen.
Vi körde sen med guidning av destinator till Autoexperten vilket gick väldigt smidigt.
Vi hann inte mer än svänga ut från GDS hallen förrän de åkte förbi en Ferrari F430 om jag inte såg fel. Den såg ut att vara typ 1 vecka gammal, och trots att jag ogillar ferrari av sportsliga skäl inom F1 så måste jag erkänna att den lät helmys.

Kalle hade anordnat en trevlig och välorganiserad träff med god Uppslutning.
Vädrets makter var med oss, även om blåsten kunde stannat hemma.

Runt Kl 14:00 så var de ca 30 bilar på Autoexpertens parkering, allt från vackra 02:or i underbart skick till M3E46 samt E39M5.
De kommer bilder när Micke vaknat i sveriges trädgård samt kollat sin mail :)

De var 20% rabbat på det mesta hos Autexperten vilket jag såklart utnyttjade.
Nästan lite väl mycket kanske :)
Det blev den mycket prisvärd tvättspann(hink för stockholmare) från lahega för en hundring vars innehåll återfinns här

Samt lite kompletterande och påfyllande av Sonax Pro och Lahega Brightguard sortimentet

Jag har även inhandlat en ordentlig laddning med bilschampoo då jag tvättar mer o mer känns det som :) 5 liter för 190 kr minus rabbat får ses som väldigt överkomligt. Denna inhandlades dock innan Bmw Cs träffen då behovet var stort.

De fanns långväga gäster från Gävle o huvudstaden. Kul o få ansikte på personer man bara sett på forumet. Fredrik i sin Individual 316 Compakt var de kul att utbyta erfarenheter med då han verkar använda nästan uteslutande samma produkter som jag för bilvård.

Allt som allt en väldigt lyckad Bmw träff och jag ser redan fram emot nästa.
Härnäst på Kalendern står Förenade Bil Klubbkvällen den 28 april.
Det finns förhoppning om att det skall finnas en E60 M5 på plats för att känna och klämma på :)
 
  2005-04-10 Så fick jag äntligen på min M-bakspoiler! De tog sin lilla tid då dessa enormt jobbiga små plastpluggar trilskades något kopiöst. De fanns typ noll spelrum där innerbalken fästs i bakre spoilern att få dom på plats vilket får mig att misstänka att Bmw har ett specialverktyg för denna övningen.
Dock gick de precis lika bra att byta ut plastpluggen mot rostfri bult vilket jag gjorde.
Tur att storebror har ett ordentligt sortiment rostfritt hemma.

Annars gick det utan komplikationer, och numera är bilen helt m-sport konverterad.
M3E46 speglarna har inte monterats än, men de kommer när jag får tid.

Denna dagen gick till bilvård, och en avfettning följt av en grundlig tvätt inkl motortvätt stog på programmet. När bilen torkat såg jag lite små otäcka asfalt/tjär fläckar samt en del flygrost med längs sidorna på bilen.
Så kunde vi inte ha det, och jag provade med några olika skonsamma lösningsmedel vilket gjorde varken från eller till.
Sen provade jag med Sonax pro vaxpolish och vips hade jag hittat något som fungerade bra. Man fick byta trasa hur ofta som helst dock, men bra blev det.
Allt utom huven och taket fick sig en omgång.
Tyvärr skapar denna sonax produkten en lätt flammighet på min mörka lack, vilket resulterade i att jag fick plocka fram sonax pro vax med.
Bra blev det iaf och än bättre blir det när min nya huv kommer på i veckan.
Jag tog några bilder på bilen ikväll, tyvärr började mörkret falla på.
Här är dom iaf:
bild1
bild2
bild3
bild4
bild5

Inom några veckor skall bilen få en ny Brightguard behandling, jag skall bara bunkra grejer på Bmw Cs träffen nästa helg först.
Det stundar även en Förenade Bil klubbkväll i slutet på april vilket får mig att börja fila på en önskelista. 20% rabbat är dumt att missa :)
 
  2005-04-07 För en vecka sedan såg jag att serviceintervallens km räknare visade att jag hade 1250 mil och köra till nästa oljeservice.
Detta betyder för den pedanta och ordentliga Bmw föraren att det är dags för ett oljebyte+filter. 2500 mil är på tok för lång sträcka att åka på samma olja.
Så ett orginal Oljefilter inhandlades för 72 kr minus Bmw Cs rabbat, och döm av min förvåning när både kopparpackning och o-ring till oljefilterbehållaren medföljde.
Även 8 liter Castrol SLX 0W30 LL01 inhandlades.
Enligt bruksanvisningen så skall motorn rymma 6,5 liter olja vilket visade sig stämma nästan exakt. Jag lät oljan rinna ut totalt och fick väl ut mer eller mindre all olja med tanke på vad som gick i.

Fick även tillfälle att granska underredet på bilen då jag fick tillgång till en "grop" med bra belysning och tryckluftsvagn med mera.
Det såg väldigt bra ut, inga läckage eller ens antydan till oljefukt någonstans.
M-sportbakspoilern är fortfarande inte på, men på lördag morgon så blir det ändring på det. Min spegel var klar hos lackeraren så jag tänkte försöka hämta den imorgon.


 
  2005-04-04 Helgen som gick bara försvann känns det som, men mycket blev gjort.
Tyvärr har jag inte hunnit montera min bakspoiler än, då en hel uppsjö med grejer kommit ivägen.

Lördagen var planerad för montering av m-sportpaket på en Estorilblå 330 Touring som ägs av Palle. Jag begav mig upp till Helsingborg på förmiddagen för att möta upp Palle och lasta in prylarna för att åka till stället där vi skulle montera.

Björn eller 1BJÖRN på forumet hade vänligheten att hysa in oss i en lokal så vi slapp husera utomhus. Stort tack till Björn! Det gavs tillfälle att kika på Björns M3 E36 som var i ett enastående skick! Han verkar minst lika tvättbenägen som jag för övrigt :)

Monteringen gick inte helt smidigt, men slutresultatet blev riktigt bra.
De känns som de är dubbelt så många monteringsdetaljer för m-sportpaktet på sedan/touring i jämförelse med coupe.
Kontentan av detta är: Köp en coupe istället för en touring om du skall eftermontera m-sportpaket :)

Min nya huv har anländt till Förenade Bil Aspögatan och den skall lackas och monteras i nästa vecka som det ser ut nu.

Tyvärr hittades en liten lackmiss på en av mina m3e46-speglar vilket resultera i att den åkte tillbaka till lackeraren. Jag monterade dit orginalspegeln igen men de såg inte klokt ut med en spegel av varje sort på bilen så den andra orginalspegeln åkte på den med.

Det hittades även tid att lägga på sommarfälgarna i helgen, och ja hade nästan glömt hur vackra Dubbeleker 135M egentligen är :) De var välvaxade och fina efter höstens noggranna tillsyn.
Vinterfälgarna var inte fullt så rena och fina, vilket resulterade i nogrann avfettning och tvätt innan de stuvades undan för förvaring.

Montering av m-sportbakspoilern skall ske en kväll iveckan är det tänkt.
Nya bilder till galleriet kommer, men först efter att den nya huven kommit på och jag hunnit gå över lacken med polermaskin och en ny Brightguardbehandling.

Just nu ser jag mest fram emot att få åka på Kalles annordnade tillställning den 16 April i Bmw CS regi. Jag ser fram emot vårens första träff och de schyssta rabbaterna på autoexpertens sortiment som ges i samband med träffen. För mer info kika i tråden på forumet eller på sydsektionens hemsida.

Jag tänkte på att fylla på förrådet med diverse putsgrejer. Nya brightguard produkter samt polerrondeller med mera.

Efter mycket funderande har jag beställt mig ett Eisenmann 2x76mm Sportauspuff(sportsystem). Detta valdes med ljudnivå "race" dock skall inte mellandämparen ersättas.
Vi får se när tyskarna behagar att tillverka mitt system då de tillverkar på beställning endast. Leveranstid verkar vara runt 3 veckor.
 
  2005-03-28 Så var de dags igen!
Denna dagen har i det stora hela gått smärtfritt och fint.
Fronten är monterad och förutom några mindre hinder och funderingar på vägen så gick det riktigt smidigt. Här finns en bild på den färdigmonterad.
De bar mig emot o montera nummerskyltshållaren då den förstör de rena linjerna lite. Tyvärr delar jag och fabror Blå inte den estetiska uppfattningen.

Jag fick äntligen på min m-spoilerläpp med, bild finnes här
Orginalmonteringstejpen är verkligen en produkt som imponerar. Fyfasen va den klistar bara man vilar den mot lacken. De gällde att placera den rätt första gången, vilket jag också lyckades med. Jag hade tagit ut mått(angivelser från Bmw) och markerat med tejp så placeringen gick smidigare.

Så till min fiende för dagen. Denna och 33 av hans kompisar har varit lite småjobbiga idag. Att montera dit nya är rena nöjet, men att montera bort gamla kan vara en tålamodsprövande övning.

Nu är det bara bakre stötfångaren kvar att montera, och vi får se om jag orkar göra det imorgon.
 
  2005-03-26 Så kom jag igång med montering av lite prylar.

Dagen började med att jag sov alldeles förlänge efter att ha agerat skogshuggare hos storebror hela dagen igår. Det involverade en skylift, en motorsåg samt 2 st 20 meter höga tallar. Jag har nog aldrig varit så trött i hela mitt liv :)

När jag väl fick ändan ur vagnen så börjades det med en nogrann biltvätt. Följt av en urstädning i coupen då det var en del vinter kvar därinne.

Så till väsentligheterna, efter lite funderande så bestämde jag mig för att börja montera M3E46 speglarna. Jag började med passagerarsidan och det gick ganska smidigt.
6 st torxskruvar varav 2 dolda samt en himlans massa clips och vips så är dörrsidan av.
Efter att ha lossat kontakten till orginalspegeln samt de 2 bultarna som håller spegeln så var det bara att lyfta bort den.
Nya spegeln dit och direkt kunde jag kontatera att mina nya fina orginalspeglar inte hade färdiga gängor att dra i de befintliga butlarna i. Detta visade sig dock vara tänkt så då "loppen" var av aluminium och gängor bildades då man gängar i bulten första gången.
Efter montering av spegeln samt anslutning av kontakterna så monterades dörrsidan igen och jag skulle beundra resultatet. Detta visade sig dock vara lite hämmat av att med stängd dörr så stämde inte alls linjerna med fästplattan och den chromade listen runt rutorna. Sån tur är så kan man justera detta utan att plocka bort dörrsidan igen, då man kommer åt bultarna bakom en triangel av plast som sitter innanför spegelfästet.

Så till nästa sida som visade sig vara lite mer av en utmaning.
På förarsidan så sitter anslutningen till spegeln i styrenheten för justeringen av elspeglarna. Detta låter logiskt men är VÄLDIGT opraktiskt enligt mig.
Detta innebär att man måste montera bort det inre handtaget med massor med torxskruvar samt komma åt inneifrån och lösgöra styrenheten för att kunna ta loss kontakten till spegeln. Innan jag bestämde mig för att göra detta, då jag hade svårt o tänka mig att det skulle vara så omständigt så gick en del tid. Tid som var ämnad för montering av m-spoilerläppen(vingen).
Här finns iaf en bild på det färdiga resultatet.
Mektips kommer inom snar framtid.

Nästa punkt på listan var montering av trösklarna som följer med m-sportpaketet.
Bortmontering av standardtrösklarna var smidig då den sitter pluggad underifrån.
Jag kan säga som såhär, tyskarna snålar inte på fästpunkter här, de är lätt 12-14 st pluggar underifrån. När väl alla pluggar är loss, så drar man tröskeln mot sig och då släpper den i ovankant där den sitter med clips.
Nya clips och pluggar medföljde m-sportpaketet så jag gjorde mig omaket att montera loss alla clips och bytte ut dom.
När trösklarna var borta så kunde jag konstatera att de inte var helt rent därunder och tvättspannen åkte fram än en gång :)
Monteringen gick smidigt, de var bara vissa av pluggarna som stannat kvar i trotsåldern och behövde milt och ibland omilt våld för att gå på plats.
Här finns tyvärr lite halvdålig bild på resultatet.
Skillnaden mot orginaltrösklarna är ganska stora och dessa har en mycket kraftfullare linjeföring.

Tanken var att hinna med spoilerläppen(vingen) med, men de kom en påskmiddag ivägen samt kväll med mera.

Imorgon stundar montering av m-sportfronten samt spoilerläppen då. Går det riktigt smidigt så kanske jag ge mig i kast med bakre stötfångaren med.

Så småningom kommer det även ett mektips på eftermontering av hela m-sportpaktetet är det det tänkt.

Trevlig påsk på er!
 
  2005-03-23 Idag tog jag en långlunch för ytterligare en resa till lackeraren.
Syftet för dagen var att hjälpa Palle med att frakta hem sitt färdiglackerade m-sportpaket samt hämta min m-spoilerläpp för bagagen som hade glömts bort att lackeras tillsammans med mitt m-sportpaket. Vingen såg perfekt lackerad ut och monteras troligtvis i denna helgen.
Jag siktar även på att montera m-sport pakets trösklarna samt m3e46 speglarna i påsk. De hade varit kul o montera iaf en av m-sportstötfångarna med. Jag kommer hänga kameran runt halsen så jag inte glömmer den denna gången :)

Min fina belysta m-knopp har tydligen redan drabbats av glappkontakt. Jag skulle aldrig litat på de medföljande "skarv" kontakterna, ruckade lite på dem och de uppenbarade sig en solklar glappkontakt. Tänkte ta fram lödkolven till helgen, då de verkar vara de ända som blir riktigt bra i längden.

Efter att ha använt Ipoden nu några dagar så kan jag konstatera att 5 spellistor är lite i underkant på en Ipod som rymmer 40 gig. Tänker skiva ett mail till Dension där jag för fler spellistor som ett förslag till kommande mjukvaror. 10 st hade nog varit ganska lagom eller kanske 15. Jag är väldigt nöjd med funktionen som sådan och kan varmt rekommendera det till andra e46 ägare som lider av låttristess :)

Jag återkommer i Påsk med bilder, var så säker!
 
  2005-03-21 Så i lördags tog jag äntligen tag i Icelink installationen.
Jag tog med alla möjliga verktygs satser, multimetrar osv men glömde så klart min kamera :(
Installationen gick iaf ganska smidigt, den kan bekrivas i följande steg:
Jag tog det säkra före det osäkra och kopplande ifrån batteriet.

1. Lossa interiörlisten ovanför stereon.
2. Lossa de 2 skruvarna som håller stereon
3. Dra ut stereon och lossa antenn samt de lilla optiska fästet.
4. Lossa den stora kontakten och ta fram adapter kablaget som följer med icelinken.
5. Stuva in den stora adapterkontakten som är minst sagt skrymmande ner i en av kanalerna som kablaget kommer ifrån.
6. Anslut den nya kontakten samt antenn och den optiska kontakten.
Anslut även den mindre kontakten i huvudenheten som matar iopden med laddström
7. Placera ut och dra kablaget till Icelink dockan samt icelink enheten på lämpligt ställe( i mitt fall blev det i handskfacket)
8. För in stereon igen och montera skruvarna samt interiörlisten.

Det låter ganska enkelt, men jag fick skruva ner stora delar av instrumenten för att kunna dra kablaget på ett snyggt sätt. Det retar mig MYCKET att jag glömde kameran då jag tänkt göra ett mektips av detta. De är dock inte så roligt att plocka ner allt igen bara för att dokumentera det. Jag kommer ta några foto på den färdiga installationen.

Så till funktionen: Jag är mäkta imponerad på hur det blev ljudmässigt! Klockrent ljud som från vilken cd som helst. Man kan som sagt styra 5 spellistor från orginalstereon.
Den 6:e knappen på businesstereon hoppar in i Icelink menyn där uppgradering av Mjukvara osv kan göras. ID3 tag stödet fungerar om än sporradiskt. Jag tappar ibland visningen när jag byter spellista och då krävs att man vrider av tändningen och sen på igen för att den skall dyka upp. ID3 tag visningen är en Beta version så man får väl ha lite tålamod där. Allt som allt är jag nöjd med att ha 40 gig musik i klockren kvalite som går att styra från multiratten. Installationen blev väldigt bra och jag trivs med att ha icelink dockan i handskfacket så de är lätt att plocka med sig Ipoden när man lämnar bilen. Installationen syns inte alls med ipoden på plats vilket jag gillar mest av allt.

Jag passade även på att montera en borstad Alu M-knopp med belysning som jag lyckades beställa genom en alternativ rutt från staterna(En lång historia). Bilder kommer även där.

Till helgen känner jag att jag kommer montera lite av m-sportprylarna samt eventuellt m3e46 speglarna. Vi får se vad som hinns med. Fortsätter de här vädret så känns det som de blir svårt att vänta med montering av alltihop faktiskt :)

Börjar även fundera på att lägga på mina 135M sommarfälgar inom någon vecka. De verkar ju som det slagit om och blivit lite vår iaf.

Det jag kan konstatera är att det finns massor att göra med bilen vilket givetvis är kul.
Jag passade på att grundligt tvätta den i lördags när solen värmde som mest på eftermiddagen. Välbehövligt minst sagt kan jag lova.
 
  2005-03-17 Så har äntligen våren anlänt till Skåneland och en 2 siffrig temperatur utlovas redan i nästa vecka. Kung Bore kommer tydligen tillfälligt tillbaka i helgen så man inte kan tvätta bilen dock. Murphys lag .....

Jag fick iaf äntligen ändan ur vagnen och åkte in och visade mitt galvsläpp för Förenade Bil Aspögatan. Dialogen var positiv och de verkade inte vara något problem.
Sist jag hade 328an inne på ett rostskyddsgaranti ärende så var jag av med den i 4 arbetsdagar. Detta var inte acceptabelt denna gången vilket jag förklarade för Platschefen. Vi var överens om att ta in en huv och få den lackerad Dunkelblau borde ta några dagar. De hade dock fullt upp sen vinterstormen så vi kom överens om att den skulle bytas om någon vecka istället. Eftersom min lack var en av de mest lättmatchade i Bmws färgskala så trodde han att de kunde ta in en ny huv, lacka den och sen kunde de montera den på 20 minuter åt mig! Detta lät lite bättre än 4 arbetsdagar i mina öron :)

När jag lämnade stället så backades det ut en E36 Sedan med den största AUTOPOWER loggan jag någonsin sett i bakrutan. Den var till synes ännu större än den jag sett på Tommies 540. Den missar ingen i trafiken kan jag lova :) Härligt att se iaf!

I helgen stundar montering av icelink plus.
Förhoppningsvis går det bra och en rapport i slutet på helgen bör finnas till hands.

Jag har bestämt mig för att vänta med monteringen av m-sportpaktet tills huven är utbytt.
De är möjligt att det börjar klia ordentligt i fingrarna om de börjar bli 10-15 plusgrader och att jag då inte kan hålla mig. Vi får se helt enkelt.

 
  2005-03-03 Fick ett samtal på förmiddagen idag, det var från Palle och inte från lackeraren som verkar förskringrat mitt nummer. Grejerna var iaf färdiglackerade och min arbetsdag fick prioriteras om lite :) Tutade upp med 330n efter lunch och mötte upp Palle med sin 330 Touring där då han var snäll nog att ställa upp att hjälpa mig frakta ner alla grejerna. Stort tack för hjälpen Palle!

Vi synade alltihop väldigt noga och kunde konstatera att jobbet var väl utfört. Det fanns något dammkorn på någon del, men de var inte något som syntes om man inte satte näsan precis invid. Jag utgår ifrån att de går att polera bort detta.
Tyvärr verkade de missat att lackera min spoilerläpp vinge så de skulle göras idag eller imorgon.

Att lasta detta i en E46 Touring och en E46 Ci var minst sagt en utmaning.
De fyllde båda bilarna i princip helt och lastades VÄLDIGT varsamt så de inte skulle skadas. Detta lyckades och allt anlände helt utan transportskador.

Jag orkade inte fotografera allt ikväll så ni får hålla till godo med någon bild på M3E46 speglarna sålänge.

Just nu hoppas jag på att Kung Bore skall släppa taget om stackars Skåneland.
Våren anländer i princip alltid i mars till skåne och så skall bli fallet iår med!

bild1
bild2
 
  2005-03-01 Så har äntligen alla grejer kommit för att göra mitt planerade implementage av en välfungerande MP3 lösning i bilen. Som ni kanske läst tidigare så föll valet på
Apples Ipod 40 Gb samt Densions adapterlösning Icelink +.
Detta kommer innebära en docka som ipoden sätts i och vips så har man laddning till enheten samt tillgång till sina musikbibliotek på 40 Gb.
När jag installerat grejerna senare i vår så kommer säkert behovet av att göra en ordentlig ljuduppdatering med Focal element och steg kännas mer brådskande.

Reflektioner över Ipoden hittills är att den är mindre än jag trodde samt ganska lättanvänd. Ipoden jag beställde är av generation 4 vilket tydligen innebär blandannat förbättrad batteritid samt ett navigationshjul som är touchkänsligt(hämtat från ipod mini). Den var dock lite småflörtad när jag skulle få upp kommunikationen till itunes och min dator. Den stödjer tydligen BARA Usb2.0 vilket jag tycker är lite svagt. Den stödjer ju givetvis firewire med, men de har jag bara i laptopen på jobb.
Detta resultera i att jag fick köpa ett nytt kontrollerkort då jag bara hade 2 portar som stöder 2.0 på mitt moderkort. Att sätta en usb hubb fungera tydligen inte.

Att sen få upp kommunikationen var lögn i *svordom* vilket rotade sig i att jag använde en medföljande docka vilket den inte tolererade. Kopplade jag däremot usb kabeln direkt i enheten så fungerade det efter en reset. Jaha, då hade man fått en trasig docka trodde man ett tag. Men efter att väl ha fått upp kommunikationen så fungerade det även med dockan.

Smått skumt, men apples produkter har inte imponerat på mig förut ur användarsynpunkt, och den inställningen fick vatten på sin kvarn.
Ur ljudsynpunkt måste jag säga att jag är besviken på hur det låter med de medföljande lurarna. Kopplade till mina Koss lurar och vips lät det 30 gånger bättre.
Orginal lurarna är ett skämt i förhållande till den rådande prisbilden på Ipods.

Sen är Ipoden tydligen chromad på baksidan. Detta faller mig inte på läppen alls. Jag vet inte om jag skall ta fram bilvaxet eller inte då det blir fingeravtryck på den bara man tänker på att röra den. Jag hade gärna sett att den var i samma vita utförande på baksidan, men man kan inte få allt. Kommentarer om att den ser porrig ut på baksidan har fått tas emot vilket jag nästan kan instämma i :)

Icelink prylarna ser stabila ut, och jag hoppas de passar likabra som de ser ut att göra. Jag bifogar några bilder nedan på Ipoden och Icelink +.
Jag skall dokumentera väl när jag monterar detta då det knappt är någon E46a på forumet som monterat detta än. De får bli ett Mektips helt enkelt.
På tal om mektips så har jag bestämt mig för att göra ett för montering av M3E46 speglarna med. De efterfrågas ofta på forumet instruktioner om hur dörrsidor monteras ner på coupen vilket jag tänkte ta med i samma veva.

Mitt M-sportpaket med mera är fortfarande på lack då de tydligen haft väldigt mycket att göra under dessa veckorna. Förhoppningsvis skall de dock hämtas senare i veckan.
Inspiriationen att börja montera prylar innfinner sig dock inte när man tittar ut genom fönstret. Just nu är det minus 3 grader och full snöstorm härnere. 330n tar sig fram på ett imponerande sätt och jag kunde inte vara mer nöjd med vinteregenskaperna faktiskt.

bild1
bild2
bild3
 
  2005-02-10 Så var de dags o lämna in mitt m-sportpaket + M3 E46 speglar och m3-läpp på lack.
Jag fick god hjälp av en forumkompis vid namn Palle som kör Estorilblå 330 Touring (a.k.a Estorilmonstret)
Jag tog ledigt några timmar på förmiddagen och intog de i kombiväg jag kunde låna med kort varsel. Det blev en Passat 1.8t kombi med enormt träig växelåda och visst turbolagg.
Efter mycket funderande o kliande i huvet så gick grejerna in i Passaten. Den som undrar vad funderandet var till för har aldrig fraktat ett m-sportpaket i en kombibil.
T.o.m Askens Badbollbuss fylldes ju upp av detta paketet :)
Nåväl, när jag nådde Hgb så körde jag givetvis lite vilse innan jag hittade hem till Palle, men sån tur var finns mobilen.
Vi packade in oss i detta tyska underverk av plåt och begav oss till lackeraren.
Väl där så hade vi en trevlig pratstund med lackeraren samt granskade Palles redan färdiglackerade m-sportpaket. Det såg bra ut, och Palle verkade nöjd vilket är huvudsaken. De skulle vara färdigt redan i början på nästa vecka så vi får se hur långt de hinner gå innan de börjar klia allt förmycket i monteringsfingrarna.

En klart tråkigare upptäckt jag gjort är att de har börjar uppenbara sig ett litet(väldigt litet) galvsläpp under min huv på standardstället(Ovanför vänster strålkastare under huven) Man blir lite småtrött på att inte ens ett fruktansvärt tokvårdardande hjälper mot denna åkomman. Jag skall hårdgranska övriga bilen i helgen för att sedan åka in och få huven utbytt på garanti hos Förenade bil.
De lovade på tfn att min lack är enormt lättmatchad och att chansen för färgskiftning är fånigt liten. Framtiden får utvisa detta. De har fått göra om jobb för mig innan.

Nu har iaf äntligen min IPOD anländt. Bilder kommer när Ice-link + också trillat ner i postlådan. Monteringsanvisning hoppas jag även på att kunna sätta ihop då detta verkar vara ett poppisämne på forumet. 
  2005-02-01 Så har vi trillat in i en av de tråkigaste månaderna enligt mig, De är absolut inte ens antydan till vår, och inte heller till vinter. Iaf inte i Skåneland.
Sån tur är så det är månaden årets kortaste och sysselsättning finns det gott om.

Mina beställda Bmw Orginaldelar anlände igår, och jag var och hämtade dem idag.

Beställningen bestod i en uppsättning M3E46 speglar med tillhörande asfäriska glas och en m3 spoilerläpp med tillhörande monteringstejp.
Jag bifogar några bilder nedan på grejerna. Speglarna är verkligen underbart vackra redan i olackat tillstånd.
Enligt mig finns det ingen snyggare spegel till Bmw E46, och sån tur är har jag inte sett någon "replika" som liknar orginalet något nämnvärt.
Antingen ser replikorna "ledsna" ut eller så är formen lite diffus för att skilja sig mot Bmws orginalform. Och vad går upp mot Bmw orginal? :)

Nu har jag alla delarna som jag behöver inför operation facelift till våren, och nu skall m-sportpaket + M3 speglar + M3 spoilerläpp in på lack för att sedan monteras av mig i mars/april.

Min Ipod är på inkommande, och bör anlända i nästa vecka. Återstår bara att beställa Icelink + för att fullborda MP3 lösningen till 330n.

I söndags blev det stortvätt och städning av coupen då den var allt annat än välstädad.
De tog sina timmar att få bilen 100% ren men det var väl investerad tid.
Märkligt nog har det hållt sig torrt och fint vädermässigt, vilket får ses som ett stort kryss i taket. Det finns inget bättre än att sätta sig i en tokren bil och försiktigt glida iväg till jobbet. Märkligt nog skall det vara torrt o fint hela veckan vilket inte är mig emot.
Bilen fick sig en ordentlig avfettning + högtryck följt av en noggrann svampning med Sonax Bilschampoo. Jag fortsätter förvånas över hållbarheten som Brightguard behandlingen verkar ha.

Det enda jag saknar inför eftermonteringen av m-sportpaketet är Bromsluftskanaler vilket jag tänkt vänta med att handla tills de börjar dra ihop sig för montering.

Jag har även hittat en bra källa till inspiration för 330n i form av en tysk motsvarighet med den utr jag har satt mig för att eftermontera.
Det enda som skiljer är toningen av rutorna vilket jag är tvetydig till.


bild1
bild2
bild3
bild4
bild5
 
  2005-01-12 Efter Julens alla utgifter så konstaterade jag att det fanns en slant över vilket jag effektivt har åtgärdat nu.
Jag har beställt följande till 330n:

* Orginal M3E46 speglar + Spegelglas som tydligen skulle beställas separat
* Orginal M-spoiler för bagagen. Den lilla "läppen" som sitter på e46or med m-sportpaket
* IPOD 40 GB inkl docka som skall vara till min mp3 lösning i bilen

Dension som tillverkar Icelink + har släppt en beta version nu som stödjer ID3-Tag i Business stereons display vilket fick mig att påskynda handlandet av IPOD:en.
Jag längtar bara tills installationen är färdig och jag har 40 Gb musik till mitt förfogande via Multiratten!

Annars rullar 330n på, jag fick i Julhelgen fylla på några dl olja då de rört sig lite på stickan. Jag pratade med verkstadschefen på Förenade bil om detta som försäkrade mig om att det är fullt normalt upp till ungefär 6000 mil där oljekonsumtionen skall avstanna. Bilen har rullat ca 1000 mil sen service så det är inte någon direkt oroväckande konsumtion med 2-3 dl.

När beställda delar anländt så kommer m-sportpaketet + M3speglar och läpp åka in på lack. Jag skulle tro att detta blir någongång i februari.
Jag hoppas på en tidig vår i mars så man kan vistas ute för montering av m-sportpaketet. Men jag misstänker att om de skall på innan april så får man hitta något lämpligt ställe inomhus att vistas i.
Det löser sig säkert! Till helgen blir det stortvätt + städning av coupen då den börjar bli ganska smutsig. Gummimattorna är ingen vacker syn, men de gör sitt jobb :)

 
  2005-01-02 Så rullar vi in i ett nytt spännande bilår, med Nya Bmw träffar, kurviga landsvägar, och ljumma sommarvindar. Just nu ser jag dock ingen antydan till ljumma vindar utan de är snarare en snål nordanvind som kyler allt i dess väg...
Sån tur finns det varma garage att hålla till i, vilket jag gjort nu någon dag för att färdigställa min led-bakljus installation.
De var lite mer jobb än jag räknat med, men klart värt besväret.
Materialet slutade på va 220 kr vilket får ses som överkomligt i förhållande till Bmws totala 2800 kr inkl ny LKM.

De behövs 6 st 25W 33 Ohms effektmotstånd för att lura LKM att det fortfarande sitter glödlampor där istället för Ledbakljus. 3st på varje sida, en för bromsljus, en för pakeringsljus och slutligen en för blinkers. Dessa kopplas in parallelt, dvs plus från matande bakljuskabel via motståndet till Jord.
Det bästa med installationen är att den inte skadar några av bilens orginalkablar då man endast modifierar medföljande adapterkablage.

När man lurat LKM för att bli av med bakljusvarningar i kombi instrumentet så kan man konstatera att när man slår till tändningen så pulsar blinkers "lamporna" ungefär var 60 sek. Detta är en testpuls från LKM som avgör om glödtråden är hel eller inte på en normal glödlampa. Dvs pulsen är inte tillräckligt stark (3-4 volt) för att tända en glödlampa, men den tänder utan problem blinkers led dioderna.
För att bli av med dessa pulser skaffar man 2 st kondensatorer(en för varje sida) och kopplar även dessa parallelt. Värdena jag använde var 470 uF vilket effektivt tar bort denna puls tillsammans med ett litet effektmotstånd i serie på 3W 10 Ohm.

När man gjort detta är funktionen 100% på dina nya ledbakljus.
Jag har försökt att dokumentera min installation så gott det går och skall när tid gives färdigställa ett mektips för denna eftermontering.


Här finns några bilder jag tagit av det färdiga resultatet:
Bild1
Bild2
Bild3
Bild4
Bild5
Bild6

Tanken var att göra denna eftermontering först i vår, men jag kunde inte hålla mig helt enkelt. Jag lovar er dock att M-sportpaketet kommer få vänta tills våren.
Jag har bestämt mig för att beställa Orginal M3E46 speglar innan m-sportpaktetet skall in på lack så att dessa kan lackas samtidigt. Eventuellt köps m3-spoilerläpp vingen in samtidigt.

Frågor kring ovanstående installation besvaras gärna via mail innan mektipset kommer upp.

God fortsättning alla Bmw vänner!
 
  2004-12-24 Så var Julen kommen även till Skåneland faktiskt!
Snön vräker ner utanför fönstret och jag kan inte komma ihåg när det var en vit jul senast härnere i söder.

Jag har spenderat någon kväll i garaget i denna veckan tillsammans med min goda vän multimetern för att försöka förstå hur LKM fungerar.
Med stor hjälp av Folke och Hasso så har jag nu full koll på läget.
Mina nya fina LED bakljus fungerar klockrent, och jag tänkte skriva ihop
en GDS guide för folk som vill byta till dessa bakljus på sina icke faceliftade coupe:er.
Jag räknade lite på hur mycket man "sparar" genom att montera motstånd på 6 kablar istället för att byta ut LKM + inkodning av de nya bakljusen osv. Materialet kostar ca 180 kr om man väljer de dyrare metallkapslade motstånden i förhållande till Ny LKM(2200 kr) samt inkodning och montering på Bmw(600kr) Dvs 2800 kr mot 180 kr + lite lödtenn gör valet ganska lätt för min del :)
Jag har blivit mer eller mindre mailbombad av amerikaner som vill att jag gör ett engelskt mektips om detta, då det är ett väldigt omtyckt "modd" overthere.

GOD JUL till er alla som läser min dagbok samt alla Bmw vänner i landet och i övriga världen!
Det har varit ett väldigt lyckat Bmw år och jag kan inte vara mer Nöjd med 330:n!
Ät nu inte för mycket Julmat bara!
Kom ihåg att vikten är acclerationens största fiende :)

 
  2004-12-12 Det var ett tag sen jag skrev i dagboken nu, jag får bättra mig helt enkelt.
Bilen går utmärkt och utan komplikationer. Jag kan faktiskt inte komma på något som stört mig vilket är ett gott tecken.
Jag högtrycks spolar bilen flera gånger i veckan vilket visar sig bli ganska kostsamt, men saltet är ont och jag ser ingen annan lösning. Jag avfettar även bilens sidor med jämna mellanrum. Tvättning med svamp försöker jag göra varje vecka, då vädret tillåter.

Jag har äntligen hittat en MP3 lösning till bilen som jag tycker uppfyller alla mina krav. Valet föll på Icelink + från Dension då de lyckats intergrera deras adapter med Bmw orginal Business systemet på ett snyggt sätt. Deras adapter stödjer bara Apples IPOD spelare i nuläget, vilket inte gjorde valet särskilt svårt. Jag valde iaf en 40 GB variant för att inte stå där med beslutsångest när alla album skall över i bilen.
Deras mp3 adapter skall stödja ID3tag(Låt/artist visning) i Business stereons fönster från och med januari då de lanserar sin nya firmware. Jag tänkte vänta med att beställa den tills detta sker.

Nåväl, nu till väsentligheterna i detta dagboksinlägg. I fredags anlände mina nya Bakljus! Det rör sig alltså om Bmws Orignal Facelift bakljus för E46 Coupe. Jag har sedan jag såg dessa första gången(På en M3 CSL) bestämt mig för att min bil förtjänar dessa! Det lilla problemet som finns är att innan årsmodell -02 då den nya LKM lanserades så måste man byta ut denna för att få korrekt funktion(påstår Bmw). De krävs även en omprogrammering i DIS+ för att bli av med felmeddelanden om trasiga bakljus.
Jag tyckte de lät lite vådligt att byta ut LKM med tanke på att mätarställningen osv lagras däri, så jag har bestämt mig för att prova en alternativ lösning.
Det hela går ut på att lura LKM att de sitter Glödlampor därbak istället för Led dioder.
Detta görs med 20W effektmotstånd på 6-10 Ohm. Tack vare vår El-guru Folke så vet jag vilken sorts motstånd osv jag skall använda. Funktionen är densamma, bakljus/bromsljus/blinkers. Den adaptiva bromsljusfuntionen får jag dock bli utan(2 stegs) Jag hade behövt byta flera delar vid bromsljuskontakten för att få detta att fungera. Men alla "vanliga" funktioner skall fungera som innan.
Jag tänkte dokumentera väl och eventuellt göra ett mektips kring detta.
Fungerar det inte 100% så får jag väl lägga 2200 kr + montering/omprogrammering av en ny LKM.

Eftermonterings kitet från Bmw är helt komplett med adapterkablar, nya bak/dimbakljus för bagagen, nya bakstycken, samt täcklister på sidan.
Jag tänkte försöka montera dessa på jullovet, så förvänta er en full rapport där någongång. Jag tog någon bild på hur de ser ut som finns här nedan.

Jag har för övrigt Julhandlat färdigt igår vilket sanslöst nog inte resulterade i någon parkeringsskada trots lite vågade parkeringar här och var. De är lite som att ge sig ut i krig när man åker till ett stort köpcentrum en helg såhär innan Jul :) Alla normala svenska skrupler verkar försvinna i Folk, och de "stjäls" parkeringar mitt framför näsan på en om man inte är tung på gasen. Jag ser fram emot en lugn och harmonisk Jul då jobbet är allt annat just nu.
Nu väntar vi skånebor bara på lite snö!

Bild1
Bild2

Ps. Bakljusen e så fruktansvärt snygga att jag funderar att ha dom som permanent prydnad på skrivbordet :)
Prata om Tysk Ingenjörskonst!!

 
  2004-11-01 Jag tänkte för en gång skull fatta mig kort, de blir inte lätt men jag skall försöka.
Helgen gick i ilfart med födelsedagar och en massa aktiviteter. Klockverket skulle dessutom ställas om överallt, så även i 330n. Man kan få en olustig känsla av att man e fruktansvärt försenad när man tror man vet vad klockan är och sen kikar på en icke omställd sådan :)

Jag lyckades iaf få nån timme över att tvätta/städa bilen, som faktiskt bara var måttligt smutsig. Vinterfälgarna var ruskigt lätta o tvätta och får med beröm godkänt i både utseende och underhåll. Jag passade även på att smörja in dörrarnas mekanism med kopparfett då dessa är stora och tunga på coupen och har en förmåga att gå lite tungt.

Tyvärr fick jag förhinder och kunde inte åka in till den rådande klubbkvällen på söndagen, jag får spara till våren istället då det med hög sannolikhet skall inhandlas både det ena och andra.
Eftersom de otroligt nog varit uppehåll sen jag tvätta bilen så passade jag på att knäppa någon bild. Som ni kan se så har den återgått till sitt normala sportchassi nu, och inte X3 mode som den hade på de förra bilderna med vinterfälgarna.

Helt okej vinterskrud enligt mitt tycke, men visst längtar man till våren då det skall skruvas på/bytas ut både det ena och andra :)
Jag kan notera att min snittförbrukning sjunkit ner till 0.92 med 225/45/17 från ca 0.97 med sommarhjulen. Detta är med ca 70% stadskörning så jag tycker det är fullt acceptabelt.
Bild1
Bild2
 
  2004-10-17 Jag hade vikt av denna helgen för tvätt av 330n samt byte till vinterhjul.
Jag vet att jag bor i skåne och borde kanske åka till doktorn för en undersökning men de kändes rätt, om än tidigt.
Framförallt för att spara mina 135M från alla otäcka vägarbete som verkat samla sig i Lunds stad. De går inte att åka något annat än en stor omväg till jobbet för att undvika dom små marodörerna med stora asfaltsläggare, grävmaskiner och annat otyg.
Så de började med ett hjulskifte på lördagen som gick ganska smidigt. Jag hade varit förutseende och smort in alla hjulbultar och mittnav med kopparpasta. Trots detta hade 18" fälgarna fattat tycke för 330n och jag fick bruka milt våld för att dom skulle släppa. De verkar vara oxidation som är boven, mellan aluminium och stål blir de gärna sådant ofog. Jag gjorde 100% rent med en stålborste och smorde in dom på nytt så vi får se hur bråkiga dom är till våren.
Resultatet finns att skåda här samt här

Den uppmärksamma ser 2 st bmw bilar på båda bilderna. Det ena är en 518i E34 och det andra är en E46 318i -04. 330n ser oförskämt hög ut på bilderna, de beror på att den inte hunnit "sätta sig" sen jag hade den upphissad.
Jag är väldigt nöjd med resultatet och vill framförallt tacka Kristoffer L som rekommendera Jörgens Däck o fälg här i Lund. Klockren däcknisse som vet hur petiga Bmw mäniskor är (då han själv är en sådan :)
Innan jag lade på dom så fick de sig en noga vaxning med Sonax Flytande Hårdvax, ett grymt bra fälgvax enligt min erfarenhet.
Vid detta laget bestämde jag mig för att slopa biltvätten då vädret gjorde att de kändes som att kasta pärlor till svinen.

Sen återstod de "roliga" nämligen toktvätt av 135M fälgarna.
Avfettning följt av väldigt nogrann schamponering och svampning. Detta var ett riktigt "hundgöra" i det rådande busvädret. De blev iaf väldigt bra och resultatet finns att skåda här
De fick sen vila sig och torka till söndagen då de var dags för överpedantisk vaxning då nyskick skulle återställas. Var enda liten asfaltsprick som inte gick bort vid avfettningen togs bort med sonax hårdvax. Detta var ett tidskrävande projekt som tog 2-3 timmar. Men bra blev det, tyvärr så har jag inget kort då min kameras batteri tog slut.

Nu är man iaf skodd för vintern och hoppas innerligt att snön kommer tidigt iår :)

Skillnaden att köra på 255/35/18 och 225/45/17 är framförallt mest påtaglig när man pratar om rullmotstånd. Bilen rullar verkligen MYCKET lättare på 225:or runt om.
Ska bli intressant och se hur bränsle förbrukningen kommer att påverkas av bytet.
Med sommarhjulen snittar jag 0.97 med ungefär 70% stadskörning och 30% landsväg o motorväg. Jag skulle tro att den sjunker något, men får återkomma i ämnet.

Sista söndagen i denna månaden är spikad för Bmw CS klubbkväll på förenade bil i Malmö.
För mer info kika på Bmw CS hemsida sektion Syd. Väl mött där skåningar!


 
  2004-10-10 Äntligen känner man sig rustad för den skånska vintern :)
Behovet av en uppsättning 17" fälgar till vinterdäcken har funnits sen i våras, detta är numera åtgärdat.
Vi begav oss till Danmark igår morse för upphämtning av mina beställda Stjärneker 44 replikor som jag beställt av Schmiedmann(fd bmwspecialisten) samt inhandlande av diverse läskande drycker som vårt avlånga land inte har förmågan att framställa.
Dagen till ära hade jag lånat ett skåp i form av en passat 1,8T kombi, perfekt när man skall lasta lite.
Vi lämnade hemmet runt kl 10:00 för att 15 minuter senare korsa den lilla bron som förbinder kontinentera med varandra. Efter ca 20 minuters färd i Danmark så var vi framme i Greve som var huvudmålet för dagen. Här ligger nämligen Schmiedmanns Köpenhamnsavdelning väldigt smidigt beläget dessutom precis intill E20.
Anläggningen var nybyggd med klart fräscha lokaler, en verkstadsavdelning med 4-5 lyftar och ytterligare någon mekplats samt en butik med ett till synes ordentligt lager.
Allt från Xenon eftermonteringssatser till kompletta rostfria Eisenmann system, dvs ett trevligt ställe för alla Bmw tokar.
Mina fälgar fanns prydligt paketerade och personalen var trevlig och hjälpsam. Inne i butiken stog dessutom en E38 mest som prydnad fick jag känslan av.
Jag synade fälgarna noga och kunde fort konstatera att de såg väldigt bra ut samt tåliga i ytbehandlingen. Hur de känns i trafik återstår att se.
Jag tycker detta är en av de mest stilrena E46 fälgarna som finns och de passar perfekt som vinterfälg då den har 7 ordentliga ekrar och blir därmed lätt att hålla ren.
En bild på hur fälgen ser ut finns här
Vi lämnade Greve och styrde vår Kosa mot Svea rike igen, på vägen skulle vi dock besöka Ett Netto eller 2. Efter lite omstuvande så hade vi fått in de önskvärda antalet backar med humlebryggd i bagagen. Och vi begav oss till köpenhamn för att åka in i den danska tunneln som "binder" ihop danmarks fastland med en konstgjorda ön pepparholmen. Detta avbröts dock av att De även skulle inhandlas druvdryck, och ännu ett läskande ställe fick besökas. Passaten såg inte ens besvärad ut när vi lastat färdigt och jag får faktiskt ge den en eloge då komforten är långt ifrån dålig och turbon ger ett hyfsat bottendrag. Väl tillbaka från Danmark var de dags för en ordentlig lunch följt av lite email läsande. Där kunde jag konstatera att Frilansarkollegan Andreas "Wolv" hade hunnit kika på en 330 touring -02 och ville ha några tips. Jag han tyvärr inte tillbaka i tid, annars hade jag gladeligen hjälpt honom att titta på den.
Det ser ut att vara en ruskigt välutrustad vagn och jag hoppas Andreas kommer trivas med den. Gratulerar till nya Vagnen Andreas.

Jag tänkte försöka hitta lite tid i veckan för att få mina vinterdäck (225/45/17)påkrängda på mina nyinhandlade fälgar, och på det viset undvika att trängas med alla andra ivriga skåningar som invaderar däckverkstäderna när de blir lite frostigt/underkylt ute.

Jag tänkte även visar er en liten preview av vad som "komma skall" till våren med denna bilden

Jag vill passa på att tacka alla som besöker min frilansar sida, besöksräknaren slog över till 8000 för ett litet tag sedan och jag får tolka det som att de jag skriver inte är totalt ointressant.

De är en kommande klubbkväll på förenade bil och jag håller på att fila på önskelistan som skall lämnas in. 20% rabbat gör sitt och det skall bara bestämmas var prioriteten skall läggas.

Nu när 2 frilansarkollegor gått o köpt skåp så får man försöka hålla coupe flaggan högt och inte falla för grupptrycket :)
Gratuerar även Hasso till nya bilen, nu fick du äntligen din V8 till slut!
 
  2004-09-29 Hösten är här med besked och de vi kallar vinter i skåneland börjar närma sig.
Eftersom de flesta får panik när de kommer lite blötsnö i slutet november början på december så tänkte jag vara ute i god tid för en gång skull.
Jag beställde därför idag en uppsättning Stjärneker 44 replikor av schmiedmann dvs fd. bmwspecialisten i danmark. De tar ca 1,5 vecka innan de hade de i lager då de vanligtvis bara säljer kompletta uppsättningar inkl däck.
Det går alltså alldeles utmärkt att köpa även lösa fälgar från dem. De har dessutom numera även en avdelning i Köpenhamn, så känner man för det är de bara o korsa den lilla bron och vara där på 15-20 minuter.
Jag har febrilt jagat begagnade orginal fälgar av modellen stjärneker 44 sen i våras, men de är mer eller mindre omöjligt att hitta en uppsättning i gott skick till icke drömpris. Därför ger jag officiellt upp och beställer en uppsättning nya replikor istället.
Jag har fått en bra kontakt på schmiedmann och tycker att service nivån är fullt acceptabel, innan dess var den mer eller mindre bedrövlig då de sällan svarar på mail.
Däck har jag sen innan av dimensionen 225/45/17. De är hyfsade friktionsdäck som var sprillans nya när jag förhandlade mig till dom vid köpet av 330n.
De borde alltså hålla iaf 2 säsonger till. Jag tänkte försöka lägga på dem innan de hinner bli november för att undvika den värsta ruschen på gummiverkstäderna.

Jag blev minst sagt paff när jag såg Sveriges mest tokvårdade e39 till salu idag. Är du på jakt efter en E39 i enormt bra skick som fått service enligt boken + moms så är detta bilen för dig. I mina ögon väldigt mycket bil för pengarna.

Jag har samlat en del info kring montering av mitt m-sportpaket, och känner mig nu fullfjädrad för att ta mig an uppgiften till våren.
Förvänta er ett väldigt väldokumenterat mektips kring detta i vår alltså.
Är det någon som behöver info kring detta innan dess så tveka inte och maila då jag bör kunna hjälpa er.

Jag verkat ha inspirerat några på forumet/i min omgivning kring 330 då 4 st gått o köpt varsin nu i höst. Jag får gratulera er alla till en underbar körvagn med i mina ögon en av de bästa 6 cyl motorerna som Bmw nånsin byggt.

Nu på söndag är det den allra sista träffen för i år i malmö vad jag vet.
Kalle och jag annordnar den som vanligt, så tveka inte att dyka upp för lite välputsade bilar och en hel del bmw snack.

Jag skall försöka o bättra mig angående noteringar i dagboken, Jobbet har varit minst sagt hektiskt sen jag kom tillbaka från semestern men har börjat lugna ner sig något nu.
Passa på och njut av de underbara höstvädret det närmaste dagarna, det skall jag göra.
 
  2004-08-15 Som jag skrev i förra dagsboksnoteringen så har jag införskaffat en välkänd polermaskin på forumet. Den fick genast bekänna färg efter att jag varit och köpt gula polerrondeller på micro (de fanns inga på varken mekonomen eller autoexperten).
Ojekt nr1 blev min fars volvo, full med tvättrepor var den.
Jag använde uteslutande sonax pro-produkter och körde Cleaner/waxpolish/vax.
Resultatet blev bländande, så jag gjorde samma behandling på min mammas toyota.
Maskinen är lite bullrig men väldigt lättanvänd och de känns som de inte går att göra fel med den om sunt förnuft används.
Efter dessa 2 infann sig en halv vilodag då jag städade 330n invändigt osv.

Jag ville ju ha bort dom där otäcka flugresterna som de lämnat på min dunkelblåa skönhets front, och bestämde mig efter lite övervägande att maskinpolera hela 330n.
De behövdes egentligen inte alls, men jag hade någon tvättrepa som stört mig lite och längre än så behövde jag inte fundera. Avfettning av hela bilen följt av noggrann tvätt stundande. När bilen torkat fick den sig en omgång Sonax Vaxpolish för att plocka de ytterst ytliga små tvättrepor som fanns.
Jag ville inte använda kraftigare polermedel än vad som behövdes så jag testade som sagt med vaxpolish först. De visade sig vara fullt tillräckligt. Nu var de givetvis så att jag måste lägga på ny brightguard. Sagt och gjort, produkt 37A åkte på med lätt fuktad rondell enligt anväsning och 20 min senare även produkt 37B.
Resultatet finns att skåda nedan, ett underbart resultat helt utan antydan till varken tvättrepor eller polerrosor.
Brightguard är verkligen en produkt som plockar poäng hos mig då de är de absolut bästa
vax/lackförseglingsmedel jag provat, och de lär finnas på min bilvårdshylla många år framöver.
Jag är mycket nöjd med maskinen som med hörselskydd är en sann vän i kriget mot allt otäckt som kan angripa din lack i form av repor samt insekter och annat otyg.

bild1
bild2
bild3
bild4

Nu får jag inte tvätta bilen på en månad igen, vilket känns lite tungt, men
högtrycka bilen ren är inga problem med brightguard behandlingen.

Efter en stänkskydds diskussion på forumet skall jag eventuellt överväga att införskaffa en uppsättning som skall få sitta på i vinter. De är dock långt ifrån bestämt så Hasso kan inte ropa hej än :) 
  2004-08-11 Så var man tillbaka i skåneland igen! Det har varit en förhållandevis lugn semester med snudd på klanderfritt väder.
Bilen var inne på en inspektion1 hos förenade bil Fosie den andra augusti då den fria servicen gick ut den 3:e :)De bytades även microfilter vilket ingick i den fria servicen. Trotts att bilen hade några hundra mil kvar tills servicedags så var de inga problem, verkar dock vara annorlunda i stockholms regionen.

Bilen har rullat snudd på 350 mil i sommar totalt klanderfritt och de har blivit ett ölandsbesök tillsammans med glasrundor och stugbesök i smålands förhållandevis ljus skogar. Jag har en snittförbrukning på ca 0,73 vid ren landsväg vilket känns smått otroligt för en 3 liters sexa. Klima anläggningen har fått bekänna färg med Sveriges varmaste dag på Ölands norra udde med 29,5 grader helt utan problem, den verkar märkligt nog fungera mycket bättre i autoläge än vad min förra e46 klimatanläggning gjorde.

Idag har jag tvättat bilen MYCKET noga och konstaterar att de var dumdristigt att inte spola bilen oftare under semestern då insekterna verkar ha bitit i ordentligt i fronten.
Så imorgon skall jag polera om samt lägga brigtguard på fronten. Bilen skall även få sig en särskild tilsyn invändigt då de finns mycket strandateralier som inte hör hemma i coupen där.

Jag har även hunnit prata med en lackerare som skall få förtroendet att lacka mitt M-aerodynamikpaket i höst/vinter. Jag tänkte även försöka investera i en uppsättning m3-e46 orginalspeglar samt en spoilerläpp till bagagen i höst som skall in på lack samtidigt som aeropack:et.

På öland fanns de väldigt gott om tyskar och Bmw vilket ökar trivseln :)
Jag såg en armada med E60 med cyklar och kanoter på taken i Borgholm, närmare bestämt 6 st, alla med tyska regskyltar. Givetvis lyckades jag åka ifrån min digitalkamera, men hade iaf min mobil(K700i) med, som funkar som "nöd" kamera.
Jag såg även en hel del X3 som uteslutande verkade vara från stockholmstrakten vilket spär på fördomarna om östermalmstraktorer :)

Jag har även investerat i en välkänd polermaskin på forumet som jag tänkte inviga på min pappas volvo, för att få till den rätta känslan. Behovet att maskinpolera 330n finns inte, kanske till våren, vi får se. Jag ska iaf åka o köpa ordentliga polerrondeller, då de medföljande känns fånigt mjuka. Jag tänkte köra ett välkänt koncept med Sonax pro cleaner/polish/vax för att se om de går o väcka något liv i den metallic gröna lacken.

De finns även planer på att infoga en MP3 lösning i 330n, troligtvis blir de en ipod, samtidigt kommer högtalarna att uppgraderas samt ett slutsteg installeras.
Vi får se framåt hösten när man börjar klia i fingrarna.

Nu ikväll var vi ute och körde en del wakeboard samt vattenskida, de är helt otroligt skönt i vattnet, och jag rekommenderar alla som har möjlighet att passa på och njuta av de otroliga augustivädret.

 
  2004-07-11 Eftersom vädret är minst sagt deprimerande för tillfället så ägnar jag min tid åt jobbet samt bläddra i Bmw tillbehörskatalogen :)
Jag har länge spånat på ett M-Aerodynamikpaket II och har nu inhandlat ett sådant.
Jag vill skicka ett speciellt tack till Asken som med sin Supergranskarblick åkte o kika på ett nytt M-aeropack II åt mig.

Tanken på att få de lackerat samt monterat nu i sommar fanns, men den slogs ganska fort ur hågen framförallt tack vare vädret. De får lackeras i vinter istället och monteras i vår. Jag tänkte montera det själv och göra ett mekrep om hela "faceliften"
Det finns även planer på Orginal M3 E46 speglar samt en m-spoilerläpp till bakluckan som skall inhandlas i höst.

Jag har även gått och kärat ner mig i Faceliftbakljusen för coupen (Led-bakljusen)och hade även tänkt eftermontera dessa framåt vårkanten.
Min bil kommer få sig en ordentlig Facelift, och kommer i mina ögon bli klart snyggare än den e46 facelift på coupen, som Bmw släppt förra våren. Inte för att den är ful, men jag kan inte ta åt mig de där framlycktorna, med dess uppsvängda blinkers långt upp på skärmen.
jag har FULL förståelse för varför M3an bara fick LED-bakljusen samt skärmblinkersen och inte dessa otäcka framljus.

Jag kommer även behöva inhandla vinterfälgar och valet har fallit på <a href=[LÄNK] target=_blank>Stjärneker 44</a> 17" .
En mycket stilren fälg som sitter klockrent på e46 i mina ögon.

Så en del sparande kommer de bli framöver för att få bilen färdig till våren, men
jag är ganska övertygad om att de kommer vara värt det!

Bilen ska in på sin första inspektion hos Förenade Bil Fosie i början av aug, och de kommer bli en insp1.
De gäller att passa på innan den fria servicen tar slut i mitten av aug.
Inspektionen kommer komma ungefär 800-1000 mil innan "ordinarie" mätarställning, eftersom Jacobssons bil gjorde en oljeservice innan jag köpte den.

330n kommer få rulla en hel del i sommar, då Öland, Småland, Samt eventuellt Stockholm på semesterlistan. Irland är även med på listan dock utan 330n, skulle vara förvillande för den och åka på "fel" sida (eller åtminstone för mig:)

Min Brightguard behandling lever helt klart upp till förväntningarna och bilen är väldigt enkel att hålla ren med endast högtryck. Jag har bara tvättat bilen en gång sedan behandlingen. De ska bli intressant och få se hur den tål en skånsk vinter dock.

Jag vill passa på att än en gång tacka för alla brev jag får!, framförallt från 330 ägare samt spekulanter på modellen. De är alltid kul att kunna hjälpa likasinnade tokar med att sköta sina pärlor rätt samt att kunna underätta spekulanter med de få nackdelar som finns, men framförallt alla fördelar :)

 
  2004-06-20 Denna helgen har 330n fått rulla. 42 mil tur och retur till Karlskrona samt ytterligare 50 mil fram och tillbaka till Småland. Dvs jag har använt min bil lika mycket på en helg som Frilansar Kollegan tillika Gurun Hasso gör på ett kvartal :)

Jag slutar aldrig förvånas av kraften i 3 liters sexan som finns på 4an vid högfartsomkörningar, de är en härlig känsla som e klart farlig för körkortet.
En av helgens trevligare överaskningar är hur fruktansvärt bra våtgrepp de är i Eagle F1 GS-D3. I jämförelse med de tidigare Michelin Pilot Sport så upplever jag våtgreppet som många snäpp bättre faktiskt.
Jag har ALDRIG kunnat marcha 120-130 i ordentligt spöregn utan att inte hålla krampaktigt i ratten och vara berred på att släppa gasen. Detta kändes snudd på helt odramatiskt och väldigt tryggt!
Om däcken fortsätter leva upp till förväntningarna som de gjort hitills kommer ja inte byta modell till nästa gång. Så nöjd är jag, trots mina krav, vilka som vanligt är skyhöga.

På vägen upp till träffen försökte ja ringa Asken som tydligen inte förstått att dagens mobiltelefoner är bärbara, utan envisades med att ha den i Kiddes välputsade touring.
Micke svarade dock och ja fick en lägesrapport på var de befann sig, typ högsta punkten i Karlskrona.
Väl uppe på berget möttes jag av förvånansvärt välputsade bmws och en hel hög fikande bmw entusiaster!
Askens mål för dagen verkade vara att konstatera att alla entusiaster är sanna galningar som uthärdar regn samt halv storm för att träffas på en parkering :) Detta från någon som flugit ner enda från Fjollträsk och inte ens har en Bmw. I rest my case.... :)
Ja tackar Micke o Patrik för en välorganiserad träff där humöret samt stämmningen var på topp!

Bilen är fortfarande väldigt hal och blank trots alla dessa mil, ser fram emot att få tvätta den i slutet på kommande vecka.
Jag ska passa på att boka en service i aug då min fria service går ut i slutet på den månaden. Som de ser ut nu kommer de vara dags för en inspektion 1 då.

Jag vill passa på tacka alla vänliga själar som mailar mig om diverse problem eller bara beröm. De är alltid kul att kunna hjälpa andra, samt få uppskattning för det man lägger mycket tid på!


 
  2004-06-13 Så äntligen fick jag en "stund" över för o lägga på lackförseglingsmedlet jag införskaffat. Bilen har ju tidigare varit inne på en maskinpolering, så ytan och förutsättningarna var väldigt bra.
Jag valde mellan Silver Seal och Brightguard då dessa 2 är de 2 seriösa lackförseglingarna man kan skaffa som privatperson.
Valet föll på brightguard främst för att jag hade min E36 323 inne på en sådan behandling med väldigt gott resultat.

Jag kontaktade Lahega som saluför brightguard och förvissade mig om att de gick att lägga på för hand, då jag helt enkelt inte vågar ge mig på min 330 med en polermaskin.
De visade sig att de gick utmärkt och jag fick några proffs tips av en väldigt trevlig säljare på Lahega. Deras Bilvårdsforum samt "Stackens bilvårdsida" är verkligen top notch och har gett mig svar på allt jag velat veta om bilvård sen tidigare.

Nåväl, steg 1 var en noggrann tvätt med sonax bilschampoo.
I steg 2 lufttorkade jag bilen lite på motorvägen då ja ville undvika de toksmå repor man kan få när man skinnar bilen.
När jag kom tillbaka såg ja till att spola av de vägdamm som iregel sätter sig bak på bilen och torka därefter torrt med en polerduk.

Så till appliceringen vilket är något som kräver viss planering då de läggs på i 2 steg som sen får "härda" tillsammans.
Jag applicerade Produkt1 dvs Brightguard 37a med en halv fuktad svamp på inrådan av lahega säljaren. Denna produkt var på en skala ungefär medium jobbig att lägga på.
De var viktigt att fukta svampen med jämna mellanrum annars blev de väldigt svårt att jobba med den. Jag började med huven och väntade sedan 10 minuter enligt anvisning.

Efter dessa 10 minuter så skall Lahegas Brightguard 37b(även denna med fuktad svamp) läggas på, dvs ovan på produkt a. Denna produkten var betydligt lättare att applicera.
Därefter skulle dessa härda tillsammans i 5-10 minuter.
Detta krävde viss planering då de var viktigt att hålla tidsgränserna för att få ett 100% resultat. Jag började ca kl 9.00 på lördags morgonen och var klar runt kl 18:00.
Jag var ruskigt noga med att arbeta in produkterna och måste säga att jag är FRUKTANSVÄRT nöjd med resultatet.
Enligt instruktionerna skall nu behandlingen härda i 2 veckor innan någon mekanisk kontakt får förekomma. Att högtrycka av bilen är tillåtet som jag tolkade det.
Hållbarheten skall enligt Lahega vara runt 12 månader.
En nackdel är tyvärr priset på denna produkt som är 750 kr hos autoexperten för båda produkterna på varsin halvliters förpackning.
De är dock väldigt drygt och jag uppskattar att jag ungefär gjorde gång på 1/4 av produkterna.
Jag skall återkomma i ämnet på hur hållbart denna form av lackförseglingsmedel är, men på punkten blankhet och djup slår den alla produkter jag provat med god marginal.
Jag jämför framförallt med Sonax Proffs produkter samt De mer konsument betonade produkterna från sonax, turtle och lahega.

Detta innebär tyvärr att jag inte kan dyka upp på Karlskrona träffen med 100% tokputs då ja inte får tvätta bilen på 2 veckor, men tidigare erfarenhet säger att man brukar kunna spola bilen 100% ren under de första 4-6 veckorna så ja bör inte behöva skämmas.
Till er som dyker upp på Karlskrona träffen vill jag säga väl mött, efter en kik i listan såg jag att vi även får besök från ovan :)
Förra sommarens Karlskrona träff var en fullkomlig fullträff och jag kan inte tänka mig att detta årets blir sämre.


 
  2004-05-27 Så var de äntligen dags för o lämna in bilen för Polering samt vaxning, valet föll på Ditec Krusegatan i Malmö då de har ett solidt rykte. Ett val jag inte ångrar en sekund.

Jag började med att gå upp okristligt tidigt för att hinna in med bilen i hyfsad tid till Malmö. Köerna är inte nådiga in till denna stad, inte runt Kl 8.00 en vardag iaf.
Väl på plats blev jag mött av en väldigt trevlig kundmottagare som dessutom var Bmw ägare, så blev en del bmw snack om ja säger så.
Vi gick igenom lackens kondition samt den parkeringskada som skulle fixas.
Vi tittade på de tvättrepor som fanns, samt några andra repor och jag fick förklarat för mig att dessa skulle försvinna helt vid poleringen/vaxningen.

Efter det fick ja nycklarna till min lånebil för dagen, en Mini Cooper i rött utförande med rutigt tak! Inte så diskret, men hur kul som helst.
Ja åkte iväg till jobbet och konstaterade fort att allt är felplacerat i denna bil, men vägkänslan är underbar.
När man vant sig vid de gigantiska mätarna och börjat känna igen vissa bmw attribut så kändes de klart bättre även interiört.
De generella omdömet är gott, bilen har påtaglig gocart känsla och är riktigt kul o ratta i stan. Surrig på motorvägen hör småbilar till och coopern är inget undantag.
Kvalitetskänslan var märkbart sämre än i bmw på rattar/reglage samt spakar, men växellådan samt styrningen var härlig och distinkt.

Efter en riktigt tokstressig arbetsdag så var de dags o hämta min pärla, så ja gav mig åter till malmö.
Väl där står min bil i Hallen o blänker! Den står riktigt o myser i ett hörn i all sin glans.
Jag synar först min parkeringsskada som numera är ett minne blott. De finns inte ett tillstymmelse till spår av den och jag kan bara ge mitt stora beröm till hantverkaren som riktat den lilla bucklan!
Maskin-Poleringen/vaxningen var underbart utförd och resultatet finns att skåda på bilderna nedan.

Numera har alltså min bil tokputs i riktlinje med andra putsande nissar i frilansargalleriet.
Jag kan varmt rekommendera Ditec Krusegatan till alla i Malmö regionen som vill få tokputs på sin Bmw.
Med ett stundande Bröllop för min storebror finns tyvärr inte så mycket tid över till bilen. Just därför känns de helrätt o bjuda den på denna Spa behandling med tillhörande massage.

bild1
bild2
bild3
bild4
bild5
bild6
bild7
bild8 
  2004-05-17 Dessa 2 senaste veckorna har varit minst sagt hektiska!
Min storebror har ett stundande bröllop och de går en del tid till förberedelser,
angenäma som mindre angenäma.
Att gå i 14 butiker på samma dag för att leta efter kostymer är en mindre angenäm,
Svensexa är en riktigt angenäm :)
Var annars kan man få bestiga läskbackar på fyllan(klarade 12 st), eller bli upphissad 15 meter upp i ett träd för att sen frikoppla sig själv o leka tarzan genom att svinga fritt i ett spann på 35-40 meter ? :)

Jag har faktiskt hunnit med att vårda bilen med dock.
Förra helgen hann jag med att följa Wolvs råd och göra vid mina Bromsok.
De hade inte hunnit börja rosta, så de var bara noggrann borstning och rengöring med t-röd som gällde. Jag ville använda en diskret färg, så valet föll på mattsilver hammarlack. Resultatet finns att skåda <a href=[LÄNK] target=_blank>här</a>
Jag är väldigt nöjd med resultatet och kan varmt rekommendera detta till alla som vill piffa upp sina ok.

Denna helgen hann jag med en tvätt samt en nogrann interiör översyn.
Jag började med en sanslöst nogrann dammsugning med alla möjliga munstycken så att varenda grus/dammkorn försvann ur coupen.
Sen tog ja fram kompressorn för att få ut allt otäckt damm kring knappar o vred samt alla vrår där ja inte kommer åt med trasan.
Därefter dammtorka ja alla ytor som inte är av tyg/skinn, detta var ett riktigt hästjobb.
Sen var de dags för bilvårdarens bästa vän Meguair 40!
En halv svamp och sen några lätta duschar med undermedlet och du är igång på att göra coupen som ny igen. Luktar fräscht o gott gör de med.

Jag har inhandlat lite nya lahega produkter, bla vinylglans som jag provade på mina <a href=[LÄNK] target=_blank>däcksidor</a>
Grymt bra, och de kommer ersätta armour all framöver. Funkade även klockrent under huven.

Om ca 1,5 vecka så ska 330n in på maskin polering/vaxning/fixning av parkerings skada hos Ditec, o ja ser fram emot resultatet. Jag har även varit o inhandlat Lahegas Brightguard 37 A+B som är ett lackskyddsmedel som jag har god erfarenhet av sen tidigare. Finns att köpa för gemene man hos Autoexperten.
Ja tänkte passa på att lägga på detta efter att bilen blivit fri från tvätttrepor o annat otyg dvs efter poleringen hos ditec.

Efter denna behandling skall tokputsen ha infunnit sig inför kommande träffar med mera.
En viss Karlskrona bo har varit lite för kaxig angående vem som är snabbast på skogsvägarna och får härmed se sig utmanad inför kommande Karlskrona träff :)
Ska bestämt visa att utvecklingen gått framåt i 3 liters segmentet.

Komihåg att Farbro Blå leker mer o mer kurragömma i buskagen ju högre yttertemperaturen blir. 
  2004-04-28 Idag hade jag bilen inne hos Förenade Bil för att kolla över mitt glapp i främre bärarmsbussningen. De började med att ja fick gå upp okristligt tidigt för att åka o lämna in bilen, och sen vara på jobb Kl 8:00 pga ett möte.

Min lånebil för dagen var en 316 Compakt med 300 mil på mätaren. Jag har haft compakten som lånebil några gånger värvat med en mini Cooper.
Compakten är förvånande pigg och riktigt komfortabel att åk i. Väghållningen är fullt godkänd och den trevliga motorn med sina 115 hkr duger gott för stadstrafik och kurviga landsvägar. Jag är kort sagt imponerad på hur kul en bil med 1,8 liters 4 cyl motor kan vara!

Jag bad dom göra lite småfix samtidigt vid bilen som jag stört mig på, bland annat en gnisslande kopplingspedal. Jag får ett samtal en stund efter frukost av verkstadschefen som berättar att de är glapp i bussningen men även ytterst lite glapp i spindelleden och han berättar att de vill byta båda länkarmarna.
Ok, tänkte jag och greppade min plånbok hårt, men de visade sig vara helt i onödan då både arbete och materiel gick på garantin.
Ja ger klartecken och runt kl 14:00 så får ja ett nytt samtal där de berättar att bilen är klar. De hade fixat allt mitt småfix och bytat länkarmar+länkarmsbussningar.
Jag vet sen min förra e46:a att detta skulle kostat runt 12 000 kr om de inte gått på garantin.

Glad i hågen tar ja min compakt och beger mig till Malmö igen.
Väl där så går vi igenom vad som blivit gjort och även allt småfix jag nämnde på morgonkvisten har blivit åtgärdat.
Detta till en total kostnad av 0 kr! Jag åkte alltså ifrån en aukt. Bmw verkstad efter att ha haft bilen inne hela dagen och fick inte betala ett korvöre :)
De tog inte ens betalt för småfixet vilket jag bara måste berömma som klockren Goodwill! Så skapar man nöjda återkommande kunder!

Jag kunde också konstatera att bilen rullat 900 meter sen jag lämnade in den, vilket fick klassas som fullt normalt.
Bilen kändes något snäpp tajtare än förrut vilket har sin naturliga förklaring.
Länkarmstypen som de bytade till skulle ha specifikt förstärkt spindelled och de hade inte haft något "återfall" med den typen.

I Söndags efter F1:en som för övrigt var bedrövlig! Så fick jag ett infall av att skruva i sönder bilen :) Jag har länge retat mig på att gps antennen bara sätts fast framme vid rutans kant med hängande fula sladdar som följd.

Så ja började med att plocka ner handsfacket, följt av alla paneler kring växelspaken så ja kom åt ordentligt. De som slog mig var hur lättskruvat och väl sammansatt allt är i en modern bmw bil. GPS antennen placerades längst till höger ute i främre rutans högra kant, där fick ja ner sladden ner mot instrumentbrädan så att bara 2-3 cm sladd sticker fram. Detta får antennen att ligga bra på plats och den har inte en chans att flytta sig.

Sen började strappningen(strapp=buntband) Ja använde ca 10 strappar för att verkligen vara säker på att ingen sladdstump lämnades åt slumpen.
Sen lät jag sladden tillsammans med kontakt dyka upp underifrån i askfatet framför växelspaken. Dvs de är totalt osynligt då inte GPS:en används (förutom själva antennen) då ja kan stoppa ner sladden i askfatet och stänga luckan. Ja är mycket nöjd med resultatet och kan varmt rekommendera det om ni är trötta på att sladden/antennen är i vägen osv.

Jag funderade på att koppla antennens matning till en tändningsstyrd +, men ångrade mig då ja insåg hur mycket jobb de låg bakom att dra in något nytt till säkringscentralen.
Ja ska ta någon bild på "installationen" då de kanske inte är helt solklart för någon annan än mig hur de ser ut :)

De känns bra att bilen är i klanderfritt skick mekaniskt, och snart ska den in på maskinpolering/Vaxning hos Ditec samt fixning av min lilla parkeringsskada så den blir klanderfri även exteriört. Undra om man kan få ett medlemskap i den där tokputsklubben som andra frilansare verkar ha bildat? :)

 
  2004-04-18 Jag skall Börja tacka alla som tog sig tid att dyka upp på min o Kalles
BMW SC/Autpower arrangerade träff vid Brofästet förra helgen!
Det är alltid lika kul o se så många bmw på samma plats, även om de smög sig in en och annan bastard här o var :) Den Röda "Fiaten" var hur som helst ett välkommet tillägg.

Nu är iaf bilderna på plats i Galleriet som utlovat! Berätta gärna vad ni tycker.
Givetvis finns de lite smolk i bägaren! Dagen efter jag lade på fälgarna så passade ja på att titta över framvagnen lite, då jag upptäckt ett svagt knakande i coupen när man vred ratten åt höger. Detta hördes inte när bilen var kall, utan kom efter 30-40 minuters körning och bara i hastigheter under 20 km/h.
Konstigt nog hördes det endast i coupen, och inte alls utanför bilen.
Detta visade sig vara glapp i höger bärarmsbussning fram.
Man blir inte direkt imponerad av att detta händer på en bil som rullat knappt 3000 mil.
Vi får se vad Bmw säger om det på måndag, men jag förutsätter att de kommer gå på garantin.

Igår hann jag med en nogrann tvätt samt torkning och kan konstatera att 10 dubbelekrar är hyfsat jobbigt att hålla rent. Men ack så snyggt!
Vidare reflektioner av däcken är bara positiva! Greppet är helt enkelt sanslöst bra.
Däck mönstert ser fullkomligt ut att äta asfalt(kika i galleriet), och de är ingen illusion :)

Kör samt vårda lugnt i solen!
 
  2004-04-15 Så har äntligen mitt framdäck anlänt!

Jag fick ringa några samtal då ja inte tyckte att v.18 var acceptabelt, och igår fick jag mitt däck.
Jag ilade till däck "gubben" idag för att få de sista hjulet pålagt på fälg så ja kunde montera dom på bilen.

Jag lovar att bilder kommer upp i helgen då jag hunnit tvätta bilen osv.

Mina reflektioner efter provkörningen med de nya däcken/fälgarna är följande:

*VILKET GREPP! Helt sanslös skillnad, nu kanske ja blivit miljöskadad av
mina vinterdäck, men greppet är absolut bättre än med mina Pilot sport 17".

*Bullernivån är absolut lägre än jag förväntat mig, markant tystare än Mina pilot sport 17". De bullrar heller inte alls i lägre hastigheter såsom mina PS1.

*Stötigheten är inte på något sätt påtaglig. Jag känner ytterst liten skillnad mot mina 17"

Så om ni står i valet o kvalet när ni ska välja däck så kan jag Varmt rekommendera er GoodYear Eagle F1 GS-D3. Jag är så nöjd man kan vara.

Passa på att njuta av vårsolen!
Men låt inte vårkänslorna styra högerfoten för mycket bara, för Fabro Blå leker flitigt kurragömma i buskagen med sin hårfön har jag sett.
 
  2004-04-10 Igår var de dags för den invändiga putsen, den var klart välbehövlig efter vinterns slask och salt som man drar in i coupen.
Jag började med att slänga ut alla mattor och ge dom en spolning och svampning tills de blev totalt rena.
Följt av en noggrann damsugning i alla skrymslen och vrår, inkl bagagen.
Jag har insett en trevlig fördel med elstolar då man kan köra upp dom i "topp" och dammsuga ordentligt under.
Sen började en nogrann dammtorkning med en trasa med ett milt rengörningsmedel, tidskrävande men nödvändigt.

Efter detta var de dags för undermedlet Meguiar 40, underbart resultat varje gång, för er som inte provat det än, så kan jag varmt rekommendera det.
De fungerar dock inte särskilt bra på alla borstade alu paneler, så där använder jag matt armour all. Eftersom jag tvättade under huven sist, så passade jag på att lägga putsen även där med en svamp sprutad med meguiar, Resultatet blev bländande :)
Jag hade även observerat en lite mörkare nyans kring mina mattor i bilen efter all smuts som dragits in, så där gick jag på med turtles klädsel rengöring.
Tyvärr gav detta inte ett 100% resultat så jag snokade lite i städskrubben och hittade ett textilrengörings medel vid namn Febreze. Detta var helt enkelt grymt bra!
Efter detta så kändes de ganska klart, så jag avslutade med en invändig fönsterputs.
Tog 2 steg tillbaka och beundrade resultatet, man blir alldeles nöjd inombord när man uppnår ett 100% resultat.

När jag nöjd gick för att plocka ihop alla produkter så såg jag att mina föräldrars nyinhandlade toyota avensis(jag brukar vårda hemma hos dom, smidigt med "eget" garage och stor infart) hade det extremt jobbiga klistermärket "My Toyota is fantastic" kvar. Såhär kan vi inte ha det, så jag gick efter ett lösningsmedel för att ta bort bokstäverna. Detta visade sig vara en av de klistrigaste och jobbigaste dekalerna jag nånsin tagit bort. Men efter mycket om och men samt 30 minuters tid så var de ett minne blott :)

Jag hade räknat kallt med att kunna lägga på mina nya 18" hjul i Påsk innan träffen på söndag, men tydligen så hade Däckonline bestämt sig för något helt annat.
Som jag skrev ovan så var de en transport skada på ett framdäck, så jag väntar snällt på ett nytt. De skulle komma "Diese Woche" enligt deras site, men tji fick jag.
Nu har leverans beskedet ändrats till vecka 18, pga "stock problems"

Jag har iaf fått reda på att deras support avdelning ligger i Glasgow och eftersom jag ville veta vad som försegick så ringde jag helt enkelt dom.
Tydligen var däcket slut i central lagret i Tyskland, och fabriken som även den ligger i tyskland kunde inte leverera däck i min dimension förrän v.18.
De var väldigt vänliga och tillmötesgående men de hjälper inte leveranstiden.
Jag åkte iaf till däcks"gubben" med mina bakdäck samt ett framhjul, eftersom jag redan flyttat tiden 3 gånger.
Där kom vi efter många om och men, överens om att om någon av fälgarna skadades så skulle han stå för en ny fälg. När jag ringde runt så var de av 10 st däck firmor 2 st som gick med på detta krav konstigt nog.
Jag ser de som en förutsättning att om en däcksfirma inte kan göra sitt jobb utan att skada kundens fälg, så ska de bli ersättnings skyldiga.

Jag hade dock ingen aning om vilken kraft de behövs för att kränga på ett däck i dimensionen 255/35/18. Maskinen i sig orkar inte göra detta, så 2 man fick hjälpa till för att den skulle hoppa över kanten på ett skonsamt sätt.
Så för mig var detta en ganska traumatisk upplevelse :)
Men jobbet blev bra utfört och jag är 100% nöjd. Resultatet finns att Skåda här .
Så i väntan på mitt framdäck så funderar jag på att tröstbeställa en uppsättning e46 m3 speglar, Den som lever får se.

Trevlig Påsk alla Bmw vänner!
Och återigen, Väl mött på Vårens Första Malmöträff på Söndag.

 
  2004-04-03 Denna dagen har ägnats totalt åt bilvård(Gulla med bilen som min flickvän kallar det) , vilket gett mig en del nya erfarenheter och en riktigt underbart skinande bil :)
Jag steg upp o käka frukost runt kl 9, och var på plats vid spolhallen kring kl 10.
Steg nummer 1 var att lägga Microavfettning på bilens sidor och bagage samt front.
Detta gjordes på torr bil då de fäster bäst då.
Efter att de fått verka i ca 10 minuter så går jag på med högtrycken för att få lös så mycket gammal vintersmuts så möjligt.
Tyvärr så lossnade bara hälften och jag upprepade proceduren men blev ändå inte riktigt nöjd. Vädret var gott, kring 10-12 grader och sol, så ja åkte ut till mina föräldrar och tog deras infart/garage i besittning.

Här började jag med att spola bilen följt av en nogrann svampning med Bmw Orginal schampoo i hinken(Förklaring se ovan)
Efter noggrann tvätt, och fälgvård så bestämde jag mig för att även spola av under huven.
De fanns ingen anledning att avfetta då de bara var dammigt därunder.
Så jag tog en ny hink med bilschampoo och vatten och tvättade väldigt noga överallt, även undersidan på huven som var lite grå efter allt salt och annat otyg i vinter.
När jag var nöjd så spolade jag försiktigt med lågt tryck tills allt schampoo var borta.

Bilen fick därefter torka i vårsolen vilket gick ganska fort då vinden låg på.
Med torr bil kan jag konstatera att en del av asfalts fläckarna, flygrost och annat otyg satt kvar, vilket gjorde att ja fick ta i med hårdhandskarna.
Med turtles polerduk och Lahegas microavfettning så blev de tokrent, man fick byta duk ofta, så man inte repar lacken.
Detta momentet tog dock rikligt med tid, då jag satte mig för att få bort precis allt. Innan jag tog till Lahegas microavettning provade jag med t-grön samt något som kallades för prickbort.
De fungerade dock likvärdigt dåligt, tog kanske 20% av smutsen/prickarna. Så lahega produkten är en nyfunnen vän i bilvårds hinken.
Nu var de dags för Sonax Professional VaxPolish, Jag började med taket, lade på ungefär halva taket och lät torka. Denna produkten skapar viss flammighet på min Mörkblåa lack, oavsett vad Sitens Guru påstår :)
Jag arbetade metodiskt med att lägga på och av vaxpolishet på hela bilen, produkten funkar väldigt bra att lyfta lättare tvätrepor samt annan smuts med.
Jag beundrar vilket underbart djup de är i lacken, tacksamt på mörkare lacker då de blir härlig spegeleffekt. Min förra Titansilver 328:a var ganska otacksam och vaxa då detta djup aldrig infann sig.

Efter detta var jag ruskigt hungrig, så de blev att våldgästa mina föräldrars kylskåp som i princip alltid är 10 gånger mer välfyllt än mitt eget.
När jag var mätt o belåten var de dags för att lägga putsen under huven, jag delar en svamp och sprutar Armour All matt på svampen och går loss på alla plast/gummidetaljer.
De är ett väldigt tacksamt jobb då resultatet infinner sig i princip omedelbart.
Där de är lack i motorrummet lägger jag vaxpolish för att sen vaxa av.
De blev ett riktigt underbart lyft från den trista dammiga M54:an Jag hade innan.
Jag passar på att kolla alla vätskor, kylarvätska, bromsvätska, servo olja, motorolja samt spolarvätska och alla nivåer såg bra ut.

Nu var de dags för Sonax Professional Vax vilket är ett viktigt komplement till Vax polishet då detta skapar en underbar ytglans och dessutom eliminerar den lätta flammighet som föregående produkt skapar.
Vaxet är mycket mer lättarbetat och man kan lätt ta en karossdel i taget.
Jag blir utomordentligt nöjd med huven som är min första del, och fortsätter med taket.
När jag kommer till förarsidan så blir jag genast påmind om att jag ska lämna in bilen hos ditec för rättning av min lilla men ack så retliga parkerings skada samt maskinpolering. Lacken är intakt så jag hoppas på ett osynligt resultat.
Diverse jobbiga insekter har vaknat till liv och är ute och flyger samt försöker använda bilen som landningsplats, men tji fick dom då ytan är så hal att de inte får fäste :)
Avslutningsvis får mina fälgar sig en släng vax med, så bromsdammet inte biter i så förskräckligt och går att högtrycka bort. Ja kikar på klockan och ser att den precis slår över till 7. Humm, 9 timmar har man hållt på och de flesta av grannarna undrar säkert hur onödigt pedant man egentligen är.

Jag ser hur de håller på att mulna på och givetvis så börjar de regna smått efter en kvart 20 minuter. Jag svär över alla vädergudar jag kan komma på samt ägnar Murphys lag en tanke, sen sätter jag mig i bilen för att köra hem till garaget. Regnet var ganska lätt så de hinner inte alltför blött på vägarna vilket iaf är någon slags tröst.

Tyvärr så var ett av mina framdäck transportskadat så jag fick skicka tillbaka det, och skulle få ett nytt i retur i denna veckan. Tyvärr så har de inte dykt upp, så planerad påläggning av 18"arna fick utebli denna helgen.
Jag utgår ifrån att däcket dyker upp innan nästa vecka är slut så jag får på fälgarna tills den första träffen nästa helg, annars kommer jag bli hyfsat besviken.
Jag lovar att lägga ut nya bilder på bilen med nya fälgarna på så fort jag får möjlighet.

De ska bli kul att träffa alla trevliga bmw vänner därute, så väl mött den 11 April vid Öresundsutställningen i Malmö.
 
  2004-03-25 Så var de äntligen dags för årets Första Klubbkväll på Förenade bil!
Denna väldigt trevliga tillställning som normalt uppenbarar sig 2 gånger om året.
Jag har inväntat denna kväll länge då jag sett den som ett ypperligt tillfälle att införskaffa en uppsättning Lättmetallfälgar M Dubbeleker 135, 18 tum
Bild2
Så de är med ett en tunn plånbok men brett leende jag skriver i dagboken idag :)
Fälgarna är helt enkelt en av de 3 mest klockrena fälgar jag kan tänka mig på e46 coupe.
De 2 andra är Breyton Magic Racing och BBS Lemans.
Som utav en ren slump så anlände även min uppsättning däck som jag beställde i söndags.
Valet föll på Goodyear Eagle F1 GS-D3 efter mycket testläsande.
Bild2
Jag tänkte försöka få dom påkrängda i nästa vecka så man kan sko om bilen till nästa helg.
Jag passade även på att inhandla Bmws eget bilshampoo på litersförpackning som är de absolut bästa jag provat!
Samt en grymt effektiv fälgrengörning av samma Fabrikat
Jag hade kommit överens med verkstads chefen på förenade bil att jag kunde komma redan kring lunch tid för att hämta mina prylar så jag slapp trängseln som alltid infinner sig på kvällen. Allt gick smidigt och efter en snabblunch (en oroväckande billig Kebab) Och ett besök på reservdels avdelningen så hade jag mina grejer.
Komik uppstog dock genast då jag och Verkstadschefen skulle lasta in prylarna i bilen, i bagagen fick 1 fälgkartong plats! När våra skratt attacker lagt sig så fällde jag baksätet och fick efter mycket stuvande in fälgarna tillsammans med mina bilvårds produkter. Jag tackade för mig och åkte för att lasta ur fälgarna o sen tillbaka till jobb.
När däcken bestämde sig för att anlända på eftermiddagen så gladde jag mig mycket åt att jag tog mig tid att lasta ur fälgarna då de ALDRIG hade gått att få in 2 st 255/35/18 samt 2 st 225/40/18 Eagle F1:or i bilen tillsammans med fälgkartongerna.
Efter en hektisk dag på jobb så bar de av till innebandy banan.
Min avsikt var att åka in på den "riktiga" klubbkvällen efter innebandyn, men kände mig inte upplagd helt enkelt. Man börjar bli gammal :) och en hektisk dag tillsammans med 1,5 h stenhård träning tar på krafterna. Jag hade ju redan allt jag behövde så ja fann ingen riktig dragningkraft. Hoppas min Dagboks kamrat Kalle har överenseende med detta.
I helgen siktar jag på att hinna tvätta polera och vaxa bilen med sonax pro produkter.
Jag tror att mina höga ambitioner med bilvården kommer komma lite på fall då denna veckan har varit minst sagt hektisk dock.
/Over and Out från en glad men trött Wendtan.
 
  2004-03-18 Jag tänkte börja med att tacka Powercrew för att jag får chansen att vara Frilansare här på siten!

Det är en sann ära och ni ska ha Ett Djupt Tack som har tålamod/ork/lust/tid att driva den absolut bästa bmw siten som existerar på nätet.

Personer som vet vem jag är på siten, vet hur frekvent besökare jag är, och jag hoppas
min dagbok ska bli en tillgång för bmw ägare/intresserade.

Först och främst vill jag inte att ni tvekar på att maila mig om frågor kring min bil.
Jag har kört e46 i snart 2,5 år och börjar få känsla för vad som är modellens svagheter.

Bilintresserad har jag varit sen barnsben, mycket pga min far som även han har ett Gediget motorintresse.
Bmw har alltid varit en förebild för ett märke som producerat bilar för föraren som älskar att använda sin bil.

Min första kontakt med märket var min storebrors E30 325ik-88. Dimantsvart skönhet som jag hjälpte till att vårda ömt.
Det leder mig snabbt in på bilvård som jag lägger en hel del fritid på till min flickväns förtret.
Jag brukar tvätta min bil minst varanann vecka, samt vid behov. Den tvättas alltid med svamp och riktligt med vatten/bilschampoo, iregel går de åt minst 2 spannar(för er som inte är från skåneland så är en spann=hink) Jag byter alltid svamp vid varje tvätt, detta kan uppfattas som slösaktigt med jag har haft en riktigt dåligt erfarenhet av ett metallspån som letade sig in en svamp när ja tvätta min första bil(Golf gti).
Detta ledde till en bil som behövdes lämnas in på polering....

Nåväl, detta ska ju handla om min nuvarande bil, Dvs min 3 liters Bebis.
Efter att ha sålt min E46 328 i september och jakten på 330:s tog vid, så sonderade jag terrängen riktigt ordentligt. Jag hårdbevakade Mobile, Börsen här på siten givetvis, bytbil samt några andra siter. Jag satte mig för att jag minst skulle titta på 20 objekt.

Så blev det också, utbudet var gott och jag kunde besöka återförsäljare i trakterna samt även "import firmor" likt Jarls och Påarp för att få ett bra grepp på hur en "frisk" 330 skulle kännas.
Efter att ha provat både steptronic och SMG så bestämdes det ganska fort att jag ville ha en manuell låda. Steptronicen kändes för mycket komfort på en så "sportig" bil. Smg:n kändes bra, men väldigt våldsam vid fullgasväxlingar samt lite osmidig i stadstrafik.
Den manuella lådan är ett under av exakthet och med precis rätt motstånd för att få i växlarna. I samband med 231 hkr och 300 nm så var de bara kärlek!

Jag var väldigt nära att köpa en svart manuell 02:a(H.K, Navi) med 6500 mil på mätaren men magkänslan som säger detta är rätt bil infann sig inte. Bilen såldes privat och ägaren gav ett lite halvoseriöst intryck.
Så jag letade vidare, och någon helg efter det så besökte vi flickvännens föräldrars stuga i Småland. Givetvis hade jag spanat in lite intressanta objekt i närheten, och efter lite övertalande så hängde Flickvännen på och de bar av till Jönköping.

Vi hade siktet inställt på Jacobssons bil en auktoriserad Återförsäljare, som jag pratat med lite över telefon. Jag fick bra kontakt med Ägaren (Claes om jag inte missminner mig)
Och när vi kom dit så stog 2 intressanta objekt i hallen.
De var lördag och ganska gott om folk i hallen, vilket gav mig tid att noga inspektera skicket på bilarna utan att bli "antastad" av hungriga säljare :)
De var dels en 03:a med 400 mil på mätaren och sportpaket samt en Dunkelblau 01:a med 1800 mil på mätaren.

Jag synade båda bilarna med mina falkögon och hittade mest tvätt repor samt en liten parkerings skada bakom förardörren på den blåa.
Jag började prata med säljaren som berättade att den Stålgråa med sportpaket hade gått som demo bil vilket avskräckte mig ganska hårt.
Jag bestämde mig dock ändå för att prova den, vilket visade sig vara en intressant upplevelse. Jag uppfattade den som lite kymig i växellådan men annars fullt frisk.
Sen var de dags för 330 nr 2, Vi rullade ut från parkeringen och körde bilen tills alla vätskor nått sin arbets temperatur.

Jag kände direkt att denna växellådan kändes mer exakt och bilen i övrigt var som ny, väldigt tajt och allmänt härlig att framföra på landsvägen.
Vi gav oss ut på lite kurviga 70 vägar vilket absolut var de rätta elementet för bilen tillsammans med M68orna (245/40/17 bak och 225/45/17 fram med Michelin Pilot sport).
Vi stannade till på en mack och provade alla funktioner som finns i coupen, multifunktions tangenterna på ratten, elfönsterna, elstolarna osv. Allt fungerade klanderfritt. Jag tittade noga på oljestickan samt i oljepåfyllningshålet, det såg normalt ut om än något mörkbrun olja. Kollade även alla andra vätskor som jag kom åt utom kylarvätskan av naturliga skäl.
Allt såg bra ut och vi begav oss tillbaka till handlaren med bilen.

Vi kom överens om priset och vad som skulle göras med bilen innan jag hämtade den helgen efter. Bilen var lackskyddsbehandlad av Mr Cap vilket jag inte hade för avsikt att fortsätta med, med de var någon mindre nersmutsning på en del av förarsätet samt en mindre fläck under passagerar gummimattan.
Så bilen fick sig en rekond invändigt av Mr cap.
Jag beställde även en oljeservice samt ett bromsoljesbyte.
De var snart dags för det då bilen var snudd på 2 år gammal.
Sedan började den längsta veckan i mitt liv, och ja ringde säkert säljaren 3 gånger för att få lägesrapport.

Efter den onödigt långa arbetsveckan så var det äntligen dags att sätta sig på tåget för att hämta hem bilen. De var meningen att ja skulle bli hämtad på tågstation men de var tydligen så fullt upp i hallen så de bad mig ta en taxi på deras bekostnad.
Allt gjordes upp och jag kollade igenom bilen med en checklista jag gjort i veckan.
De tog nästan en timme, men är man född tokpedant så är man.

Allt såg bra ut och jag kom iväg kring kl 16:00 från jönköping.
De är en bit över 30 mil ner till Lund, vilket ja inte ens hann reflektera över.
VILKEN BIL! den fullkomligt tog tag i ens uppmärksamhet och man blev fort ett med bilen.
Jag tankade fullt efter ca 20 mil och de började bli mörkt.
På med xenon ljusen och man blev verkligen imponerad på hur de lyser upp vägen i jämförelse med halogen lamporna i 328an(trots Philips Vision Plus).
Cranberries spelade svagt "zombie" i Business CD spelaren och jag bara njöt av färden ner. När man började närma sig Lund så började det regna och jag fick prova så att regnsensorn fungerade som den skulle, vilket den gjorde.
Allt var som de skulle och när jag parkerade bilen i garaget så känndes de lite tråkigt att de inte kunde varit längre hem än futtiga 30 mil :)

Sedan dess har de varit något småfel som fukt i sidoblinkers Samt ett lite större fel, en mindre vibration i dragläge på kopplingen som resulterade i en ny koppling samt svänghjul utan knussel på garantin.
Sedan dess har bilen uppfört sig som en ny bil ska göra, dvs klanderfritt.
Jag har hunnit köra ungefär 800 mil med bilen sen i september och är väldigt nöjd.
Närmast till hands ligger en uppsättning BMW 18" 135M fälgar tillsammans med GY F1 GSD3.
Samt en Maskinpolering av Ditec och en rättning av den lilla parkerings skadan bakom förrardörren.

Jag vill passa på att tipsa alla Skånebor som är medlemmar i BMW CS, att de är Förenadebil Klubbkväll den 25 Mars med 20% rabbat på reservdelar.
Väl mött då, eller på någon av årets många BMWträffar!Antal läsare till bloggen: 4946 st. Räknar ej bloggägarens egna besök.
© 1997 - 2024  AutoPower.se