AUTOPOWER » FORUM
[ Ny användare ] [ Ändra användare ] [ Hjälp ]
Sök inlägg ] [ Alla ] [ 100 mest visade ] [ Hetaste 100 ] [ Senaste 100 ]
[ AutoPower ] [ Forum ] [ Styling ]

Fråga om fälgar(avstånd mellan fälg och fjäderben)

Visad 199 gånger
Besvara
AutoPower Forum Första sidan (ej tillgänglig)Föregående sida (ej tillgänglig)Nästa sida (ej tillgänglig)Sista sidan (ej tillgänglig)
Inlagd av Fråga
Antal inlägg201st
Postad/Inlagd2023-03-12 17:01
Anmäl hela inlägget/tråden till moderatorAnmäl inlägget
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
Hej.

Hoppas ja lägger frågan i rätt del.

Hur som helst. Råka springa över ett par breda schyssta fälgar men utan spacers så ligger dom mot fjäderbena. Hitta på nå gamla spacerplattor i garaget från Biltema 5mm då tar dom inte i fjäderbena när biln står på backen men är inte långt ifrån fjäderbena. 1-2mm bara :/ är det för lite. Menar när biln fjädrar är risken stor då att de tar i?

          IP: ...[221.140]
Antal inlägg12.080 st
Postad/Inlagd2023-03-12 21:20
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
323i E30 -85 track day car
120i E87 -06
BMWCS #10072
@bmwslangen (Instagram)
Executive Summary : Köp nya spacers, de är gratis.Educated Summary : Det är oftast alltid däckets sida som tar i fjäderbenet först och inte fälgen.

Så om fälgen redan nu ligger bara 1-2 mm ifrån fjäderbenet så kommer däckets sidovägg säkerligen ligga emot fjäderbenet när du väl kränger på däck på fälgarna.
Dessutom kan bredden här skilja en del mellan olika tillverkare och även inom samma tillverkare men olika däck.
Så du har då en situation att kanske nuvarande uppsättning däck fungerar bra men när du köper flång nya däck så fungerar inte det. Du blir dessutom låst till att aldrig kunna gå en aningens upp i däcksbredd. Men går ju såklart att lösa med en ny uppsättning spacers när den situationen uppstår, men känns ju bättre att lösa det korrekt nu.

Beroende var det är som trängst så kanske det är däcksidan precis nere vid fälgkanten som är närmast fjäderbenet eller så kanske är det däcksidan närmare slitbanan som är närmast fjäderbenet. Båda dessa mått varierar ju kraftigt mellan däck.

Här kan du se vad jag menar (nu är detta inte så tydligt exempel då detta är från min track day car där jag kör r-däck som trivs bra med ovanligt breda fälgar i förhållande till däcksbredden - kör 215 på 8.0")
[LÄNK]

Angående problem vid fjädring så beror ju det helt och hållet på framvagnens konstruktion samt var det är som trängst. (och hur det avståndet ändras vid fjädring).

Om du kollar exempelvis på bilden ovan och den designen så är fjädring helt irrelevant :-) Hi hi hi!
Men har inte E39 ungefär samma setup (MacPherson fast delbart vid knucklen)? Hur ser du då framför dig att ett låt säga slumpmässigt valt mått mellan däck och fjäderben ändras vid fjädring?Men i det här fallet är det enkelt. Bara köp nya spacers då de är gratis (i förhållande till vad bilägande överlag kostar).

Men innan du beställer nya spacers så ska du såklart identifera vilken tjocklek på spacers du vill ha.

Börja med att sätta så att du blir nöjd med var däckens ytterkant är i förhållande till karossen. Om det kräver spacers som tex är 15-20 mm så kollar du sedan hur det ser ut på andra sidan. Hur nära är både fälg och den typ av däck du planerar att använda? Om det är för nära så måste du ändra något, smalare däck eller flytta ut hjulet en aningens mer. Om det inte ger tillräckligt clearance så får du köpa andra fälgar.
          IP: ...[.174.25]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 09:16
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
Tack för svar 😀

Va ett långt svar men blev lite klokare.

Nja idag sitter det 245/35/19 däck på fälgarna. Fälgkanterna är utanför däcken så ja har inte bekymmer med däck mot fjäderbena utan de e fälg kanten 😐

Dessa fälgar är 9"

Ja kan inte flytta ut hjulen många mm innan skärmarna blir problemet istället. Om ja inte valsar då 😐

Om ja bara köper spacerplattor säg 8mm men navet är 10mm alltså vilar ju fällen bara på hjulbultarna :/ hur blir de?

Jo de e mac person ben på dessa.

Många frågor blir de 😐           IP: ...[221.140]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 09:26
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
8.5" är dom :D           IP: ...[221.140]
Antal inlägg12.080 st
Postad/Inlagd2023-03-13 17:28
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
323i E30 -85 track day car
120i E87 -06
BMWCS #10072
@bmwslangen (Instagram)
O tusan! Brukar ju vara däcket, även på setups som 245/35 på 8.5". Där ser man :-)

Om det är MacPherson så behöver du inte oroa dig att fälgen/däcket rör sig i förhållande till fjäderbenet vid fjädring. Däcket/fälgen sitter ju fast i navet och sitter där det sitter oavsett hur mycket det fjädrar (fjädern sitter ju där längst upp på fjäderbenen mellan undre fjäderbenstallriken och övre fjäderbenstallriken).

Däremot är det alltid risk att däcket tar i någonstans vid kraftiga fjädringsrörelser och kanske kombinerat med visst rattutslag - speciellt då om det redan nu är lite nära skärmar och annat. Så det måste du vara medveten om och ta med i beräkningen.Nej, inga fälgar eller spacers vilar någonsin på hjulskruvar.
Enda syftet hjulskruvarna har är ett skapa ett så pass kraftigt tryck mellan navet, bromsskivan och fälgen (och spacers om det finns) att friktionen mellan dessa blir såpass hög att de inte kan röra sig relativt varandra.

Däremot fyller navet en mycket viktig funktion - den centrerar fälgen - vilket är enormt viktigt!

Har man väldigt tunna spacers kan man fortfarande använda sig av navets centrerering. Men över en viss tjocklek måste man ha spacers som har egen centrering.

Här kan du se exempel på en bromsskiva som sitter på ett nav (och där det finns gott om centreringsfunktion kvar till fälgen)
[LÄNK]

Här har jag monterat de spacers jag behövde för denna specifika setup - notera hur spacern har sin egen fälgnavcentrering.
[LÄNK]

Och när spacers blir tjockare måste man dubbelkolla att man har fullt gängingrepp i navet med ordinare hjulskruvar - om inte så måste man köpa ett snäpp längre hjulskruvar.Men om det bara är fälgen som ligger nära fjäderbenet (och däcket är faktiskt ett par millimeter ännu längre ifrån fjäderbenet) så kan det ju gå - förutsatt fälgarna är riktigt raka (men det vill man ju ha oavsett).

Några hundradelars eller tiondelars millimeters flex (kanske mer?) måste man också räkna i hjullager och knuckle med belastning.
Men ytterhjulet får ju den största belastningen vid kurvtagning och det tenderar ju att trycka hjullagret inåt men å andra sidan försöka böja ovansidan av hjulet ifrån fjäderbenet.
Något man ska tänka på är att vid små snabba belastningar (kraftiga skarvar och gupp men även vid kraftig kurvtagning) så deformeras ju däcket. Men den deformeringen sker ju nere vid kontakten mot vägbanan och hinner (tror jag) ändra tillbaka sig när den väl når fjäderbenet. Borde iallafall...

Är lite av denna typen jag kacklar om
[LÄNK]
[LÄNK]


Nja, som du hör så är jag lite tveksam med bara någon eller ett par millimeter mellan fjäderben och fälg.

Satt och funderade på SFRO och sen tänkte jag ännu mer basic - jag funderar på om du kan få problem med detta vid den årliga besiktningen. Det är fullt möjligt och det är ju lite tråkigt (då blir du ju tvungen att ta till lösningar som "besiktningshjul" och liknande). Så även om vi tycker det är OK så kanske besiktningsstadgarna säger annorlunda :-)           IP: ...[.174.25]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 19:25
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
Hej.
Tack för dina svar jäkligt långa å bra svar 😀
Kul de finns fölk som vill förklara för en id*ot haha.

Ja tycker ja har lite för lite spel åt alla håll med dessa fälgar men ja fick dom till ett kalas pris så då vill ha dom på haha.
Inga märkvärdiga fälgar egentligen. Vanliga 5 ekrade tror de e 5 haha. Ocean Cruise.
Men dom ser kalas ut på biln.
Gamla fälgarna är oxå 5 ekrade BM racing 17" dom har ja tänkt som vinter fälgar nästa år. (Än så länge så har bes tid vinter tid men det ändrar sig ju framåt hela tin så de kan bli problem och bes med dessa sen.

Såna spacers med extra centrum har ja tittat på men minsta är 15mm å de e ja lite chalur åt att 15mm blir för möe 😐           IP: ...[221.140]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 19:43
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
Ja tycker dom passar riktigt bra 😀

_blank'><IMG src='[LÄNK] /></a>

<a href='[LÄNK] target='_blank'><IMG src='[LÄNK] /></a>           IP: ...[221.140]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 19:45
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
<a href='[LÄNK] target='_blank'><IMG src='[LÄNK] /></a>           IP: ...[221.140]
Antal inlägg12.080 st
Postad/Inlagd2023-03-13 20:34
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
323i E30 -85 track day car
120i E87 -06
BMWCS #10072
@bmwslangen (Instagram)
Inget behov att lägga in BBCode eller HTML taggar här - inget markup language används här.

Det är bara att kopiera in URL'en precis som den står i adressfältet i Chrome (eller din prefered webbrowser) så omvandlas det till en länk.
[LÄNK]
[LÄNK]

Här ovan kopierade jag bland annat in följande (ignorera mellanslagen i början - det är så den inte ska omvandlas automatiskt till länk):
h t t p s://www.bildtagg.se/uploads/2023/72/8cj42jwr4sv82sg2hg03gqd.jpgOk, toksvårt att se på bilden - men går verkligen inte framfälgarna att flyttas ut 10 mm ytterliggare. För det skulle ju lösa problemet med att de ligger för nära fjäderbenen.

Men du säger att de då går emot framskärmarna om du spacar ut de lite mer. Men kommer de verkligen att göra det? Tycker på bilden så ser de inte sitta så långt ut - men å andra sidan så är det en bild på sidan så jag bör inte dra några slutsatser egentligen om det (för du kan ju se hur de faktiskt ser ut i verkligeheten och skapa dig en mycket bättre uppfattning).Jag är bara lite förvånad att det är så trångt med 245 på 8.5".
E39 erbjöds från fabrik med 8" fälgar (och 235), så om det var god marginal där då borde ju fjuttiga extra 6.35mm på insidan och utsidan inte vara något problem alls.
Fjäderbenen lutar ju dessutom inåt, så att 19" fälgar når högre upp på fjäderbenen är inga problem för ju högre upp du går desto längre ifrån kommer du ifrån fjäderbenet.

Så jag får inte riktigt ihop det.

@Börno : Vilket ET har du på dessa fälgar (dvs vad har fälgarna - ignorera spacers och allt - endast vilket ET själva fälgarna har)?           IP: ...[.174.25]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 21:22
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
Vet inte varför den klippte länkarna på de där viset eller om de bara är jag som inte kan klistra rätt 😐

Nej de e riktigt ont om plats utåt kan försöka ladda upp en bild från sidan oxå.

Et 30 så dom är lite djupare än original 😐

Ja har inte tänkt sänka denna som ja gjorde med min förra men bak har luften säckat ihop 😐 får knappt in fingrarna mellan kant å däck. Fram är de lite mer men vill ju helst inte ha däcken utanför skärmarna.

Rutorna på bakakärmarna ska ja ta bort är nån tejp 🤣🤣🤣

Men de retar folk haha           IP: ...[221.140]
Antal inlägg12.080 st
Postad/Inlagd2023-03-13 21:36
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
323i E30 -85 track day car
120i E87 -06
BMWCS #10072
@bmwslangen (Instagram)
Ok! Ja, för det är ET20 typiskt på E39 (om jag minns rätt).
Så en spacer på 5mm gör ju dina fälgar till ET25 (och 10mm gör dom tillbaka till typiskt original ET20) - så låter ju rimligt det är den tjockleken av spacers du är intresserad av.

Hade varit intressant att se från sidan också (vet det är toksvårt att få hur man uppfattar och hur det ser ut i verkligheten att verkligen fastna på bild).

Ja, där bak förstår jag är inga problem - så låt det vara som det är om du är nöjd med var däcksidan är i förhållande till karossen.

Är där fram det är snävt - vilket ändå är lite märkligt.
Men kan man få till 5-10mm clearance mot fjäderbenet så bör man ju vara hemma, så låter ju som en 10mm spacer skulle vara det optimala.

Kanske lösningen är isåfall (om man inte vill ha det "däckutsticket") att köra staggered, du kör 235 där fram och 245 där bak (dvs du lägger till 5mm med en spacer och drar ifrån 5mm med däcket och däcket borde ungefär stanna där det är idag och du bör ha löst frigången mot fjäderbenet).
Fast då förlorar man friheten att byta mellan fram- och bakaxel.
Men då kanske 235 runtom är alternativet framåt.
          IP: ...[.174.25]
Antal inlägg201 st
Postad/Inlagd2023-03-13 22:13
Anmäl svaretAnmäl svaret
Äger följande bilarÄger följande bilar:
530da-03
Jo et 20 stämmer. Ja har ju e61 fälgar nu som vinter sulor b(uppsvarvade centrum) även om dom är smalare så borde ju dom ligga mot då de e er 35 :/

Helst ska ju fälgarna/däcken ligga dickt me skärmarna då de e snyggast 😀
Jo de e tok svårt att få de på bild hur de ser ut på riktigt 😐 ser ju bra ut nu men att få ut dom aningen vore bra. I värsta fall blir de att valsa. Skärm breddning är oxå ett alternativ men vet inte hur man gör bak för att de ska se bra ut me dörrar/hundben.

Denna är ju egentligen bara familje bil men man vill ju våga sticka ut en massa även om man börjar bli gammal 🤣

Lättare med sedan å 2 dörrars å lösa skärmkanter runt om 😆

Men får nog köpa 15mm spacers med centrum för att få de sånär bästa resultat .

Är ju en liten stund kvar innan de e dags å få på dom iaf.

          IP: ...[221.140]
Första sidan (ej tillgänglig)Föregående sida (ej tillgänglig)Nästa sida (ej tillgänglig)Sista sidan (ej tillgänglig)
Besvara

Viktigt: Du måste vara en registrerad användare för att kunna göra inlägg här.
Klicka här för att registrera dig. Registreringen är gratis.

Användarnamn:
Lösenord: Kom ihåg lösenordet.    Glömt bort lösenordet?

Inkludera min användarsignaturRegler för forumet

 © 1997 - 2023 AutoPower.sePowerBörsen
Senaste 5 BMW

BMW z3  -97
Pris: 55.000:-

BMW 550i LCI  -07
Pris: 175.000:-

BMW 330Ci  -01
Pris: 35.000:-

BMW 325i Coupé E92  -07
Pris: 78.000:-

BMW 540i  -00
Pris: 65.000:-
Gå till PowerBörsen Gå till PowerBörsen