AutoPower Forum

AutoPower Diskussion

i-Serien
25.190

Priset på beg elbilar störtdyker

Sida 1 av 22
Bu
1.666
Buspelle
330i x-drive Touring -21
Spännande utveckling. Folk ratar elbilar och efterfrågar bensinbilar.

Länk
16.169
Löwet
Tesla Model 3 LR
BMW 335 E93 DCT M-Sport
BMW 320dXT Modern Line
1) Blocket har ingen aning vad bilar egentligen säljs för

2) Samma bilar annonseras flera gånger med olika priser, det ser inte Blocket skillnad på utan räknar det som flera olika bilar

3) Blocket ser inte skillnad på vilka bilar som annonseras. De kan bara läsa fritext. Så om det bara är VW e-Up till salu en månad och nästa månad bara Tesla Model X så skulle Blockets tolkning bli "elbilar har ökat i pris 500%". Förstås är det inte så extremt men det finns ingen hänsyn till skillnad i utbud.

= Statistiken är värd piss och ingenting

Med det sagt så tror jag också priserna sjunkit men det är för att elbilar har haft ett sinnessjukt högt andrahandsvärde pga utbudsproblem. Det finns inget rimligt i att 1-2 år gamla elbilar säljs för samma pris som nya.

em
536
emilsson
i4 M50 -22
Eller... så ratar folk dyra begagnade bilar till förmån för billigare pga ökande finansieringskostnader... och det kanske inte är helt kopplat till drivmedel.

Man har blivit bortskämda av en lång period med, historiskt sett, orimligt låga finansieringskostnader, vi är på väg tillbaka till ett "normalläge". Med sjunkande/stillastående fastighetspriser; Då fungerar inte den, senaste åren välanvända, metoden med att låna upp på fastigheten för konsumtion och aldrig amortera.

Ve
1.082
Verdi2
BMW i3S -21
Tesla Model S 100D -18
Det har inget specifikt med elbilar att göra utan allmänt sämre tider, högre räntor osv.

Elbilar kommer ta över ändå. Du kan inte vrida klockan tillbaka. Och ärligt talat så vill väldigt få som kör elbil gå tillbaka. Är de som ännu inte tagit steget som är mest skeptiska.
Visa användare
8.147
Grelle
Audi E-tron 55 -22
Seat Leon ST -17
Alltid tyckt att blockets statistik är så trubbig att den inte säger något vettigt alls. Bättre vore om de likt ett Big-mac index följer en specifik modell eller några stycken än att dra alla modeller över en kam. Är ju en enorm skillnad om VW fått ut 300 annonser av ID3 antingen nya eller begagnade mot om Volvo dunkar upp 100 annonser av nya EX90. Samma sak med bensinbilar… stor kampanj på VW golf 1.0 eller om BMW trycker på med 540i gör ju en märkbar skillnad på medel och medianpris.
16.169
Löwet
Tesla Model 3 LR
BMW 335 E93 DCT M-Sport
BMW 320dXT Modern Line
Exakt så

Bu
1.666
Buspelle
330i x-drive Touring -21
Artikel på temat med viss nyansering men förefaller ändå vara så att fossilbilar efterfrågas i ökad utsträckning.

Länk
We
1.862
Westersund
BMW M2 LCI -18
BMW 520DA Touring M-Sport -12
BMW Z4 M Coupe -06
BMW M3 -02
BMW Z3 Coupe -99
BMW 740i/6 -96
BMW M5 3.8 -92
BMW M535i -87
Kan hålla med om att priserna kan slå baserat på utbud och efterfrågan som i Grelles exempel... Men nog fan kan Blocket sortera och föra statisk på bilmodeller trots ett fritextbaserat upplägg. Annars hade man aldrig kunnat söka på specifika modeller/utrustning osv. Det är 2022 och inte 1992. Sen vet dom så klart inte vad slutpriset blir utan får utgå från annonspriset.
16.169
Löwet
Tesla Model 3 LR
BMW 335 E93 DCT M-Sport
BMW 320dXT Modern Line
Statistiken de tagit fram är Medianpris på drivmedlet El. Inget annat.
Ingen hänsyn till modellutbud vid de olika tillfällena.

På en stor population med stor spridning i modeller gör det inte så mycket, men på en mindre får det större betydelse. Ju fler elbilar som säljs desto bättre kommer statistiken bli.

Ni kan ju också se att noggrannare än "Tiguan" blir det inte. Om det är 1.4tsi eller GTS som säljs tar man ingen höjd för. "X-serien" är ju ännu värre, X1 och X7 är liksom inte samma sak ;)
Ve
1.082
Verdi2
BMW i3S -21
Tesla Model S 100D -18
De kan ju lätt göra statistiken mer specifik om de vill. Årsmodell, motor, mätarställning och till med och med utrustning har de ju tillgängligt. Det är inte krångligare än en SQL-fråga jag skulle sno ihop på några minuter...
DL
1.812
DLC
G21 M340i -21
Det som sker är inte oväntat på kort sikt. Dyrare varor blir svårare att sälja då kapitalkostnader går upp, lär gälla oavsett drivmedel. Omställningen sker oavsett och det kan vara bra att vi får lite mer balans mellan efterfrågan och tillgång. Har varit hysteriskt på många sätt.

Vidare påverkas folk som nämnts av fallande huspriser. Bankomaten har delvis stängt och skulle man ändå vilja nyttja den så får man betala en flerfalt högre kapitalkostnad.

Småhustillverkare vittnar om att de inte sålt ett hus sen i augusti, trots de har en fin produkt som är energisnålare än många befintliga hus. Men det kostar och åter spelar räntor mm in. Betalförmåga.

Det går heller inte en dag utan att det skrivs om elpriser i media (på någorlunda goda grunder). Den ena skräckhistorien efter den andra målas upp. Det påverkar så klart också en konsument som inte har tillräckligt stark rustning och kan räkna. Psykologi så klart och en dos verklighet också. Folk köper det de tror har god ekonomi och kommer det då in en premie för att åka elektriskt så får det påverkan. Ska man köpa en elbil som kostar mer i kronor att köpa så vill man på ngt vis räkna hem det på andra poster, det blir lite svårare nu med räntor och elpriser.

Framtiden är oavsett elektrisk, även när verkligheten gör sig påmind.
Mi
474
Min330e
i4 eDrive40 MY24
Jag tror inte att Blocket är experter på området "statistik" över huvud taget, än mindre på elbilar, begagnade eller nya. Under ekonomiskt svåra tider är det klart att man prioriterar annat än bilen, men det gäller generellt, inte bara begagnade elbilar, men också dyra bensin eller dieselbilar och andra dyra prylar. Har man inte en trygg ekonomi då är det bra att ta det lugnt med dyra inköp. Dessutom bedriver journalisterna en alarmistisk rapportering ang. elpriset och risken för elbrist, så det var inte helt oväntat att elbilarna drabbas. Men det spelar ingen roll, elbilen är framtiden, oavsett Blocket eller prisras (om det är sant) på begagnade elbilar.

Vi ångrar inte våra beställningar som vi (min fru och jag) la ung. samtidigt på en i4 och en EV6, trots det totala osäkerheten kring inbytespriserna på våra bilar, varav en är en ren elbil, en Leaf 40 2019.
ca
36
cassidy
120dx -13
Tänker inte ge mig in på blockets statistik mer än att jag kan säga utifrån egen research att om blocket ser det pris en annons har när den tas bort som säljpris är den inte värd mycket.

Jag har sen i somras haft koll på elbilsmarknaden för att få ett grepp om vad som erbjuds och vad jag behöver ge för att få något "vettigt". Jag har en folder med skärmdumpar och en textfil med regnr/handlare/pris och det jag kan konstatera är att bilhandlare sänker ytterst sällan priset på en annons.

De tar bort annonsen och lägger upp med nytt (eller samma) pris, jag har exempel på bilar som lagts ut i 4 annonser med olika pris innan den sålts. Med andra ord kan den bilen vara representerad 4 ggr i blockets statistik.
Patetisk rubrik och artikel, inte ens värd att kommentera!

/Anders
Bu
1.666
Buspelle
330i x-drive Touring -21
Det händer onekligen saker på elbilsmarknaden.

Länk
Ve
1.082
Verdi2
BMW i3S -21
Tesla Model S 100D -18
Ja nu går vi tillbaka till bensinbilar med manuell låda och sugmotor allihopa! Hörde att antisladd och antispinn också dras tillbaka. Äntligen blir det bilkörning på riktigt igen! Hurra!!!
Vad vill du säga Buspelle? Har din fossila bil stigit i värde?

/Anders
Bu
1.666
Buspelle
330i x-drive Touring -21
Ni får titta i den länkade artikel i dagens DI som handlar om rean på Teslor och påverkan av detta på elbilsmarknaden.
Ve
1.082
Verdi2
BMW i3S -21
Tesla Model S 100D -18
Som om dyra bensinbilar går upp i värde i takt med högre räntor..

Fast det är väl klart att allt snack om "dyr" el får en massa okunniga att komma till fel slutsats.
Jo
24.791
Johan B
318dT X-drive F31
Mercedes C220CDI S204
Förstår inte riktigt problemet - alla som vurmar för elbilar borde ju bli glada om nybilspriserna på elbilarna sjunker så fler får råd att köpa dem...! ;)


Mvh
Johan B


BMW – Weltmarke aus München!
Ve
1.082
Verdi2
BMW i3S -21
Tesla Model S 100D -18
Är det nån som sagt att det är ett problem då?

Ni vill så förtvivlat gärna piska upp nån slags skadeglädje hos er själva. Men det går väl inte så bra?

Själv skiter jag i vad andra kör för något. Jag ser dock gärna att elbilismen växer långsamt så att det inte blir köer vid laddarna.
Du måste vara en registrerad användare för att kunna göra inlägg här.
Klicka här för att registrera dig. Registreringen är gratis.
Är du redan användare? Logga in i menyn.