AutoPower Forum

AutoPower Diskussion

5-Serien
32.053

Någon som fått återkallelse på sin 5-Serie ännu ? ERG-Brandrisk.

Sida 8 av 9
Säker är ju svårt att vara kanske men jag är rätt övertygad att det har med EGR att göra. Huruvida det leder till brand kan man kanske diskutera.
Teorin med ryckningarna är att ventilen strular då den inte kan stänga riktigt på låg belastning. Vad jag förstått öppnar den bara vid belastning. Huruvida detta kan påverka kylet låter jag vara osagt, kanske behöver ”jobba” mer än tänkt då även utan belastning??

Min ryckte innan byte av ventil och höll sig OK i 3-4 månader innan ryckningarna började igen varpå den några veckor senare havererade helt. Jag märkte inte att min tog kylvatten.
BM
1.842
BMW_MAN
F11, 535xD -14
E39, 525i -01
@NGV11, Intressant. Höll du koll på nivån på kylarvästan och såg att den var stabil ? Eller var det bara så att den inte sjunkigt så lågt att du fick alarm om att fylla på? Hade du bilen på service så de fyllde på åt dig så du inte behövde mäska det?
Jag höll inte koll på nivån själv nej, så det kan mycket väl vara så att den läckt mellan januari (EGR ventil åtgärdad) och maj men då inte mer än att den inte indikerade för låg nivå.
Det var inte förrän efter ”brand”-incidenten jag insåg att problematiken hade med kylet att göra. Jag hade bilen inne flera gånger pga ryckningar och påtalade förra sommarens incidenter med brinnande bilar men BMW pratade bara om ventilen då, och bytte inte förrän där låg en felkod. Enligt dem kunde man kontrollera funktionen och låg det inom gränsen (vad nu det är?) bytte man inte.
Och som sagt, huruvida en dålig ventil påverkar kylet låter jag vara osagt. Frågan man kan ställa sig är ju i så fall också om ett dåligt kyl kan påverka ventilen negativt?
Undrar om fler brinnande bilar haft strul med ventilen först??
BM
1.842
BMW_MAN
F11, 535xD -14
E39, 525i -01
@NGV11 Tackar för svaret...

Det kan ju som du säger ha läckt lite fram till branden men inte så mycket att varningen för låg kylavätskenivå triggades.

Du fick ju dessutom en "liten brand" så det kanske hänger ihop med ett litet läckage.
Så kan det mycket väl vara med... det verkar dock som de flesta bilar som brunnit, i a f de som synts i media, har befunnit sig på motor/landsväg. Jag hann sakta ner en minut eller två efter körning i motorvägsfart när min varnade för ”fel på drivlina” varpå jag stannade direkt, då jag anade vad det var. På stor väg kör man vidare tror jag, särskilt då det står ”vidare färd är möjlig, kör till närmsta verkstad. Fortsätter man köra spär man nog på det hela...
fe
1.611
ferlin
Audi Q8 e-tron
Hade min bil inne på kontroll idag, tydligen kollar de först ett indexnummer på EGR-kylaren, är den från en viss batch så undersöker dom med kamera, om det finns "skit på flänsarna" så byts den, enligt servicekillen så blir det byte i de flesta fall. Dock inte på min, hade ju gärna sett att den byttes...
Fick min bytt för några veckor sen. Drog nån halvliter vatten i somras.

BMW 535xd -15.
Mp
11
Mpgod
F11 520d X-drive -15
Ja då var det dags igen då.
Fått hem papper från BMW att min EGR kylare ska kontrolleras eventuellt bytas igen på min 520d. Så har bokat tid nu den 27:e för kontroll å service.

När jag servade min 520d i Feb/mars 2018 sa man att det var en "kampanj" redan då på att byta ut EGR kylaren, så jag fick den utbytt. Bilen hade då rullat ca 6000 mil.

Får väl se hur dom gör denna gång då.
pe
93
pege_76
Tesla Model 3
Jag blev precis kallad också för andra gången. Märkligt tycker jag då de sa att de bytt den då?
Mp
11
Mpgod
F11 520d X-drive -15
Ja då har bilen vart på service.

Och mycket riktigt så bytte dom ut EGR kylaren för andra gången.
Frågan är ju vad dom hittat ytterligare för fel, eftersom dom nu byter dom igen.

Min bil har nu rullat ca 10 200 mil.

Blir intressant å läsa här om det är fler som blir kallade och får EGR kylaren utbytt igen.
Anledningen till att de byter kylare två gånger är troligen pga leveransproblem av den nya, förbättrade versionen av kylare. Vid det första tillfället byter man helt enkelt till en likadan som du kört med de första åren för att reducera risken för skador (läs branden) varpå man samtidigt planerar för ett senare byte inom ett väsentligt kortare intervall.
pe
93
pege_76
Tesla Model 3
Frågade när jag bokade tid varför de ska byta igen. Svaret var att de bytt AGR ventilen och nu ska byta kylaren? Lite trött blir man då jag förra gången fick haveri och bilen stannade. Med vetskapen om vad som hänt andra motorer sa jag att jag inte kör bilen en meter pga brandrisken. De försäkrade mig efter besöket att det nu var lugnt eftersom de bytt denna felkällan...? :-S
bj
55
björna
550 gt 10
545t 04
540iat 98
i går var hela södra länken i Stockholm avstängd på eftermiddagen på grund av bilbrand i tunneln. Jag såg en bärgare vid 19 tiden köra förbi mig med en 'f11 med uppklippt och bränt motorutrymme . Jag vet inte om det var denna som orsakade stoppet i tunneln men det stämde rätt bra med tiden.

Fr
70
Freddan74
Kia Picanto-2016
MG4
Idag var det min tur att få brev. Har en N57
Var inne förra sommaren och då böt dom ingenting.
Och nu ska man alltså in igen...
Kan man begära lånebil?


fe
1.611
ferlin
Audi Q8 e-tron
Jag fick också kallelse idag, min var inne för kontroll i höstas. Då byttes inget eftersom det "såg bra ut". Är det möjligen bara dom som inte fick grejor utbytta som ska in igen?

Kräva lånebil, tveksamt. Men fråga går ju alltid.
pe
93
pege_76
Tesla Model 3
När jag hade inne min hos Bavaria i Danderyd stod de för hyrbil. Förbehållet de hade var att de endast stod för detta om något behövde bytas...
BM
1.842
BMW_MAN
F11, 535xD -14
E39, 525i -01
Jag fick också kallelsen idag. N57. Min bil var Inne förra året utan att man bytte något.
Fr
70
Freddan74
Kia Picanto-2016
MG4
Är det bara N57 som är drabbad den här gången?
Fr
70
Freddan74
Kia Picanto-2016
MG4
Har nu varit in på kontroll
Ingen åtgärd krävdes
2018 böt EGR kylare som jag själv fick betala självrisken för. Vad jag förstår är art.nr samma som det satt i från början.
2019 Kontroll utan åtgärd
2020 Kontroll utan åtgärd
Kanske kontroll varje år framöver?
fe
1.611
ferlin
Audi Q8 e-tron
Ringde och bokade tid idag, frågade varför den blivit kallad till kontroll igen. Killen jag pratade med sa att EGR-kylaren nu ska bytas då det "kommit en uppdatering", dock oklart om han menade på själva delen eller aktionen.
Du måste vara en registrerad användare för att kunna göra inlägg här.
Klicka här för att registrera dig. Registreringen är gratis.
Är du redan användare? Logga in i menyn.