AutoPower Forum

AutoPower Diskussion

5-Serien
1.374

vad har xenonljus för funktion vid helljus på e39

Visa användare
87
M-Blom
318i ///M-sport Sedan -11
525iA ///M-sport Touring -03
Jag bytte xenonlampor på vår e39 touring -03 efter det noterade jag en skarp gräns där xenonljuset "tog slut" och halogenlampan tog över vid körning med helljus. Denna gränsen är precis den man ser när man bara använder halvljus. Ska inte xenonhalvljuset på e39or "vinklas upp" och hjälpa halogenlampan när man slår på helljuset? eller är det bara på e46or?

Jag vet att det är så på åtmistonde en av modelerna för jag har prövat att hålla för halogenlampan men jag kommer inte ihåg på vilken bil det var...
16.283
Löwet
Tesla Model 3 LR
BMW 335 E93 DCT M-Sport
BMW 320dXT Modern Line
Det är inte BiXenon på E39 så det är precis som du beskriver. Xenonlampan används bara för halvljus.

-------
//Lövet
Th
694
TheBear89
320i -01 (E46)
På min 528iAT -99 så vinklas halvljuset upp något när jag slår om till helljus, det syntes väldigt bra innan jag xenonkonverterade helljuset vilket jag såg som ett måste då halogen på helljus kändes helt värdelöst!xD

Mvh
Björn
Visa användare
87
M-Blom
318i ///M-sport Sedan -11
525iA ///M-sport Touring -03
Tack för snabb respons.

Lövet: vad jag vet heter det väll inte bixenon på e46:an heller? Men åtmistonde en av modellerna har den funktionen att de "lyfter" xenonljuset när man slår på helljus.

Björn: Har heft funderingar på att konvertera helljuset också men eftersom jag hade för mig att den "lyfte" halvljusxenonen tyckte jag att det var lite för bra.

/Mattias
16.283
Löwet
Tesla Model 3 LR
BMW 335 E93 DCT M-Sport
BMW 320dXT Modern Line
Om halvljuset förändras vid helljus då är det BiXenon. Sedan kan varianten att göra det skilja sig. I vissa fall vinklas reflektorn, i andra fall används en liten "flik" som döljer vissa delar av ljuset vid halvljus.

Jag ställer mig tveksam till att E39 vid något tillfälle haft BiXenon eftersom internet svämmar över av instruktioner för hur man bygger om den till det: Länk

-------
//Lövet
E39 har aldrig haft Bi-xenon, det måste röra sig om nåt eftermonterat isf.
Om det var byte från halogen till xenon i första inlägget så beror det sannolikt på att man har 3ggr mera ljusstyrka på halvljuset efter bytet som spelar in och förstärker det som beskrivs. Även det faktum att lampan från början är byggd för halogen spelar isf in, ljusbilden blir inte helt optimal jämfört med en strålkastare som från början är designad för xenon.
Denna skillnad kan bara obetydlig eller fullt märkbar, liksom även byte mellan olika tillverkare eller byte från märkeslampa tyo Philips eller Osram till en noname från Asien osv.
Om det var byte från äldre till nya xenon så så kanske man även bytte till annan ljusfärg, högre Kelvingrader osv? Det mera blåvita ljuset i t.ex 6000K eller högre gör att man tydligare ser skillnaden mellan hel och halvljuset och därmed ljusgränsen osv.
Original 4300K ligger närmast halogenlamporna men är ändå synligt vitare, obs att nya lampor behöver en inbränningstid på rätt många timmar innan de ger rätt ljusfärg.FP
Du måste vara en registrerad användare för att kunna göra inlägg här.
Klicka här för att registrera dig. Registreringen är gratis.
Är du redan användare? Logga in i menyn.