Forum Senaste Sok
Rubrik: Min nya BMW stulen och dumpad i ån. BMW försäkring (IF) vägrar ersätta
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Första sidan (ej tillgänglig)Föregående sida (ej tillgänglig)Nästa sidaSista sidan
David75 2017-12-09 19:31
hej,

i augusti blev min 520D-16 stulen på uppfarten vid 00:30 tdien , buskört i byn och därefter dumpad i ån i närheten där vi bor.

Vi blev väckta av Polisen en stund därefter för att någon hade ringt 112 och de trodde att det var folk i bilen och räddningstjänstens dykare hade identifierad regnr på bilen under vattnet.

Då visade vi upp båda nycklarna till bilen och polisen var nöjd. Lämnade dagen efter också in nycklarna till verkstaden där den uppfiskade bilen hade körts till. Där kunde de läsa nyckeln att en av nycklarna hade använts för att starta bilen.

När vi hade utredaren hemma frågade jag om de inte kunde skicka bilens dator till teknisk undersökning för rimligtvis borde det finns något felmeddelande lagrad i datorn om att nyckeln inte funnits i bilen efter ett tag (om nu sådant lagras i minnet)

Nu 4 månader efter stölden har IF meddelat att de inte tänker ersätta oss eftersom nyckeln har använts för att starta bilen.

detta har kommit som en chock för mig. Det finns många frågetecken i detta.

1. varför skulle jag veckan innan skada ha lämnat in bilen och reparerat en plåtskada och betalt 10.000kr i självrisk om jag skulle ha tänkt dumpa den i ån
2. om det var uppsåtligt, varför inte skaffa hyrbilstillägg utan att behöva betala 4 månaders hyrbilskostnad själv
3. jag gick ut med detta på nätet, hittade flertal vittnen också gått medialt. Då visade sig att tjuvarna också hade kört bilen in i grannens mur och skadat bilen och muren. Jag gav Polisen alla namn på vittnen och det som då hade kommit fram också.
4. framför allt varför skulle vi göra så? och om de tycker att vi har använt bilen, då är ju detta försäkringsbedrägeri. ska de inte då polisanmäla oss och kräva tillbaka kostnaderna för den byra bärgningen (från 10 meters djup) och utredningen?

Googlat lite och förstått att detta är inte unikt för IF att göra. Så nu kommer vi att få utnyttja försäkringens rättsskydd och stämma de, men det tekniska bevisning hamnar troligtvis hos oss att bevisa.

Har förstått att det inte alls är unikt med att BMW bilar stjäls på detta sätt. Nu måste jag hitta en duktig biljurist som kan hjälpa mig att driva detta mot IF samt att vi kan göra egen teknisk undersökning av bilens datorbox.

Behöver all hjälp jag kan få. Kan ni rekommendera någon duktig jurist/advokat som jag kan kontakta. Vart skulle man kunna skicka bilens databox för egen teknisk undersökning som skulle kunna vara trovärdiga vid en rättegång.

nedan är en tidningsartikel om bilstölden som ger er mer info:

[LÄNK]

Grelle 2017-12-09 19:45
Har du key less? Står bilen nära din bostad? Brukar du förvara nycklarna nära dörren, exempelvis i en jackficka?
David75 2017-12-09 19:50
hej Grelle

Ja key less med comfort öppning

ena nyckeln var i jackfickan precis innanför dörren (ca 5 meter från bilen) och reservnyckeln var ovanför nyckelskåpet i klädkammaren som ligger närmast uppfarten som endast ligger 3 meter från bilen parkeras. vet inte vilket av dessa två nycklar som hade använts.
Dawwe 2017-12-09 19:54
Där har du nog svaret till hur bilen "stals", nycklarna var "nära nog så att säg". Förvara nycklarna i ett metall skrin/whatever så är man "säker".
Dawwe 2017-12-09 19:58
Läs försäkringsvillkoren noga. Hur ser skrivelsen ut gällande "nycklar" o förvaring av desamma? Står nåt om aktsamhet mm? Eventuella särskilda undantg?
Grelle 2017-12-09 20:50
Jag tror inte försäkringsbolaget tror att du gjort något skumt eller varit ansvarig för buskörningen. Däremot tycker de att du varit försumlig, inte följt villkoren eller liknande och vill därför inte betala.
dd88 2017-12-09 20:55
Garanterat samma tillvägagångssätt: [LÄNK]
David75 2017-12-09 20:59
jag har endast fått muntlig besked av utredaren att ingen ersättning kommer att ges och att jag får skriftlig besked i nästa vecka. Skulle det landa i att att de nekar pga försumling är det en lättare fråga att bevisa.

Det finns rättsfall där IF har nekat (en Volvo), men rätten har gått på linjen att om man har nycklarna i jackfickan hemma med låst ytterdörr kan inte försäkringstagaren anses ha varit oaktsam.

men som sagt, tips på bra jurist och bolag för teknisk analys mottages tacksamt.

det måste ju gå att bevisa att nyckeln inte har varit i bilen efter start i en sån modern bil.
Löwet 2017-12-09 22:10
Det ”ör” din nyckel som varit i bilen så att säga eftersom det är den signalen som förstärkts. Känns som villkoren inte är rimliga längre i och med keyless.
Med känsla 2017-12-09 22:35
Ja det hela känns ju verkligen förd-t. Det är bara att stå på dig för det känns ju totalt orimligt att du inte ska få ersättning. Vad har man då en försäkring till? Det är ju biltillverkarens fel att den säljs med tillval som gör bilen stöldbegärlig och att den inte är bättre säkrad med dagens teknik.

Jag skulle kontakta M - Motormännen. De borde vara specialister. Jag vill minnas att jag anlitade dem för många år sedan när jag hade ett juridiskt problem med en importerad bil.

/Anders
TheBear89 2017-12-10 08:32
Ang. teknisk bevisning, jag gissar att mycket av bilens elektronik är "förbrukad" efter besöket i ån. Men, om instrumentklustret fungerar så att du kan få fram "secret menu" så finns lite matnyttigt. Jag ska inte svära på att det stämmer, men vill minnas att F11 sparar rätt stor logg av CC-IDs i just klustret. Känner nu att jag måste undersöka detta närmre.

CC-id är ett unikt nummer för varje känd orsak som kan ge ett felmeddelande i displayen, t ex nyckel saknas.
GE 2017-12-10 10:22
Trist, hoppas att det löser sig på nåt sätt.

Keyless är verkligen en korkad och fullständigt onödig funktion.
TheBear89 2017-12-10 12:59
Jag hade både rätt och fel.
På min bil finns de senaste 40 CC-IDs lagrade i en logg, med mätarställning. Men "nyckel saknas" tycks inte loggas (jag triggade meddelandet men inget dök upp i loggen).
niklas.olsson 2017-12-10 13:40
Om försäkringsbolaget agerar paragrafryttare hjälper nog inget annat är juridisk hjälp, tyvärr. Även om det hittas en kod att nyckeln saknas under bilens färd så har ju bilen ändå startats med en nyckel.
Johan B 2017-12-10 13:47
Kommer det till tvist ska du givetvis utnyttja "rättsskyddet" du har i din försäkring - blir lite ironiskt att försäkringsbolaget får betala för tvist...!


Mvh
Johan B

BMW – Weltmarke aus München!
David75 2017-12-10 14:08
Tack allihopa

Intressant att CC-IDs inte lagrar att nyckel fattas. Nu har jag inte fått skriftliga beslutet, men detta var en sak som utredaren letade tror jag och om det fattas så tar de det för att nyckeln ar funnits i färden.

Så jag skulle tro att hela argumentet kommer att hamna på att original nycklarna har använts , varav de nekar pga detta.

jag kommer att utnyttja rättsskyddet och precis som du skriver Johan är detta ironiskt för oavsett om jag förlorar eller vinner kommer de att få betala sin egna och min advokatkostnader som lär sluta på maxbeloppet som de har på 250.000kr

Dawwe 2017-12-10 18:02
Det kan vara som så att de testar o ser hur det går med ett nekande... De kanske räknar med att du köper nekandet? Kan dra en parallell om ett försäkringsvillkor där det klart tydligt står vad för slags stöld den täcker...Stölden i fråga skedde från bostaden, inga spår efter inbrottet, alls. Tomten är omgiven av ett ca 30 cm högt staket. Trots att försäkringsbolaget hade all rätt o möjlighet att neka ersättning så blev beslutet att "vi har inget annat val än att betala då det finns ett prejudikat i ett snarlikt ärende, där dessa villkor gäller...". Så finns det ett prejudikat, till din fördel, så kommer de ge med sig efter ett tag...
fiske & bilar 2017-12-10 20:15
Beklagar verkligen, men det vore helt otroligt om du inte vinner detta.

Oaktsam för att man har "keyless" & inte lagt nyckeln i en metallåda eller?

Däremot så borde såna här händelser vara en tankeställare till alla där ute, skaffa en spårsändare som ligger gömd i bilen.
Skaffa DEFA larmet (vad jag har fått förklarat så går det inte att scanna nyckeln då)

Detta är en investering på 7-9K som i jämförelse med vad en bil kostar är en "no- brainer" , som dessutom försäkringsbolagen kommer vara mer än nöjd över att man har.


Vill man känna sig lite mer säker så installera en dashcam med parkeringsläge via wifi med.

Såna här prylar hindrar inte alltid en stöld, men dom försvårar i värsta fall, samt det får mig att sova gott!
AlexanderK 2017-12-11 13:20
Sjukt tråkig situation. Måste kännas hyfsat hjälplöst eftersom försäkringsbolaget är ganska säkra på sin sak, efter att ha fått rapporten från verkstaden.

I princip alla nyare BMW:ar som stjäls, stjäls väl på samma sätt som denna, genom att man har en störsändare som kopierar nyckelns radiosignal och sedan låtsas vara den egna nyckeln.

Det logiska problemet för trådstartare är dock inte svaren på frågorna 1-4, utan att försäkringsbolaget är tämligen säkra på att bilen startats med nyckeln, och att ägaren därför brustit i aktsamhet genom att t.ex. lämna nyckeln i bilen. Anledningen till att försäkringsbolaget anser att bilen startats med nyckeln är ju inte diverse fantastiska filosofier om hur nycklarna hittat in i bilen och sedan hem till TS, utan helt enkelt för att verkstadens undersökning säger det.

För TS gäller det ju därför att kunna visa att moderna bilar stjäls på just det här viset och att det får resultatet att bilens datasystem då kommer registrera att bilen öppnats med nyckel.

Och man är knappast oaktsam i försäkringsbolagets ögon bara för att man inte haft nyckeln i en plåtlåda, eftersom villkoren inte är så detaljerade.

Jag önskar TS lycka till med fallet, uppdatera gärna oss övriga.
Lus 2017-12-11 14:06
Det som är lite avvikande i detta fallet mot andra är att bilen stulits för vad som verkar varit en joyride. I alla övriga fall jag hört talas om, har bilen stulits för att försvinna intakt ut ur landet, eller för att bli strippad någonstans avlägset. Därmed inte sagt att TS försökt sig på ett fb, men hade jag varit försäkringsbolag hade jag definitivt rotat mer i ett sådant här fall.
Nu har visserligen utrustningen för att förlänga nyckelsignal blivit bra mycket lägre än de 7-900USD man fick betala för ett tag sedan, så kanske har verktygen börjat sprida sig till kidsen.
lenwib 2017-12-11 16:37
Bra, Lus! Du lyckades formulera det som gnagt i mig.

Vi har ju inte hela bilden. If lägger kanske ett större pussel.

/Lennart
Besvara
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Första sidan (ej tillgänglig)Föregående sida (ej tillgänglig)Nästa sidaSista sidan