Parissalongen 2006 - BMW

Inför årets upplaga av Mondial de l'Automobile, det vill säga Paris internationella bilsalong, spekulerades det om vilka nyheter BMW skulle visa upp. Skulle en koncept-M3 visas upp, eller var det dags för ridån att falla för den 135i alla väntar på? Var det äntligen dags att visa en designstudie visande den Crossover-modell eller "Space Functional Concept" som Helmut Panke pratat om de senaste åren? AutoPower är som vanligt på plats för att snappa upp de allra senaste BMW-nyheterna och ta pulsen!
 
Nej, några revolutionerande officiella BMW-nyheter bjöd man inte på denna gång heller trots att BMW hade en både stor, snygg och rymlig monter. Som vi tidigare konstaterat så sparar BMW generellt sett "godbitarna" - de riktigt stora nyheterna - till bilsalongerna på "hemmaplan", det vill säga Genève och framförallt Frankfurt. Däremot lyckades vi få tag i Rudolf-Andreas Probst, chef för produktkommunikation inom BMW Group, för ett långt samtal om både historia, nutid och framtid. Probst bjöd faktiskt på en hel del inofficiella nyhetsgodbitar - mer om detta längre ned!
 
BMW's presskonferens hölls för första gången av nytillträdde koncernchefen Dr. Norbert Reithofer samt utvecklingschefen Professor Burkhard Göschel. De pratade om konceptet Efficient Dynamics - Effektiv dynamik - och berättade om de nyheter som faktiskt tillkommit.
 
Efficient Dynamics är BMWs samlingsbegrepp för teknologi som innebär minskad bränsleförbrukning kombinerad med ökad körglädje. Ett lysande exempel på detta är den nya bensin-biturbomotorn i 335i, där man kombinerar ökad effekt med hjälp av turboladdning samt minskad förbrukning till följd av högprecisionsinsprutning (HPI). En viktig nyhet inom detta område är variabel generatoranvändning tack vare möjligheten till återvinning av bromskraftsenergi. Konkret och lite simplifierat så fungerar det så att man tar till vara på värmeenergin som uppstår i bromsskivorna vid en inbromsning och omvandlar denna till ström i bilens batteri. Tack vare detta kan man koppla ur bilens vanliga generator vid hög belastning, exempelvis acceleration, och på så viss öka prestanda, samt sänka förbrukningen - genialiskt. Enbart denna teknologi ger ungefär 2-3 procents minskad bensinförbrukning. Detta kommer att kombineras med så kallad Start/Stop-automatik, vilket innebär att bilens motor automatiskt stängs av när man stannar, exempelvis vid ett rödljus, och automatiskt slås på igen så fort föraren nuddar gasen. Det mest spännande är att dessa innovationer inte ligger tio år fram i tiden - faktum är att de enligt en säker källa kommer att lanseras i flera vanliga modeller redan under 2007!
 
Nya 3-serien Coupé (E92) visades upp som "världspremiär" - vilket kändes lite löjligt med tanke på att den redan i somras provkörts och synts i "all" motorpress. På plats fanns ett antal 335i Coupé och en 330xd Coupé vilket alltså innebär att 3-seriecoupén för första gången någonsin kan fås med fyrhjulsdrift. Ett antal olika utföranden visades upp, bland annat en läcker individualbil lackerad i Månsten-metallic - en slags vit/silvermetallic som skimrar i ljusblått och rött. Nya coupén är verkligen fantastiskt snygg och väcker enormt habegär, det är vi överens om.
BMW framhäver även faceliftade X3 som en världsnyhet, vilket den förvisso är, men officiella bilder är ju sedan länge släppta på Internet och i media! Vi noterar sedan tidigare känt nya motorer i form av 2,5 Si (218 hkr), 3,0 Si (272 hkr) och 3,0 Sd (286 hkr). Skrattretande blir det när BMW i sitt pressmaterial hävdar att instegsmotorn 2,0i (150 hkr, 0-100 km/h på 11,5 sekunder) "erbjuder extremt hög prestanda för att vara en fyrcylindrig motor" - kanske borde de damma av en gammal E30 M3 och låna ut till författaren av pressmaterialet... I övrigt känns "nya" X3 fräsch. Exteriört har man bytt ut orgien av svart plast mot mer normala kofångare delvis lackerade i bilens färg. Interiört är skillnaden påtaglig, den tidigare gummiliknande instrumentbrädan har fått lämna plats åt ett mer gediget materialval. Överlag så känns bilen bättre sammansatt och mer homogen invändigt och toppmodellen 3,0 Sd bjuder på diverse sportiga aluminiumdetaljer. Vi gläds åt att bilen numera kan beställas med bekväma komfortstolar som påminner mycket om de fantastiska komfortstolarna i gamla E38/E39, men förfäras över att det fortfarande är helt omöjligt att ta sig in och ut ur X3 på ett vettigt sätt.
 
Den tredje världspremiären är M6 Cabrio. M6 Cabrio är en M6 Coupé, fast med fällbart tak och diverse strukturella förstärkningar. Så mycket mer finns det egentligen inte att säga. En av världens mest kompetenta GT-vagnar har fått ett vackert, taklöst syskon, och exemplaret som BMW visar i Paris är smakfullt utrustad med Safirsvart-metallic samt Naturbrunt Merino fulläder. Motorn är samma prisbelönta 507-hästars V10 som i M5 och M6 Coupé, men den högre vikten gör att 0-100-tiden ökar marginellt från 4,7 till 4,8 sekunder, vilket inte allt för många Cabrio-entusiaster lär gråta över...
 
På motorfronten så konstaterar vi att det tillkommer ett gäng nya modeller i 3-serien. Numera kan man få 335i och 335d som både limo och touring! Dessutom kommer en mellandiesel i form av 325d som namnet till trots har trelitersmotor med 197 hkr - en framtida chiptrimningsfavorit? Värt att notera här är att 335i, liksom M-modellerna har oljetemperaturmätare i instrumenthuset, medan 335d (och övriga modeller) får nöja sig med momentanförbrukningsvisaren.
 
Förutom den ovan nämnda svarta M6 cabrion så kör BMW M GmbH helt och hållet på den vita linjen. Man visar Z4 M Roadster, M Coupé och M5, alla klädda i isande Alpinvit lack - vackert, stilrent och trendigt.
 
BMW Individual är som vanligt närvarande med sina mer eller mindre smakfulla kreationer. I år har man, bortsett från den Månstensfärgade 335i, även en sobert grå 730Ld. Dessutom har man en mindre lyckad 335i limo, lackerad i en vacker, blåskimrande Azuritsvart, men med en interiör fullsmetad av Syrahblått Merinoläder. "528i -86 Editon" sa en crewmedlem och jag är benägen att hålla med. Marinblå interiörer känns verkligen inte hett - speciellt inte när interiörlisterna som uppgavs vara svart pianolack enbart reflekterade det blåa skinnet och således såg ut som otäcka blåa plastsjok!
 
I brist på heta nyheter bestämmer vi oss för att försöka få svar på alla våra tankar om framtida modeller, motorer, hybridteknik och så vidare. Efter mycket om och men lyckas vi till slut jaga rätt på Rudolf-Andreas Probst, chef för produktkommunikation och får en lång pratstund, vilket visar sig vara ett lyckokast! Han avslöjar att två nya versioner av 1-serien är på väg inom det närmsta året. Dels så kommer det en tredörrars halvkombi, men han bekräftar även att en 1-seriecabriolet i princip är färdig för lansering och att båda modellerna kommer att visas under nästa år. När jag berättar att det förekommer spionbilder på en maskerad 1-serie med tilltagen laddluftkylare i fronten ler han snett och hävdar att "det måste vara någon av trimningsfirmorna som är ute och kör". Han vill inte svara direkt på frågan om huruvida det kommer en 135i, men berättar lite kryptiskt att "Den motorn skall placeras som top-of-the-line i fler modellserier än bara 3-serien. Tekniskt sett så får motorn plats även i 1-serien, frågan är bara om det finns en marknad för en sådan modell. Våra ingenjörer har massor av idéer som de provar, en gång var det till och med ett gäng som monterade en V12 i en Z3 och provkörde, men ärligt talat så blev viktfördelningen inget vidare (skratt)". Vi på AutoPower väljer unisont att tolka det som att en 135i nästan är redo för lansering...
 
Alla är vi förstås nyfikna på den nya turboteknologin och på hur det ser ut gällande framtida BMW med bensinturbo. Vi har mängder med frågor, och får till svar att "En fyrcylindrig bensinturbomotor är osannolik. Vem skulle vilja köpa en sådan istället för en av våra fina raka sexcylindermaskiner?" Ja - det kan man ju faktiskt undra! Probst fortsätter: "Då är det mer sannolikt med turboversioner av V8 eller rentav V12-motorerna i X5 och 5/7-serien, det är dock inget som blir aktuellt i den nuvarande generationen, utan först när E65:ans efterträdare lanseras", vilket sannolikt blir 2008.
 
Vi går vidare och diskuterar kommande M-modeller. M3 Coupé blir föga förvånande nästa nya modell att lanseras, Probst ler hemlighetsfullt och förkunnar att "Det blir inte i år, och inte i början av nästa år... Jag kan inte ge er något exakt datum, men M-modellen brukar visas ett år efter att standardmodellen lanserats..." vilket alltså innebär att den nya M3:an får premiär i Frankfurt 2007. Vidare frågar vi om det blir en fyradörrarsversion, eller bara en coupé och får veta att "Vi undersöker möjligheterna för en M3 Limo. Framförallt i USA och Storbritannien finns ett sug efter en sådan modell, så det är inte alls omöjligt". Han är hemlighetsfull gällande eventuella touringmodeller från M-avdelningen: "Låt mig säga såhär, det är mer sannolikt att det kommer en M5 touring än en M3 touring". Att M5 touring har testats på Nürburgring sedan länge känner många till - nu är det bara att hoppas att den går i produktion! Detsamma gäller framtida CSL-varianter av den befintliga modellpaletten: "Vi stänger inga dörrar, E46 M3 CSL var en enorm succé som tog oss alla med häpnad. Vi undersöker marknaden för att se om det framöver kan vara möjligt att lansera fler liknande modeller - men för stunden koncentrerar vi oss på nya M3 Coupé!"
 
Förre VD:n Helmut Panke har länge pratat om två helt nya modellserier, X-coupé Crossover och Space Functional Concept. Rudolf-Andreas Probst sitter på lite fler detaljer: "Space Functional Concept blir, och märk mina ord, INTE en människofraktare eller minibuss! Det blir ingen X5 och ingen 5-serie, vare sig limo eller touring, utan något i närheten men ändå helt unikt. Vad gäller Crossover-modellen så jobbar vi för fullt på den och jag garanterar att den blir riktigt häftig, riktigt snygg och riktigt kraftfull. Vi beräknar att kunna visa upp den 2008, inte innan dess, och Space Functional Concept kommer att dröja ytterligare ett tag", avslutar han.
 
Med dessa spännande nyheter och framtidsprognoser lämnar vi mässan för den här gången, upplyfta och upplysta! Trots bristen på konkreta och provsittningsbara/fotograferbara nyheter kan vi konstatera att 2007 kommer att bli ett enormt spännande BMW-år. Aldrig tidigare har man haft så många extremt starka och "självsäljande" modeller, och så mycket prestige och pondus. Jag slår vad om en baguette och en flaska Moët att 2006 och 2007 bådadera blir BMW's bästa år någonsin försäljningsmässigt - någon som sätter emot?
 
Vid tangentbordet med magsäck fylld av kanapéer: Kalle Hansen
Foto: Jan Söderman (1-17), ErikW (18-131), Tommie Goldhammer (132-155)
 

Publicerad 2009-03-06 09:40. Uppdaterad 2009-03-06 09:42.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser