BMW M Performance Day 2014

Det har länge funnits möjlighet att utrusta sin BMW med diverse olika paket som ger ett lite sportigare utseende. Men för den som önskat göra sin BMW riktigt egen har kunden länge fått vända sig till tredjepartsleverantörer med varierande kvalitet och passform som resultat. 2008 ändrades detta då BMW lanserade BMW Performance. Möjlighet att anpassa sin bil med enbart BMW originaldelar. Detta koncept utökades sedan 2012 och då introducerades även namnet BMW M Performance.
 
BMW M Performance är inte bara det man i dagligt tal kallar styling utan en omfattande lista av tillbehör och uppgraderingar till nästan alla nuvarande modeller från BMW. För att ge en bättre bild av vad BMW M Performance är bjöd BMW in till en visning av konceptet och möjlighet att provköra på bana.
 
BMW ställde upp med 4 modeller i tvåutföranden: med och utan M Performance Parts. Modellerna var M235i Coupé, 435i Coupé, 435i Cabriolet och X5 xDrive 30d. Det skiftade lite hur mycket M Performance-utrustning modellerna hade, men gemensamt var att alla M Performance bilar var vita.
 
M Performance omfattar allt från aerodynamiska tillbehör och styling till trimning av motor och uppgradering av chassi och bromsar.
 
Aerodynamik handlar inte bara om utseende. De noggrant utprovade detaljerna i M Performance ger inte bara en tuffare framtoning, de ger även bättre aerodynamik. De fyra M Performance-utrustade modellerna står uppställda i ett garage och det är en njutning att titta på dem. De svarta njurarna ger ett intryck av att de är större än de är. De förstorade luftintagen ger en fräckare uppsyn och små detaljer som backspegelkåpor i kolfiber lyfter helheten ytterligare ett snäpp. Och som pricken över "i": de eleganta stripesen. En flört med åttiotalet, men en lyckad sådan!
 
I M Performance finns det uppgraderade bromsar och sportigare chassidetaljer. Dessutom går det att få bromsok och fjädrar i matchande färger. Flera färger finns att välja mellan.
 
BMW M Performance Powerkit är till skillnad från "vanlig" chip-trimning väldigt genomarbetade paket där hänsyn tas till alla aspekter: körbarhet, driftsäkerhet, miljö och självklart prestanda. Bakom varje Powerkit ligger tusentals timmar tester för att säkerställa de högt ställda krav och förväntningar som BMWs kunder har.
 
Hur upplever man då en bil utrustad med M Performance? Vi åkte ut till Test Track 1 inte långt ifrån Arlanda för att under kontrollerade former kunna känna på skillnaderna mellan bilarna. Provbilarna hade följande utrustning:
 
BMW M235i Coupé
Uppgraderade bromsar
Lättviktshjul
Aero kit
Sportavgassystem

BMW 435i Coupé*
Powerkit 340 hk (std 306 hk), 430/450 Nm (std 400 Nm)
Sportavgassystem
Diff-spärr
Lättviktshjul 20”
Kolfibersplitter fram
Kolfiberdiffusor bak
 
BMW 435i Cabriolet
Lättviktshjul
Sportavgassystem
Kolfiber splitter fram
Kolfiberdiffusor bak
Kolfiber / Alcantara interiörpaket
Alcantara-ratt II
 
BMW X5 xDrive30d
Powerkit 286 hk (std 258 hk), 600 Nm (std 540 Nm)
Uppgraderade bromsar 19”
21 ” Lättviktshjul
Kolfiber Splitter fram
Kolfiberdiffusor bak
 
Störst skillnad på banan märktes i bilarna med Powerkit och uppgraderade bromsar. 435i Cabrio lät visserligen skönt med sportavgassystem, men i övrigt upplevdes den vara på par med originalbilen. I designtävligen vinner emellertid 435i Cabrio med det mycket snygga interiörpaketet i kolfiber och alcantara och den riktigt sköna och sportiga ratten "Alcantara II".
 
M235i med sina uppgraderade bromsar kändes strået vassade på banan, även om originalbilen gick väldigt fint den med. Skillnaden i motorljud var minimalt, och det visade sig stämma då även "originalbilen" hade sportavgassystem monterat.
 
Det var i 435i Coupé och i dunderklumpen X5 som skillnaderna verkligen trädde fram. 435i med Powerkit, 340 hästar och skönt ljud genom sportavgassystemet skapade en tydlig kontrast mot originalbilen. Möjligen gav de lågprofilade 20-tumshjulen lite sämre grepp på delar av banan, men så var dagen tyvärr regnig och banan blöt.
 
I X5 spelade vätan mindre roll. Med 286 hk och 600 Nm, gigantiska 21-tumsfälgar och makalösa 19-tums bromsar var den en ren njutning att flyga fram över den ganska kuperade och knixiga Test Track 1. M Performance-bilen var även utrustad med M-paket och adaptivt M-chassi (fabrikstillval). Detta förstärkte kontrasten mellan bilarna då krängningen var klart mindre i M Performance-bilen jämfört med standardbilen.
 
X5 var också den modell som tydligast visade på skillnaderna mellan en standardbil och en bil utrustade med det mesta av vad M Performance har att erbjuda. Den ser grym ut och skrämmer mindre bilar av vägen med sitt näst intill monstruösa utseende. Med mer effekt i motorn och framförallt enormt kraftiga bromsar kan varvtiderna kapas rejält på banan.
 
På frågan vad BMW säljer mest av ur sitt M Performance-utbud blev svaret något överraskande Powerkit till 320d. Jag hade gissat att något av de aerodynamiska tillvalen sålde mest.
 
Sammantaget var det en väldigt bra genomgång av de olika möjligheter som står till buds för BMW-ägare att förädla sina fina bilar. BMW M Performance kan inte beställas direkt från fabrik, utan delarna eftermonteras alltid hos den lokale handlaren. Det är bra, för det innebär att det går alldeles utmärkt att åka in till BMW och börja förädla sin befintliga bil!
 
 
 
Text: Mattias Karlström
Foto: BMW

Publicerad 2014-11-17 12:42. Uppdaterad 2014-11-17 13:04.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser