Kent i Tyskland


Då var det äntligen dags då, semesterresan till Tyskland, efter att vi i veckor sökt med ljus och lykta efter lägenheter eller hus runt Cuxhaven i nordvästra Tyskland, det blev lite struligt då vi som vanligt planerade vår semesterresa i sista sekunden.Dessutom så blev vi till slut 4 familjer som skulle resa ner dit så det gjorde ju inte saken lättare att hitta ett lämpligt boende, men skam den som ger sig, det löste sig. Efter massor med mailande så hade vi turen att få tag en seviceminded Fru Lemansky som ordnade allt åt oss. Vi spånade lite innan avfärd om vilken väg vi skulle ta och det slutade med att vi bestämde oss för att åka färja från Göteborg över till Frederikshamn i Danmark, för att sen åka ner förbi Flensburg och ta färja över Elbe vid Gluckstadt istället för att åka runt Hamburg, det blev en resa på ca 55 mil + 43 mil i Sverige för att komma till Göteborg. Närmaste vägen hade blivit att ta färjan Göteborg-Kiel men vi valde bort den med tanke på att priset var ruggigt högt.

Vi tog nattbåten från Göteborg, hade räknat med att kunna hitta en skön soffa att sova i en stund på båten iom att det inte finns hytter på den färjelinjen, men tyvärr så slutade det med en obekväm fåtölj istället, jag fick dock en timmes stödvila i Danmark då Frugan tog över rodret en stund efter en liten paus efter motorvägen.

Första tankstoppet blev utanför Kolding, med en snittförbrukning på 0,94 /mil så var man rätt nöjd, en V8 är ju i alla fall en V8, Kompisen hade ett snitt på exakt litern, då hade dom snurrat lite i Göteborg på kvällen vilket säkert gjort sitt till. Jag passade samtidigt på att byta till den Tyska Navigation-cd:n. Lördag middag anlände vi till Altenwalde, 6 km utanför Cuxhaven, vi hade hyrt vår lägenhet hos familjen Lemansky, vilket hus !!, för 53 euro per dag så bodde vi en otroligt fin lägenhet på ca 80 kvm. De andra familjerna i sällskapet hade sin lägenheter inom gångavstånd så det blev en hel del kvällspromenader under veckan.

Tyska väst-kusten är ju likväl som den Danska lite speciell iom  hög och låg-vattnet, stränderna Döse och Dunern var torrlagda närapå 1 km ut när det var lågvatten. Cuxhaven är nästan som en samling "småbyar" som växt ihop, BWM-firma hade dom så klart!

Vi hann med en "köpa bil turne" också, kompisens bror var med för att inhandla en Pontiac Transporter, efter att han förberett sig med att sökt på bilar på Mobile.de så hittade vi snart en mycket fin bil för otroligt lite pengar. Vi fick tom. låna bilhandlarens "grönplåt" tillbaka till Cuxhaven bara för att det var sent på eftermiddagen och Zullasung hade stängt för dagen, exportregistreringen ordnades i Cuxhaven dagen efter, annars hade vi fått en extraresa på 50 mil för att lämna tillbaka plåtarna. Jag hann få med några andra bilar på kort också, en övergiven 735:a, en halvrisig 635:a och en mycket tilltalande ny E46 cabriolet, samt nåt som jag inte vet vad det är

Vädret övergick till regn i mitten på veckan, men vad gjorde det, inköp av div. pyssel och en X-cube samt lite flytande gjorde att alla var glada trots regnet.

Oj, vad en vecka kan gå fort, dags för avfärd redan, vi ville inte åka hem direkt så vi tog autobahn söderut istället, efter ett besök på Neiderlassung i Bremen med lite shoppande och kollande på BMW-beståndet åkte vi ner till Celle, vilken stad !!

Garanterat värt ett besök om man gillar kultur och gamla hus, Celle är tydligen en av dom få städer i Tyskland som klarat sig från bombningarna under 2:a världskriget. Efter att parkerat bilarna vid hotellet och delar av familjerna i rundturs-guidning med häst och vagn smakade det gott med en stor kall på en uteservering. Lördagskvällen avnjöts på en ute-resturang i strålande solsken med mkt god mat.

Vi tog vägen förbi Bergen-Belsen på väg uppåt, ett gammalt koncentrationsläger som är ett monument av det fruktansvärda som hände för ca 60 år sen, rätt läskigt att gå runt på en gravplats där det låg ca 5000 människor i varje grav, samtidigt så kändes det nästan som en skyldighet att vart där.

På söndagseftermiddagen anlände vi till Bad Segerberg, efter att på vägen upp sökt efter Hotell på Navigatorn och med ett enkel knapptryckning fått navigatorn/telefonen att ringa upp ett Hotell så var det bara att trycka in gatu-adressen, en timme senare så så var vi framme, konfirmerat av Navi-Gertruds röst, "You have arraiwed".  

Ny dag igen, tog en tur förbi Neumunster, vi hittade ett Real-köpcenter, efter lite tankning av diverse röda och vita viner samt en låda öl för 6,20 Euro så drog vi upp mot Plön för vidare resa till Puttgarden, oj!, tisdag eftermiddag och ändå så mycket köer, långt före bron vid Fehmarnsund började köerna, nåväl, efter ett par timmar i kö så var vi ombord. Det blev en rätt jobbig överfärd till Rödby, blåsten gjorde att det fanns en hel del bleka ansikten ombord. På båten träffade jag en Arbets-kamrat från Örebro som var nere för att "shoppa" lite flytande, vi såg nog ut som ett par fågelholkar båda två när vi såg varann.

Vi hade planer på att ta en sväng ner till Ystad efter att vi passerat Öresundsbron men det fanns inga stugor lediga på den camping vi tänkt stanna på, så istället blev det hemresa under natten med några stopp för kaffe och Red Bull-inköp, 04.30 tisdag morgon var vi hemma igen.

Summa summarum så var det en semesterresa som kan rekommenderas, ibland får jag höra att det måste väl vara svårt att semestra i Tyskland om man inte kan språket, men vadå, lite TBV-tyska och sen engelska så är man i hamn. Jag har lite adresser kvar för dom som är intresserade av boende runt Cuxhaven.

Text och foto: Kent
Publicerad 2009-04-15 16:51. Uppdaterad 2009-04-15 16:52.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser