Ett eget Watergate


 
Avlyssningsutrustning i bilen
eller
Var Hermans fru Gisela otrogen?


Prolog: Ahrg! Var är nyckeln? I tre timmar hade jag, hemma i lägenheten, letat efter nyckeln till postboxen utan att hitta den. Var fanns den? Hade jag tappat den? Var i så fall?

Funderade intensivt. Jag hade den senast förra fredagen när jag var på Posten. Sen då? Tog jag hem den? La jag den i byxfickan? I bilen? Nej, inte bilen. Lägger aldrig nycklarna i bilen. Aldrig. Kanske tappat dem i bilen. Glidit ur fickan? Hm... värt att ta en titt. Hela lägenheten var i alla fall genomsökt.

Berättelsen börjar...

I jakten på den borttappade postboxnyckeln begav jag mig ut till garaget och bilen (BMW 528, E39) för att genomsöka den. Medan jag hastigt sökte här och var slog mig tanken att kanske slå flugor i en smäll. Varför inte städa bilen medan jag ändå letade efter nyckeln? Bra idé, bara att skrida till verket.

Ut med mattor och andra lösa prylar. Fram med dammsugaren och fullt sug. Arbetade mig metodiskt och omsorgsfullt från bilens främre region till dess bakre, både i städandet och letandet.

Hann komma till högersidans baksäte och började dammsuga under främre passagerarsätet. Det låg små gruskorn här och var och jag ville gärna förpassa dem in i den glupska dammsugarens mage. Några gruskorn bet sig envist fast i mattan. Jag tvingades krypa in ytterligare i bilen för att nå smutsen och spanade efter några eftersläntrare.

Något blänkte till. Vad var det, tänkte jag. Kikade ytterligare och såg att något blankt fanns i det högra luftutblåset. Stängde av dammsugaren och kikade under förarsätet. Nej, där fanns inget blankt i luftutblåset. Tittade åter under passagerarsätet. Jo, det var något som avvek från det normala.

Fram med ficklampan. Lyste och kikade så gott det gick... Va?! Det fanns något inne i luftutblåset som såg ut som en liten silverfärgad freestyle! "REC" och "HOLD" kunde jag se på den. Dessutom verkade det finnas ett litet uttag för hörlurar/öronsnäcka.

Tankarna for runt i skallen. Hur har den hamnat där? Hur länge hade den varit där? Var det någon form av avlyssningsutrustning?!

Försökte peta på den med en lång skruvmejsel, men den verkade sitta som berget. Gick inte att rubba vare sig i sidled eller framåt/bakåt. Pillade ett tag till men gav till slut upp. Den satt fast. Mycket hårt.

På väg hem till lägenheten från garaget slog mig tanken att BMW Powers Forum var som gjort för en förfrågan. Säkerligen kunde någon duktigt BMW-ägare bringa klarhet i detta ärende. Under några veckor strömmade det in fantasifulla idéer och lösningar, mer eller mindre förankrade i verkligheten.

Någon vecka senare...

Här så får vi konsultera expertis - kontaktade BMW Göteborg. Nej, de hade aldrig hört talas om att man skulle kunna installera något i luftutblåsen. Samma svar hade BMW Borås. "Det finns för övrigt så mycket plats i bilen att det bara skulle vara dumt att installera något där." Jag kunde inte annat än hålla med. Men hur få ut denna pryl som satt stenhårt och långt in?

Ytterligare någon vecka senare...

"To protect and serve the community", brukar det stå på amerikanska polisbilar. Gäller säkert svenska poliser också, resonerade jag. Kontaktade tekniska roteln hos Göteborgspolisen. Tog bara några timmar så hade ärendet transfererats till två hjälpsamma och nyfikna kriminalinspektörer hos Länskriminalen i Göteborg. Hoppsan, här tog det visst fart!

Kriminalinspektörerna kom ut till min arbetsplats och bad att omgående få titta på bilen. Jo jo, det här var skumt, menade de på efter inspektionen. Sekunden senare började de ställa "20 frågor" till mig. Vem, var, när, hur, varför, o s v...

När tjugonde frågan ställts återvände de till stationen, tog ett snack med sin chef (kriminalkommissarien) och fick grönt ljus för att få göra en grundlig undersökning av min bil. Självfallet hade de fått okej av mig också. Fattades bara annat... Tid bokades för inspektion och sedan var det bara att avvakta.

Ytterligare en vecka senare...

Tidigt en onsdag morgon gled jag in med bilen till polisens tekniska verkstad. Likt nyfikna små hundvalpar flockades både verkstadspersonal som kriminalare runt den omtalade "bilen med avlyssningsutrustningen".

Mekanikerna kikade. De kunde bara bekräfta det som sagts tidigare. Det satt någon form av teknisk utrustning långt in i luftutblåset. Hur komma åt? Sätet måste monteras ur!

Fyra skruvar senare (samt en del micklande med kablarna till sätesvärmaren) hade de fått loss sätet. Misstankarna lutade åt att det fanns kablar dragna via luftutblåset som på något sätt försörjde "avlyssningsutrustningen" med ström via mittkonsolen. Men efter noggranna undersökningar kom mekanikerna fram till att hela luftutblåssystemet var en hel enhet. Det fanns inga vettiga skravar där man kunde trixat och monterat in någon utrustning.

Allt medan djärva idéer lades fram om hur man skulle kunna få ut utrustningen klurade vi på att det bara måste finnas ett enkelt sätt att plocka ut den. Men hur..?

Efter 45 minuter (och många resultatlösa försök) kom en av kriminalarna på idén att sticka in en lång stav med en fast monterad magnet på toppen. Klick-klick, hördes det från luftutblåset.

Sju par nyfikna ögon var nu uppspärrade. Nu var något på väg att hända! Kriminalaren hade lyckats få loss den hårt sittande utrustningen m h a magneten?

"Jag har den!", ropade han samtidigt som han långsamt och försiktigt drog ut den likt en läkare förlöser ett barn. Nyfikenheten över vad som komma skulle hade nog aldrig varit större i den verkstaden.

Skulle det bli en pojke eller flicka? Nej, jag menar: skulle det vara avlyssningsutrustning á la James Bond eller något annat?! Tja, det blev något annat...

Ut kom en liten tingest som det stod Pentastic på. (Hm, vi behövde inte ens döpa den "nyfödda".) Efter att ha fingrat på tingesten insåg vi alla att den spännande och mystiska avlyssningsutrustningen som vi förväntat oss i själva verket var en digital inspelningsenhet. Cigarrerna jag haft i innerfickan för att fira födelsen lät jag ligga kvar.

Vi var dock alla glada över att vi uträttat ett gott dagsverke och nu kunde luta oss tillbaka och addera ytterligare en erfarenhet. Dessutom skulle ju denna tilldragelse passa perfekt för ljugarbänken när man blivit till åren kommen och passerat de arbetsbefriande 65 åren...

FAQ

Q: Vad fick dig att tro att det kunde vara avlyssningsutrustning?

A: Pentasticen satt långt in i luftutblåset, den satt mycket hårt (som vore den monterad). Dessutom hade jag inte facit, d v s jag visste inte att det var en avlång och smal enhet.


Q: Varför tog det så lång tid innan du plockade ut den?

A: Jag hade inte bråttom. I semestertider tar jag det lugnt.


Q: Hur fick du polisen att ta tag i detta ärende?

A: Det beror på hur man lägger fram ärendet och hur trovärdig man låter. Dessutom har jag arbetat med liknande saker så jag har väl lite känn inom detta område...
Tips: Presentera fakta objektivt.


Q: Fick ni loss Pentasticen med en magnet?

A: Kanske, kanske inte. Det kan ju ha varit så att medan mekanikerna arbetade med luftsystemet, så lossnade Pentasticen en aning. När kriminalaren sedan tog och rotade med magnetstaven så lossnade det. Det var dock nödvändigt med en magnet för att få ut den eftersom den satt så långt in.

Q: Fanns det något kul inspelat på Pentasticen?

A: Nej, tyvärr så fanns det inget som klarat sig så länge. Pentasticen är en riktig batterislukare vilket säkert bidragit till att den tappat allt ur minnet.


Q: Hur gick det med postboxnyckeln?

A: Jag hittade den i ett par byxor som jag använt på arbetet...


Q: Vem var förra ägaren?

A: Det var ett företag som ägde bilen innan mig. Ska kolla upp vilken bransch de verkar inom.


Q: Kommer det någon fortsättning?

A: Tja, jag kommer att göra en städning av bilen till hösten så kanske hittar jag något nytt... :-)

Text och foto: Ausgarius

2002-07-09

 

 

 

 

 

 

 

Städning av bil med överraskande resultat (136126 byte)

Bilen genomsöks under städningen.

 

 

Vad finns under denna stol? (117006 byte)

Under denna stol började äventyret...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänk om alla bilar var så här rena... (166858 byte)

Verkstadspersonalen kikar omsorgsfullt.

Now you see it, now you don't... (112320 byte)

Här inne någonstans finns "avlyssningsutrustningen".

Nu ska sätet ut! (146838 byte)

Då så monteras stolen bort.

Sök och du skola finna, sa Gud till bilmekanikern. (186028 byte)

Ingenting här, ingenting där.

Placering av Pentastic i luftutblåset (208565 byte)

Med facit i hand.
Grön: här låg Pentasticen inkilad.

Välkommen till världen lilla Pentastic (42183 byte)

Kom till pappa!

REC, HOLD och earphone var det som syntes utåt. (249012 byte)

Sidan som kunde ses utifrån.


Publicerad 2009-04-15 09:52. Uppdaterad 2009-04-15 09:52.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser