AutoPower chippar


Nychippad


Chippning

Många är intresserade av att få mer effekt i bilen. Och ofta skall detta ske på ett så enkelt och billigt sätt som möjligt. Det enklaste, bortsett från att byta till sportluftfilter, torde vara chiptrimning. Chipleverantörerna lovar typiska effektökningar runt 5-10% för sugmotorer. Inte mindre viktigt för många är att bilen uppges bli starkare i mellanregistret samt till och med dra lite mindre bränsle än innan.

Varför är då bilarna inte ställda så här från början? Det beror på att biltillverkarna är tvungna att ställa motorerna för alla tänkbara bränslesorter emedan chiptillverkarna kan optimera för 95 eller 98 oktan. Vi har låtit chippa några slumpvis utvalda BMW för att få en uppfattning om egenskaperna förbättras och i så fall på vilket sätt.

Vi har vänt oss till Aros Auto, som finns i Västerås. Aros Auto är återförsäljare för Superchips. Vi har sedan följt proceduren, både med en traditionell chippning, och så kallad seriell programmering vilket är en enklare procedur och kan göras på alla BMW från 1996 års modell (utom de med V12-motor). Så här kan en typisk chippning gå till (klicka på bilderna för större):

1.
Huskatten rullas in för att förvandlas till ett rytande lejon. Eller nåt.
2.
Avgasvärdena uppmätes. Är avgasvärdena bra påbörjas chippningen.
3. Bilar t.o.m. -95

Styrboxen monteras ur.
Bilar fr.o.m. -96

Bilens diagnosuttag anslutes till dator via seriell anslutning.
4. -95

Boxen öppnas och chipet monteras ur.
96-

Chipets kod läses ned och sparas som fil.
4b. -95

Koden i chipet läses ned i datorn via en EPROM-programmerare (vit box nere till vänster i bild) och sparas som fil.
 
5
Koden från chipet mailas till Superchips i England. Ny, modifierad kod mailas tillbaka inom ett par timmar.
6. -95

Ett nytt chip med nybränd kod monteras på en s.k descrambler (kopieringsskydd). Kunden behåller det gamla chipet om så önskas. Montering sker i omvänd ordning.
96-

Den nya optimerade koden skrives in via diagnosuttaget. Kunden erhåller en s.k. Customer Key, ett chip som innehåller originalkoden, i fall behov av återställning uppstår.
7.
Avgasvärdena mätes för säkerhets skull ånyo. Förhoppningsvis med lika bra resultat som innan chippningen.
Klart! Denna operation kan göra på alla BMW med Motronic, dvs alla BMW med katalysator. Även Motronic-utrustade 535i, 635CSi, 735i och 745i utan katalysator är möjliga att chippa. En chippning enligt ovanstående beskrivning kostar 3450:-

Men om man har en BMW som inte omfattas av ovanstående då? Då finns det faktiskt en möjlighet. Det går att få bättre prestanda med något som heter ICON. I korthet går det ut på att förändra tändkurvorna. Kontakta återförsäljare för mer info.

Jaha, och blev det någon skillnad på våra chippade bilar då? Läs mer om dom olika bilarna nedan. Vi chippade även Johans tjänste-Volvo och redovisar i referenssyfte hur effektivt det är att chippa turbo-bilar:

525iA touring E34 1995 -->

528iA E39 1998 -->

328i E36 1995 -->

Volvo V70 Turbo -->
Text & foto: Jan Söderman

Tack till:
Motor Nord -->
Aros Auto -->
Superchips -->

Publicerad 2009-03-18 17:04. Uppdaterad 2009-03-18 17:06.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser