Hos Europadelar

Europadelar exteriör

I Borgholm på Öland finns kanske ett trettiotal BMW. Men i industriområdet Hammaren och hos Europadelar AB finns reservdelar och tillbehör som räcker till alla Sveriges BMW-bilar.

Det började som ett rent entusiastföretag. Gerth Engelholm har alltid haft ett stort intresse för bilar i allmänhet och BMW i synnerhet. Efter sina resor i Tyskland hade han ofta med sig reservdelar till BMW hem.

- Jag kom i kontakt med ett företag som demonterar BMW-bilar och säljer reservdelar. Så startade Gerth postorderföretaget tillsammans med Fredrik Gunnarsson och Göran Stenfelt. Idag har företaget två olika inriktningar. Dels slitagedelar och begagnade delar och dels styling, tillbehör och extrautrustning. Europadelar säljer även däck, fälgar och tillbehör till andra bilar än BMW, men BMW-utbudet är mycket bredare.

- Idag är det större efterfrågan på tillbehör än slitagedelar, berättar Gert. Efterfrågan på motordelar har minskat fruktansvärt. Till de nya modellerna har vi knappt sålt några.

Gerth medger att han har valt fel marknad. BMW gör för bra bilar, som går sönder alldeles för sällan för att en BMW-handlare ska bli nöjd. Det är också en av anledningarna till att Europadelar började ta in delar till andra bilar.

På lagret ligger kartonger med tillbehör i långa rader. För BMW-entusiasten är det som en enda stor leksaksaffär, Bland annat finns det 1000 sportluftsfilter i lager. Här finns träinredningar till nästan alla BMW-modeller, kromade grillribbor till 3-serien och sidoblinkers med ledoptik.

- De har lysdioder istället för glödlampor och det gör att de blinkar på sex olika ställen, förklarar Gerth entusiastiskt.

Han har själv ett stort motorintresse, men säger att det här är roligare än att stå med rostiga avgasrör. Förr hade de även service, men det var svårt eftersom de flesta kunderna kom långväga och inte hade tid att vänta på reservdelar. Därför satsade Europadelar på postorder och nu har on-linebutiken tagit över mycket av kundkontakten.

- Förr kunde vi sitta fyra stycken och bara svara i telefon. Idag vet folk vad de vill ha och besöker hellre hemsidan.

Europadelar har tolv agenturer som de får leveranser från varje vecka. Många delar kommer från Tyskland, men som namnet antyder, kommer mycket tillbehör från hela Europa och länder som Frankrike och Italien. Det har blivit lite sport att hitta det ovanliga, det som inte funnits tidigare. Något som Gerth hoppas lite extra på är fälgarna från Hartge ­ Rolls Royce när det gäller BMW-delar.

Gerth och de andra delägarna åker ofta till Tyskland för att se nya bilar och de senaste tillbehören. Själv kör Gerth cirka 10 000 mil per år med sin egen BMW ­ en 735:a.

- Men det är som med skomakarens son. Det är alltid ens egen bil som blir lidande, avslutar Gerth Engelholm. 


Text och foto: Annika Goldhammer
Europadelar - Gert
Europadelar - välfyllda hyllor
Europadelar - tuffa slutrör

Europadelar - kuliga paket

Publicerad 2007-12-07 17:44. Uppdaterad 2007-12-07 17:46.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser