Kapitel 4 - Exportskyltar, försäkring och transport
Exportskyltar och försäkring för resan hemI Tyskland hör registreringsskyltarna inte ihop med bilen, utan med ägaren. Detta är tvärt emot svenska regler, och ger en del extra arbete när man ska köpa bil i Tyskland. På bilfirmorna har inte bilarna registreringsskyltar, utan bilhandlaren får montera handlarregistreringsskyltar med röd text vid provkörning. Dessa kan i vissa fall liknas vid de svenska bilhandlarnas "grönskyltar". Det som skiljer är att i Tyskland behövs fast monterade handlarskyltar både fram och bak. Dessutom är försäkringsproceduren mycket mer komplicerad i Tyskland, vilket kräver att köparen fyller i en del dokument innan provkörning.
Vid köp från privatpersoner är bilarna däremot försedda med skyltar om de inte är avställda. Om man är snäll och trevlig kan det ibland gå att komma överens med den tyska ägaren om att köra hem bilen med dennes skyltar monterade och skicka tillbaks dem senare. Då spar man en del pengar och jobb. Denna lösning är dock tveksam ur försäkringssynpunkt, då det är osäker vad som egentligen gäller avseende självrisker, vem som får köra bilen och hur väl den är försäkrad. Dessutom får du som svensk inte framföra en utlandsregistrerad bil som du äger, inom Sveriges gränser någon längre tid. Dessutom lär säljaren vilja behålla briefet för att kunna avregistrera bilen när han fått tillbaka plåtarna. Det innebär att du inte kan registrera bilen i Sverige förrän säljaren skickat upp briefet till dig, och vad händer om det förkommer på vägen? Därför är detta inte att rekommendera, utom möjligen om du är nära bekant med säljaren.
Det rekommenderade förfarandet för att köra bilen ut ur Tyskland är med en särskild exportregistrering. Då krävs det att den är påställd, besiktad (TüV), försäkrad och försedd med exportregistreringsskyltar. Dessa visas i nedanstående bild.
Tyska exportskyltar.Exportskyltarna har röd kant och visar att fordonet är trafikförsäkrat i stort sett hela Europa fram till datumet som står till höger på skylten. Normalt gäller skyltarna i två veckor från det datum som de utfärdats. Det finns även en 30-dagarsvariant till en högre kostnad.
Att skaffa exportskyltar och exportförsäkring är ett krångligt arbete, åtminstone första gången. I storstäder som Hamburg eller Frankfurt tar proceduren upp till en halv dag. För att ordna detta åker man till ett "Zulassungsstelle", typ TÜV eller Dekra. Öppettiderna är mycket korta för att inte de anställda ska behöva jobba dygnet runt. Ofta får man inte ens hämta kölapp efter lunch!

I storstäder är det inte att rekommendera att göra detta själv, utan de flesta bilfirmor ordnar detta för en kostnad av drygt 200 Euro. Du sparar knappa 100 Euro på att göra det själv, tid som kan användas till att äta gott eller kolla på mer bilar. I småstäder går det oftast fortare, men i princip krävs tyskakunskaper över genomsnittlig svensk gymnasietyska för att klara det.
Tänk på att planera tiden, eftersom handlaren kan behöva upp till ett dygn för att ordna fram exportskyltarna. Handlaren behöver även ditt pass, och ibland en underskriven fullmakt. Att lämna ifrån sig passet tycker ingen är kul, men det är absolut nödvändigt!
Ett fåtal svenska försäkringsbolag säljer en vagnskadeförsäkring för hemresan, som täcker en trafikolycka även om du orsakar den. Det är dock det enda försäkringen täcker, den täcker exempelvis inte stöld eller brand. Denna betalas i förskott innan resan ner till Tyskland, vilket gör att det är bra att veta chassinummer och modell på bilen som ska köpas.
Förutom de röda skyltarna finns även skyltar med gul kant. De visar att fordonet är försäkrat i fem dagar, och är avsedda för tillfällig registrering inom Tyskland. Den kortare försäkringen gör att detta är en billigare lösning. Handlarna kan ibland försöka förenkla hanteringen och försöka övertala köparen om att skyltarna med gul kant gäller i utlandet. Tyvärr är denna skylt inte giltig i varken Danmark eller Sverige, så köp den röda istället, även om den är lite dyrare. De som säger sig ha kört hem med gulskyltar har antingen haft svenska grönplåtar att hänga på, eller också haft turen att inte möta någon polis. Särsilt den danska polisen, som patrullerar färjelägena regelbundet, är mycket medvetna och avvisar alla försök.
Hur kollar jag om bilen är stulen? Detta är inte helt lätt om man inte pratar tyska. Det enklaste sättet är att kolla chassinumret från Sverige, men det förutsätter att man har en idé om vilken bil som ska inhandlas. Annars utförs en kontroll under proceduren för att skaffa exportskyltar. När alla papper är stämplade och skyltarna tillverkade, åker handlaren (eller handlarens ombud) iväg och monterar exportskyltarna på din nyinköpta bil. Sedan måste de åka direkt tillbaka till "Zulassungsstelle" för att få en plakett som gör skyltarna giltiga. Denna plakett visas nedan.
Plakett för skyltarnas giligthet.För att få denna plakett krävs att personal från "Zulassungsstelle" har undersökt att chassinumret på bilen stämmer med dokumenten, och att bilen därmed inte är stulen. Så om bilen inte har dessa plaketter, gäller det att vara väldigt försiktig. Ring den tyska polisen genast och kolla!

För att vara 100%-igt säker (om man nu någonsin kan vara det?) får du följa med genom hela skyltproceduren och verkligen se att personalen kollar chassinumret. Men chassinumret kan ju fortfarande vara förfalskat! Kort sagt, det går inte att skydda sig mot allt, men det gäller att undvika så många problem som möjligt! En bil kan ju naturligtvis vara stulen hemma i Sverige också.
Hela denna procedur kan den tyska tullen också gå igenom. Inte ofta, men det gäller att ha allting redo utifall de vill undersöka bilen. Det har hänt att svenska bilhandlare har fått sova över i häktet, för att något viktigt dokument saknats. Eller för att de käftat emot för mycket, men det förtäljer inte historien!
Men egentligen så är risken att bilen skulle vara stulen i princip obefintlig. Står den hos en större firma, tex en auktoriserad BMW-återförsäljare, finns det ingen möjlighet att bilen skulle vara stulen. Håller man sig som köpare borta från de mest tveksamma handlarna så är risken liten.
Hur du får hem bilen utan att köra självDet finns flera alternativ till att köra hem bilen själv ifrån Tyskland. Många privatimportörer tänker inte på att det är förknippat med stora risker att köra hem sin bil, både gällande personliga och materiella skador. De flesta av oss är kanske inte vana att köra på autobahn, med alla krav det ställer på simultankapacitet, uppsikt samt lokalsinne. Dessutom kör man ofta långa sträckor, upp till 200 mil under ett dygn. Det sätter naturligtvis ner vår förmåga att köra säkert. Tillsammans med de mycket högre hastigheterna och den högre trafikintensiteten i Tyskland, kanske det är en bra affär att inte köra hem bilen själv? Under vinterhalvåret är det egentligen vansinne att köra hem bilar själv, med tanke på risken för snökaos och frosthalka.

Många kanske inte heller har den tiden de skulle behöva för att resa ner till Tyskland och köra hem bilen själv. Ibland finns det heller inget egentligt skäl att köra hem bilen själv, tex om köparen litar på bilhandlaren eller om du har köpt en nästan oanvänd bil så finns det kanske ingen anledning att åka ner för att titta på bilen innan affär. Semester är ju i och för sig alltid trevligt, men krasst ekonomiskt är det alltid billigast att inte åka ner själv.
De kostnader som försvinner genom att inte köra hem bilen själv är:
- Resekostnaden ner till Tyskland
- Skyltar och exportförsäkring (1500-2500 kr beroende på om du eller handlaren gör det)
- Bränslekostnaden (500-2500 kr beroende på bil och sträcka)
- Färja eller bro (Prisexempel cirka 800:- Puttgarden-Rödby + Helsingör-Helsingborg eller Öresundsbron)
- Tid (1-3 semesterdagar)
- Risk för trafikolycka
De två sätt att slippa köra hem bilen själv som AutoPower har undersökt är biltransport med båt respektive lastbil.
Det finns många olika transportföretag som med lastbil åker runt i hela Europa för att hämta bilar till Sverige. Fördelarna är uppenbara då biltransportföretagen är proffs på just det här, samtidigt som de utgår från Sverige vilket gör det enkelt för bilköparen att beställa transporten. Det ingår transportförsäkring, men beloppen brukar vara begränsade till ett par hundra tusen kronor. Kontrollera detta i samband med bokning av transporten.
De flesta transportföretagen har inte alltför långa väntetider, så att få hem bilen inom två veckor efter beställning brukar inte vara något problem. Priserna varierar beoende på hur långt det är mellan upphämtningsadressen och leveransadressen, men brukar ligga mellan 5-10000 kr. Att transportera en bil mellan Frankfurt och Stockholm (c:a 150 mil) kostar normalt runt 6000 kr. Tänk på att förseningar beroende på strul som är ditt ansvar kostar extra, räkna med runt 500 kr/tim för strultid. Så se till att batteriet i bilen är ok och att det finns folk på plats för att lämna ut bilen!

Ett annat sätt att få hem bilen är med båtfrakt. Båt fungerar inte från hela Tyskland, eftersom kuststräckan är begränsad till norra delarna. Däremot är biltransporter inom Tyskland förhållandevis billiga, vilket ökar möjligheterna att använda båt. Det finns tex en fraktfirma som heter E.H. Harms GmbH, vilka bland andra fraktar bilar till VAG Sverige. Det gör att firman går att lita på. De fraktar upp hundratals bilar varje vecka till Södertälje, för vidare transport till VAG-återförsäljare över hela Sverige. Bilarna mottages av Paltrans i Södertälje, vilket gör det finns svensktalande personer på den sidan i alla fall!
Det som känns lite spännande med båtfrakt är att det inte finns någon försäkring att köpa till, så om bilen trillar i havet eller tappas bort så får man inte ut en krona! Det är möjligt att det går att köpa en godsförsäkring genom något annat bolag, enklast är att fråga ditt försäkringsbolag om detta.
Kostnaden för att få hem bilen via båt är förhållandevis låg. Runt 3000 kronor kostar det att transportera en personbil från Hamburg till Södertälje.
Förutom dessa sätt är en annan variant att köra ner med ett bilsläp själv, vilket förenklar avsevärt avseende många faktorer. Det blir enklare att göra affärer under helgerna, inget köande för dyra exportskyltar, bilen står säkert på släpet, samt frihetskänslan att kunna köra runt och kolla på bilar över hela Tyskland. Den stora nackdelen är naturligtvis att hastigheten sänks avsevärt. Andra nackdelar är högre färjekostnad, ökad bensinförbrukning samt längre restid jämfört med exempelvis flyg och hyrbil.