Rena rutor

Rena rutor ger klar sikt

Speciellt på morgonar när solen står lågt är det inte alltför trevligt att bli bländad. Om dessutom rutorna är smutsiga så bryts ljuset fullständigt innan det träffar pupillen. Vi vet alla hur otrevlig denna situation är.

Att putsa rutor med fönsterputs och trasa så det blir riktigt bra tar både tid, är ansträngande och framför allt tråkigt att göra!

Tillvägagångssättet här är något annorlunda men det fungerar och är tidseffektivt framför allt. På en E39 touring tar alla rutor invändigt cirka 5 minuter, vilket är en normal tidsåtgång.

    Recept (Bild 1)
  • En hink
  • Varmvatten
  • Ett par droppar diskmedel
  • En ren svamp
  • Tidningpapper, modell morgon- eller kvällstidning
  • En torr ren trasa
  • Gummihandskar

Skölj rent hinken och fyll den med ett par liter varmt vatten. Slå ett par droppar diskmedel i den och rör runt med svampen (Bild 2). Om rutorna är EXTREMT smutsiga tillsätt ett par centiliter T-röd för att lösa smutsen effektivt.

Innan jag börjar med första rutan sänker jag den så att en liten glipa uppstår. Då får man nämligen med den lilla springan där det sitter mest smuts. På utsidan innanför listen. Detta gäller ju inte på coupeer och cabbar då de saknar ram runt framrutorna.

Har du solfilm på rutorna så kontrollera att denna metod fungerar av de som levererat solfilmen.

Varför använder jag gummihandskar? Främst för att slippa tvättvattnet samt trycksvärta på händerna.

Jag använder följande mönster. Sidorutor, hela rutan i ett svep. Fram och bakruta, en halva i taget och torkar med överlapp, det vill säga tar ut lite extra från mitten. I detta fall tvättar jag först insidan och tar sedan utsidan i samma moment.

Tag svampen och krama ur den så rejält att det inte kan droppa från den. Svampen skall vara näst intill torr för att endast fukta glaset. För svampen med mjukt tryck över glaset först i vertikal rörelser nedifrån och upp från den ena sidan av rutan till den andra, avslutat med horisontella rörelser likadant. Då täcker man hela rutan 2 ggr för säkerhets skull. Använd samma teknik som man målar en yta med en pensel. Du behöver alltså inte gnugga på något sätt utan bara svepa svampen över ytan.

Ta ett halvt tidningspapper och tryck ihop det i handen (Bild 3). För sedan pappret över glaset med samma teknik som svampen. Detta med tidningspappret snappade jag upp i Expressens motordel samt här på forumet. Det fungerar faktiskt bra och suger åt sig allt smuts samt torkar torrt utan att det blir flammigt.

Sedan hissar jag upp sidorutan och eftertorkar rutan lite kvickt med den mjuka trasan, främst med ett finger ned i kanterna och samt på ytor runtom som kan ha fått stänk på sig. Besiktiga resultatet och eventuella missar kan lätt korrigeras med trasan.

Bakre sidorutor och bakrutan kan vara knepiga att komma åt men det går relativt enkelt om man tar det lugnt på dessa partier. Mjuka svepande drag som jag beskrivit tidigare.

Har du aluminium, trä eller liknande dekorationspaneler som är lite dammiga samt ett och annat fingeravtryck på dom (Bild 4)? Tag svampen och stryk av dom lite lätt (Bild 5). Putsa av dom med den torra trasan (Bild 6) så återfår de högsta glans. Jag torkar även färdmonitor, glaset till kombi-intrumentet samt spegelglas med denna metod.

Andra sätt att putsa rutorna? Givetvis finns det andra metoder som fungerar. Fönsterputs och trasa, mirakelduk istället för svamp och diskmedel. You name it. Sätten är många men målet är detsamma, att kunna se ut genom rena rutor (Bild 7).

Till sist lämnar vi det använda tidningspappret till återvinning, och skonar därmed även miljön.

Operation rena rutor: Asken
Frågor eller synpunkter? Prova diskussionsforumet för Bilvård -->

Publicerad 2007-11-01 16:48. Uppdaterad 2007-11-01 16:49.
Copyright © 1997 - 2023 www.AutoPower.se


Annonser