Det föll på min lott att redovisa hur man som amatör kan polera och sköta sin lack. Med enkla medel men ändå uppnå ett fullgott resultat d.v.s. en skinande blank bil där tvättreporna polerats bort och bilen fått en nytt lackskydd.
Det behövs en del material och utrustning (bild 1).
Några dagar innan bör man lägga i stenskott, med lackstift eller bättringsfärg. BMW lackbättringsprodukter (bild 2) håller hög kvalitet och färgen stämmer mycket bra i kulören. När eventuell lackbättring utförts och härdat några dagar är det sedan dags att ge sig på poleringen. Man behöver en oscillerande polermaskin med kardborrefäste för skumgummirondeller (bild 3), i detta fall en Waxmaster som modifierats med på limmad kardborreduk samt att rondellen skurits ned till 150 mm diameter. Casco superset lim har använts (bild 4) då det är flexibelt, kardborreduken kan eventuellt behöva kompletteringslimmas någon gång per år.
Proffsprodukter är att föredra (bild 5), då de icke är petroleumbaserade vilket kan ge flamningstendeser på röda och blå lacker, de är också billigare att köpa än de produkter som finns på macken. Till exempel så kostar 250 ml Sonax bilpolish på macken cirka 240 kr/litern medan Sonax proffsproduker kostar 177 kr/litern och är mycket trevligare att jobba med . Proffsprodukterna finns hos välsorterade billtillbehörsfirmor hittade mina hos min lokala alldeles utmärkta Reservdelscenter i Kumla. Mekonomen tar hem på beställning också.
Det finns många bra produkter och märken på polish och wax, men de flesta gör nog ett gott resultat var och en får välja vilket märke som han föredrar. Har också fastnat för Turtles polerdukar som inte luddar så mycket som gamla lakan och dylikt. Brukar använda Tops och vanlig Rubbing (bild 6) för att försöka slipa bort eller minska ned de större reporna innan jag polerar .
Objektet är tacksamt en E34 518i som bara maskintvättas under sin 8-åriga livslängd och inte vaxats och polerats på många år. Bilen ser hyfsat blank ut ändå, förmodligen på grund av det låga miltalet. Tvättreporna ger den fjordgrå bilen ett extra grådaskigt lager som ska poleras bort.
Denna bil behöver poleras med cleaner först, så det blir dubbelt med tid och arbete. Cleanern är lite vassare än polishen och avlägsnar oxider på ett bättre och effektivare sätt. Jag provpolerar huven på kvällen för att ge inspiration inför morgondagens slit (bild 7). 1/3 av motorhuven nästan fram till högra spolarmunstycket har polerats och här ser man en klar skillnad vilket ger mersmak.
Först så kikar jag över bilen efter lite större repor i klarlacken som man kan rubba lite på med en tops, för att dämpa effekten eller så försvinner dom helt. Topsen gör att du bara rubbar precis på repan och slipper polera mera än nödvändigt. Sedan dags för att polera med cleaner, snurra trissa och lägga på cleaner (bild 8). Brukar dela upp motorhuven i 3 delar. Börja på mitten på den utvalda delen (bild 9), det kan stänka lite i början så slipper det att hamna polermedel utanför bilen. Jobba lugnt och metodiskt och TRYCK INTE maskinen mot bilen utan låt den gå av egen tyngd så håller den rätt varvtal och oscilleringen funkar som den ska. Svep fram och tillbaka över ytan (bild 10 & 11) flera varv tills cleanern börjar torka till sig.
Torka av cleaner med polerduken (bild 12), eller mjuk trasa, gärna frotté av det mjukare slaget om man inte vill köpa polerdukar som jag fördrar. Tänk på att ta en kniv och skrapa av skumgummirondellen med jämna mellanrum då det följer med smuts och lack, som fastnar i rondellen när man kör med cleaner.
När bilen är färdigpolerad med cleaner så gör man likadant sätt med waxpolishen och får då fram den riktiga lystern i lacken. Ta inte samma rondell utan en som du bara använder till respektive medel. Om man sedan vill kan man försegla med ett extra waxlager för att det ska stoppa längre, så är det bra inför vintern. Det brukar jag lägga på förhand som vanligt, men det går självfallet att använda maskinen till det också.
Ja hur resultatet blev syns på följande bilderna (13-19) och jag tror ägaren till bilen blev väldigt nöjd, till och med hans mor berömde bilen när han kom hem.
Ja, så här sköter jag min bil, på mitt sätt och hoppas att det kanske kan vara en vägledning för andra som inte vill lägga ut dyra pengar för att få bilen blank och fin. För det är kul och ett tacksamt jobb när man ser slutresultatet och inte alls så svårt som man tror. Polermaskinen kostade 1150 kr hos Mekonomen. Kardborreduk, Casco supersetlim, skumgummirondeller finns till hyfsat pris hos Clas Olsson eller biltillbehörsfirmor.
För riktigt nedgångna lacker som är kraftigt repade eller oxiderade och är i behov av en maskinrubbning rekommenderas att ta kontakt med en lokal bilvårdsspecialist, se exempelvis
www.ditec.se Text Hasso
Foto Hasso och Asken