Byte och rengöring av hjul

Nu när Bore har dragit sig tillbaka för denna gången och våren står för dörren och skjuter med full kraft upp ut jorden (Bild 1) så är det dags att göra det som så många väntat så länge på... Att byta till sommarhjulen.

Det finns såklart lite att tänka på när man ska byta hjul på bilen plus att det är enkelt att kolla vissa grejer när ändå hjulet är borta. Jag ska försöka förklara hur du kan/bör gå tillväga med risk för att jag får både bilmekaniker och rekondare efter mig. Men som sagt, det som följer är vad jag tycker är ett lämpligt förfarande. Alla gör vi ändå som vi vill i slutändan. :-)

Börja med att leta reda på domkraft, hjulbultnyckel, hjulbultlås och stoppkloss. Om din bil är lika "välutrustad" som min så hittar du allt detta i skuffen.

Innan du hissar bilen så se till följande mycket viktiga punkter.
  • Att bilen står på ett plant och fast underlag.
  • Att du har växel alternativt P ilagt och att handbromsen är åtdragen.
  • Att stoppklossen ligger diagonalt bakom däcket i förhållande till det du ska lyfta, alltså om du tänker börja lyfta vänster bak så ska klossen ligga bakom höger framdäck.

    Ok, då är det dags att spänna musklerna.
    Innan du hissar bilen så lossa bultarna lite. (Bild 2) Om du hissar först så är det risk att du gungar bilen så pass mycket att domkraften välter och då bryter den sönder domkraftsfästet. Du ska självklart inte ta loss bultarna helt utan bara lossa dom från sitt "superläge". När bultarna är lösa så kan du montera domkraften på avsedd plats. (Bild 3) Är du osäker på hur den ska monteras så kolla i instruktionsboken, brukar stå där. Då är det bara att veva på tills däcket släpper från marken, när det är gjort så skruva nu loss bultarna helt och montera av hjulet.

    På (Bild 4 & 5) ser du även den omtalade centreringsringen, mina vinterfälgar är till E39 och jag har ju som bekant en E34.

    När hjulet ändå är borta så är det enkelt att kolla hur bromsskivorna och bromsklossarna mår. (Bild 6) Kolla även hur stötdämpare, bromsslangar mm ser ut. Jag brukar även ta en stålborste och riva av den värsta skiten/rosten på centrumnavet, ytterkanten på bromsskivan och bromsoket.

    Nu är det bara att montera sommarhjulet i bakvänd ordning förutom en sak. Jag bruka smörja hjulbultarna lite, exempelvis med lite kopparpasta, (Bild 7) så är det lättare att få loss dom när det är dags för vinterhjulen igen till hösten. Ja, jag vet att det är länge tills dess men det är just därför du bör smörja lite.

    Försök inte dra hjulbultarna för kung och fosterland när bilen är upphissad, utan dra lite lagom och sänk sedan ner bilen och efterdra bultarna med bilen på marken. Tänk på att kryssdra när du skruvar åt bultarna. Börja med den som står i klockan 12, sedan 5, sedan 10, sedan 2 och 7, allt för att minska risken att fälgen kommer snett.

    Japp, det var ett hjul, då är det bara att göra exakt samma sak på dom andra tre. Glöm inte att kolla lufttrycket snarast möjligt efter hjulbytet!
    Du bör även efterdra bultarna när du njutit bakom ratten i cirka 10 mil för att var säker på att hjulen sitter som dom ska hela sommaren.

    När du ändå har ångan uppe så är det lika bra att ta tjuren vid hornen och göra skitgörat också. Rengöring av fälgar/däck.

    Jag brukar börja med att pilla bort alla småstenar som fastnat i däcken. (Bild 8) Ta bara en liten skruvmejsel och sprätt bort dom.

    När du är nöjd med din nysinglade uppfart så är det dags behandla fälgarna med lämpligt fälgrengöringsmedel. Se bara till att du är på en plats som har oljeavskiljare eller på en grusad plan. Man ska tänka på miljön. :-) Jag valde Sonax X-streme som har en lite skummande effekt (Bild 9) vilket gör att medlet ligger kvar mycket bättre på fälgen så det hinner verka ordentligt.

    Låt medlet verka i 5-10 minuter (Bild 10) så rinner nästan skiten av av sig själv. Nåja, det var en överdrift så fram med regeringens bästa vän... Diskborsten. (Bild 11) Det är bara att gnugga, gnugga och gnugga lite till så all skit lossnar. När du tycker att det inte finns mer skit som sitter fast så är en högtryckstvätt att rekommendera. Fullt ös på den och massor med vatten så du är 100% säker på att ALLT fälgrengöringsmedel är borta (Bild 12) så slipper du överraskas i höst med fula fläckar.

    Nu är det bara att vänta tills fälgarna har torkat ordentligt innan du ger dig på sista momentet. Vaxningen. När fälgen är torr (Bild 13) så är det till att börja gno. Jag använder även här Sonax (Bild 14) då jag funnit att det är det bästa som jag kan få tag på. Rätt eller fel, jag vet inte men bra blir det! För att få ett fullgott resultat så är det polish först och flytande hårdvax som avslut för att få den där hållbara fina ytan. Jag vaxar både in (Bild 15) och utsida (Bild 16) för att det ska vara lätt till vintern att tvätta av allt salt och annan skit.

    Nu när hjulen är klara så är det bara att ställa undan dom över sommaren. (Bild 17) Helst så ska dom ligga ner på en mörk sval plats, men då jag inte har tillräckligt med utrymme så får dom stå upp. För att motverka plattfötter så har jag ökat lufttrycket med 0,5-1 bar. Sedan får dom njuta med ett täcke i garaget till det blir dags i höst. :-) (Bild 18)

    Vad säger lagen?
    Saxat från de som bör veta, d.v.s. Vägverket.
    Från och med den 1 oktober till och med den 30 april är det tillåtet att använda dubbdäck, oavsett väglag.
    Mellan den 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på, om det är vinterväglag.
    Mellan 1 maj och 30 september är det förbjudet att ha dubbdäck, om det inte är vinterväglag.


    Mitt recept för lyckat resultat:
    • Domkraft
    • Hjulbultnyckel
    • Hjulbultlås
    • Stoppkloss
    • Stålborste
    • Kopparpasta eller liknande
    • Liten skruvmejsel
    • Sonax X-streme fälgrengöring
    • Högtryckstvätt
    • Sonax Bilpolish
    • Sonax Flytande hårdvax
    • Hink
    • Diskborste
    LYCKA TILL!!!

    Vid diskborsten: Micke Olsson

  • Publicerad 2007-10-25 16:28. Uppdaterad 2007-10-25 16:32.
    Copyright © 1997 - 2025 www.AutoPower.se


    Annonser