BMW 7-serien - E38

BMW E38 lanserades 1994. Modellen fick en lättare facelift 1999 och tillverkningen upphörde 2001. Se modellguiden för mer information om vilka motor- och karossalternativ som sålts i Sverige. BMW E38 uppskattades mycket för sin fina komfort och diskreta utseende.

Generella typfel på E38:
Bromsarna tar mycket stryk av bilarnas höga vikt. Framför allt är det vanligt att framskivorna slits ner med tiden, blir tunna och/eller slår sig p.g.a. överhettning och blir skeva. Är skivorna skeva uppstår vibrationer i framvagnen när man bromsar med ett bestämt pedaltryck. Även en visuell kontroll av skivornas skick kan vara bra, rostiga skivor på bilar som körs flitigt kan betyda kärvande ok, vanligt förekommande på de bakre skivorna. Kontrollera även att handbromsen tar som den ska och framför allt att den tar på båda bakhjulen.

Fram- och bakvagn. BMW E38 är tunga bilar och det påverkar livslängden på leder, stag och bussningar. När du är ute och provkör en bil, lyssna efter klonkande ljud från bilen, speciellt när du kör över ojämnheter. I vissa fall kan vibrationer uppstå i farter mellan 100-140 km/h som följd av att framvagnens bussningar är slitna. Ett annat fel som drabbar alla BMW ägare förr eller senare är slitna silentblock (tvärbalksbussningarna i bakvagnen). Det märks genom att det dunkar och slår bakifrån vid gaspådrag och gasuppsläpp. Bilens vägegenskaper blir försämrade och bilen får ett vingligt beteende på vägen. Byte av silentblocken kostar cirka 2.000 kr.

Katalysatorernas innandöme lossnar och täpper till vid höga varvtal, vilket leder till att motorstyrningen stänger av en eller flera cylindrar. Ett kännetecken är att bilen går dåligt och/eller tappar kraft vid högre varvtal (från 3500 till 4000 rpm). Man kan även hissa upp bilen och knacka försiktigt på katalysatorerna eller lyssna efter skrammel när man startar bilen. Byte av bägge katalysatorerna går på cirka 12.000 kr. Ett alternativ är att byta till metallkatalysatorer som har längre livstid än keramik dito som sitter originalmonterad.

Pixelbortfall i displayen i instrumenteringen samt klimatanläggningen är ett vanligt fel som drabbar E38or. Problemet sitter i kontaktytorna till displayens kretskort, som på grund av smuts eller fukt får nedsatt funktionalitet. Problemet dyker upp oberoende av årsmodell eller miltal. Många har försökt rengöra kontaktytorna, utan att lyckas helt. Displayen till instrumenteringen kostar cirka 6.000 kr, till klimatanläggningen cirka 3.500 kr. Bild på trasiga pixlar -->

Kylaren är en punkt som bör granskas noggrant på ett tilltänkt objekt! Kylaren till E38 har delar som är tillverkade av plast, vilket inte håller lika bra som metall. Det är inte helt ovanligt att plasten till kylaren och även expansionskärlet vittrar sönder. Det är även vanligt att det läcker kylarvätska från en givare, precis under expansionskärlet. Ett annat vanligt fel är att kylaren på grund av högt eftertryck (när motorn stängs av) deformeras och trycks isär när den blir äldre. Bild på skadad kylare -->

Fläktkopplingen på E38 som är av visko-typ kan med tiden råka ut för nedsatt funktionalitet. Symptomen är att temperaturmätaren går upp för högt under kökörning eller vid höga temperaturer, med kokning som följd. Kontroll av fläktkopplingen görs enklast genom att man tar tag i fläktens vingar och känner efter om det glappar i fläktens centrum. Det ska även vara ett visst motstånd när man snurrar på fläkten för hand. En fläktkoppling till 730i/735i/740i/750i kostar cirka 2.700 kr på BMW.

Stötdämpare till bilar utrustade med EDC eller nivåreglering (standard på iL) kan börja läcka olja när de blir slitna. Vanliga symptom är att bilen sjunker ihop och det läcker olja från stötdämparna vilket gör att nivån i servobehållaren sjunker. Nya stötdämpare kostar cirka 8.000 kr/st.

Automatlådan ska växla mjukt och ryckfritt. Oavsett fart och belastning ska lådan växla mjukt. Det får inte slå från lådan när bilen växlar. Oljan i automatlådan ska enligt BMW inte behöva bytas, men trots detta rekommenderas byte av många BMW ägare.

Köper man en automatväxlad BMW 740/750 så ska man kontrollera automatlådan extra noga! Det så kallade "Plasttkuleproblemet" förekommer, om än i mindre skala än för E34/E32 (sannolikt förstärktes lådorna i E38 något) Blir det problem är det emellertid kostsamt att åtgärda. Problemen drabbar ZF5HP30 (Automatlådan som sitter i 740iA(L) 1994 - 1997 samt 750iA(L) 1994 ­ 2002). Det finns plastkulor i lådan som kan slitas med tiden. Symptomen blir att växellådan börjar växla konstigt, problem med att få i växlar med mera. Mer information om symptomen och hur man kommer tillrätta med problemet finns här -->. I övrigt bör man känna till att man inte skall gasa när man backar med en 5HP30-försedd bil. En underdimensionerad ventil gör att man vid gaspådrag under backning riskerar att spränga växellådan...

Tankavluftningsproblem ger sig till känna genom dunkar eller smäller från tanken. Felet kan bero på trasig tankavluftningsventil. Ventilen är inte svår att byta. Fortsatt färd rekommenderas inte då tanken i värsta fall kan få sprickor och måste bytas.

Rost, exempelvis vid bagageluckans nederkant är inte alls ovanligt hos E38-modellen. Rosten beror på en felkonstruktion av bagageluckan som gör att fukt samlas på luckans insida. Det samma gäller vid nummerskyltsbelysningen. Dörrarnas nedre gummilister skall kontrolleras noga. Listerna har en benägenhet att släppa från dörren och smuts och fukt samlas mellan dörr och list = rost. Nya lister kostar några hundra kronor hos BMW. Rost förekommer även i kanten mellan karossen och bakre kofångaren, runt tanklocket och vid dörrarnas mittlister.
 
Bränsletanken är av plåt, och bör noga kontrolleras. Vid tankens infästning mot karossen samlas fukt och smuts vilket kan ge upphov till rost. Kryp under bilen och lys med ficklampa mot infärsningen upp vid bakhjulen.
 
Bakljusen, framförallt på bilar innan facelift, är av undermålig kvalité. De mattas ned och spricker i förtid vilket ser fult ut och kan leda till att fukt tränger in. Nya bakljusinsatser är ganska dyra, och begagnatmarknaden är inte precis översvämmad av ljusinsatser i bra skick.    
 
Bilar i Shadowline-utförande har problem med korrosion under de svarta listerna. Som följd börjar färgen att flagna.

"Mätarjustering" förekommer i stor utsträckning. Många exemplar är backade 5-10.000 mil utan att det syns vid en optisk kontroll. Ju noggrannare man kan kontrollera historiken desto bättre. Ta ut utdrag från BMW om vilka garantireparationer som gjorts. Stäm av serviceboken gentemot de serviceställen som är noterade däri. Fenomenet förekommer på svensksålda bilar också, men de riktigt stora skruvningarna är naturligtvis lättast att göra i samband med importen till Sverige. Notera att så kallade "mätarintyg" från BMW Sverige absolut inte skall tas som en garanti för att bilen inte är manipulerad. Det är inga problem för en någorlunda professionell mätarjusterare att även justera den så kallade ljusmodulen som ligger till grund för mätarintyget.

728i M52 (Rak 6:a 24 ventiler) 9/95 ­ 2001
I september 1995 presenterades 728 som avlöste 730 som E38: ans basmodell. Mycket hållbar motorkonstruktion i lättmetall utan några direkta svagheter. Tickande ventiler kan förekomma, vilket oftast orsakas av igensatta hydrauliska ventilyftare som i sin tur kan indikera slarv med oljebyten. 1999 fick M52 motorn en teknisk uppdatering i form av Dubbel Vanos, vilket ger lägre förbrukning samt bättre vridmoment på låga varv. Några motorer har haft problem med tryckventilsregulatorn, vilket yttrar sig i ojämn tomgång.

730i/740i M60 (V8 32 ventiler) 1994 - 1996
E38:ans basmodell mellan 1994 och 1996. Modellen levererades från början endast med en femväxlad manuell låda. Modellen presenterades i Sverige 1994 men de flesta 730 som finns i Sverige idag är importerade. Lyckad och slitstark motorkonstruktion. Finns dock 3 svaga punkter att kontrollera.
1. Oljepumpsbultarna brukar lossna med tiden pga. vibrationer som uppkommer i motorn under drift. Har man nyligen köp en V8 så bör man snarast möjligt se till att få oljepumpsbultarna kontrollerade och åtdragna. Görs lämpligen i samband med en service.
2. Läckande insugsmembran, och ger symptom som vibrationer och ojämn tomgång. Själva membranet kostar cirka 400 kr på BMW och tar ca 3h att byta för en van mekaniker.
3. Läckande ventilkåpspackning, och upptäcks ofta i samband med byte av tändstift. Finns det olja kring hålet där stiften sitter så är det med stor sannolikhet ventilkåpspackningen som har börjat läcka. Nya ventilkåpspackningar kostar ca 260 kr/sida och tar ca 1h/sida att byta.

735i/740i M62 3/96 ­ 2001 (V8 32 ventiler)
735 avlöste 730-modellen i mars 1996 och byggdes fram till juli 2001. Modellen ingick inte i BMW Sveriges modellutbud. De flesta 735 som finns i Sverige idag är importerade. Lyckad och slitstark motorkonstruktion som efterträder M60 och har i princip samma svaga punkter som sin föregångare. Finns dock 3 svaga punkter att kontrollera.
1. Oljepumpsbultarna brukar lossna med tiden pga. vibrationer som uppkommer i motorn under drift. Har man nyligen köp en V8 så bör man snarast möjligt se till att få oljepumpsbultarna kontrollerade och åtdragna. Görs lämpligen i samband med en service.
2. Läckande insugsmembran, och ger symptom som vibrationer och ojämn tomgång. Själva membranet kostar ca 400 kr på BMW och tar ca 3h att byta för en van mekaniker.
3. Läckande ventilkåpspackning, och upptäcks ofta i samband med byte av tändstift. Finns det olja kring hålet där stiften sitter så är det med stor sannolikhet ventilkåpspackningen som har börjat läcka. Nya ventilkåpspackningar kostar ca 260 kr/sida och tar ca 1h/sida att byta.
1999 fick M62 motorn en teknisk uppdatering i form av Vanos, vilket ger lägre förbrukning samt bättre vridmoment på låga varv.

750i M73 (V12 24 ventiler) 9/94 - 2001
M73 får anses som en lyckad och slitstark motorkonstruktion. Lider inte av samma problem som sin föregångare. Motorns svaga punkt är insugsmembranen, det sitter två membraner i varje insug och dessa fungerar även som vevhusventilation. Trasigt membran gör att ett övertryck byggs upp som till slut förstör ventilkåpspackningarna. Detta kännetecknas oftast av att motorn går ojämnt på tomgång samt att det finns olja kring tändstiften. Problemet med lösa oljepumpsbultar som drabbat V8:orna gäller även M73!

Publicerad 2007-10-11 15:30. Uppdaterad 2007-10-11 15:31.
Copyright © 1997 - 2024 www.AutoPower.se


Annonser