Först! Tänk på vad du ska ha bilderna till. Ska det vara bilder till försäljning av bilen, ska du plåta för att dokumentera en skada eller bara för att skryta för andra bilgalningar eller ha som minne? Var:Men vi utgår från att vi vill skryta lite för polarna. Jag brukar leta olika miljöer där det kan vara kul att fotografera en bil. Antingen vid byggnader med intressant arkitektur, vid vatten eller en vacker utsikt eller som när jag plåtade min egen bil nyligen, framför den lokala däckfirmans hög med skrotade däck.
(Bild 1) Det ska vara en snygg bakgrund som inte tar överhanden och jag tycker att det är lite extra kul om den har någon anknytning till bilar.
Ha sedan en ren och snygg bil. Puts lönar sig även om det kan ställa till problem när man ska ta bilder på lite närmare håll. Men mer om det senare.
Med Vad:När man sedan ska fotografera så behöver man inte ha senaste proffsutrustningen men det är bra om man har en kamera med i alla fall lite zoom tycker jag. Det är inte heller så viktigt om man har en analog- eller digitalkamera. Med en analog så kan man ändå få bilderna på CD när man framkallar hos sin fotohandlaren för en liten extra peng.
När det gäller val av film till den analoga så använder jag personligen Fuji Reala. Jag tycker om färgtonerna i den men det går bra med annan film med.
När det gäller digitalkamera, använd en med 3 megapixel eller högre. Det för att du ska kunna göra "riktiga" bilder om du skulle vilja i efter hand och till och med en förstoring, men glöm inte att ta bilder på högsta upplösningen då. En av fördelarna med den digitala kameran är att man kan se på en gång om man har tänkt och mätt rätt med kameran.
När:Okej! Du har en blank bil, en väl vald plats och en kamera. Nu gäller det att välja tillfälle. Det är otroligt snyggt att ta bilder i skymningsljus men då kan det krävas att du har en kamera där du kan ta bilder i lite sämre ljus och att du använder dig av stativ om du inte är väldigt stadig på handen. Men man kan få enormt fina bilder en mulen dag eftersom ljuset blir jämnt och bra och inte lämnar några stora eller hårda skuggor.
(Bild 2) (Bild 3)I direkt solljus är ingen bra idé. Det blir bara skuggor, höga kontraster och blänk där man absolut inte vill ha dem.
(Bild 4) Vill man tvunget fotografera när det är fullt dagsljus så kan man lösa det hela genom att ställa bilen så att den står i skuggan, från t.ex. ett hus eller träd och du står i solen.
Men tänk på att det då är viktigt att låta kameran mäta ljuset där det är som mörkast för att få en bra exponering. Det gör du genom att placera centrummarkeringen i sökaren på ett av de mörkaste ställena på bilen, tryck ner avtryckaren till hälften och sedan, utan att släppa knappen, placerar du sökaren så du har med allt du vill i bilden. Fullfölj därefter tryckningen, fortfarande utan att ha släppt knappen.
Sedan kan inte solen vara på fel plats. Det är du som står på fel ställe om den förstör bilden och ger konstiga blänk eller ljus in i kameran.
Hur:Och nu kommer vi till en av de två viktiga reglerna när det gäller fotografering. Gå nära! Och när du tror att du är nära nog, gå ännu lite närmare. Zoomen är bra att använda men den ska inte användas för att du är lat och inte orkar flytta på dig.
(Bild 5) (Bild 6)Regel nummer två är att ta många bilder. Det är bättre att ha för många bilder och välja bort än för få. Det gäller samma sak både för analog och digital kamera här. Ju fler bilder du tar desto större chans har du att få den där kanonbilden som får folk att dregla.
Använd din fantasi när du tittar på bilen. Var finns de vackraste linjerna? I vilken vinkel ser bilen bäst ut? Eller vilka linjer vill du förstärka hos bilen?
(Bild 7) (Bild 8) Utnyttja vinklarna, t.ex. komma upp högt eller lågt. Lådor eller en back att stå på och oömma kläder som tål att man krälar omkring på marken kan vara bra att ha.
(Bild 9) (Bild 10) Det kan vara snyggt att vrida på kameran lite för att få annorlunda vinklar men tänk på att inte förlora vad som är upp och ner för då kan man få en känsla av att bilen håller på att ramla omkull. Var noga med att horisonten är riktigt rak. Lite snett kan störa hela bilden. Därmed inte menat att det är fel att ta bilder som lutar eller är sneda. Men då är det bättre att det är rejält snett än att det bara lutar lite.
(Bild 11) (Bild 12) (Bild 13)När man fotograferar i skymning så kan det vara snyggt att slå på lyktorna, både dimljus och halvljus. Och när man tar bilder bakifrån ger det lite extra att ha bromsljusen synliga. Kräver visserligen en vän som får offra sig lite men vad gör väl det när man får en snygg bild.
(Bild 14)Beskärning:Även när bilen står stilla så kan man få lite mer fart i bilderna genom att välja hur man beskär en bild. Detta kan man visserligen göra i efterhand om man använder sig av en digitalkamera, men jag föredrar själv att göra det med en gång i kameran.
(Bild 15) (Bild 16)Titta efter:Tänk på reflexen av dig själv, andra människor eller föremål i bilen eller i andra blanka ytor bakom bilen. Ibland räcker det med att man flyttar sig en bit för att man ska försvinna ur bilden. Eller så får man försöka göra sig så liten som möjligt i bilden.
Uppstickande saker så som lyktstolpar, flaggstänger, skyltar osv. Kolla sökaren en extra gång innan du trycker av. Annars så kan bilen få en massa konstiga antenner, spröt och extra tillbehör som den inte hade innan. När man ser något sådant kan man lösa det hela genom att flytta lite på sig medan man tittar i sökaren så man ser när föremålet försvinner.
(Bild 17) (Bild 18)Finns det något framför bilen som stör? Det kan vara allt från andra människor till cigarettfimpar och godispapper beroende på hur petig man är.
Tänk på att det är detaljerna som gör helheten och att små saker som ett nervevat fönster eller ett solskydd man glömt att fälla upp kan störa hela bilden.
(Bild 19) (Bild 20) (Bild 21) Att man har framhjulen vridna åt fel håll kan även det störa bilden.
Efterbehandling:Tillhör man dem som gillar att sitta och pyssla med bildbehandlingsprogram så är detta bara roligt. Nu kan man göra beskärningar, vända på bilder, göra dubbelexponeringar osv. Möjligheterna är oändliga.
Om du inte vill att ditt registreringsnummer ska synas på bilderna så kan man ta bort det i efterhand om man inte orkat ta bort dem innan.
(Bild 22) Tänk bara på att välja de färger som redan finns på skylten (funktion som finns i programmet) så du inte tar det vitaste vita och lägger över. Det kommer att störa bilden och sticka ut på ett tråkigt sätt. Sedan finns det andra roliga funktioner man kan använda men personligen tycker jag det är snyggast när det blir så likt original som möjligt.
Tips:Ha inte bråttom när du trycker av. Låt kameran hinna uppfatta var du vill ha skärpan genom att trycka ner halva avtryckaren och sedan fullfölja tryckningen utan att stressa. Då slipper du att få suddiga bilder av stillastående bilar.
Fotografera inte bilen med folk som syns i eller som bara har hasat ner lite. Det ser inte snyggt och genomtänkt ut. Okej! Naturligtvis så kan man använda sig av en "modell" för att förbättra sina bilder Ska du fotografera interiören så var noga med att det är rent och snyggt, inga kvarglömda jackor, mössor, gamla papper osv. Naturligtvis så är det ju bra om det är städat och snyggt i övrigt.
Men när du nu befinner dig inne i bilen så tänk på reflexerna i speglar och rutor. Kan kräva lite klurande. Samt att om du blir tvungen att använda blixt så kan den slå tillbaka och ge blänk i bilden. Gäller att ha tålamod och prova sig fram med olika vinklar och höjder på kameran för att undvika dem.
Fingrar ska hålla om kameran och inte vara ivägen för linser eller blixtar. Var också noga med att hålla kameran nära ögat så att du verkligen ser det kameran ser.
Stå stadigt. Armarna intill kroppen som stöd, på så sätt undviker du också att få suddiga bilder. En sak till finns det som kan "råka" komma med fast man inte tänker på det och det är skuggan från dig som fotograf eller från åskådare, andra bilar och så vidare. Samma sak här som med reflexer, ibland kan det räcka med att man flyttar lite på sig själv. Men om det inte fungerar, då blir det till att flytta på bilen eller vänta till ett annat tillfälle att fotografera där.
(Bild 23)En lösning för att undvika suddiga bilder när det krävs längre tider för kameran är att använda "självutlösaren". Det kommer visserligen att ta ungefär 10 sekunder innan kameran slår av, men å andra sidan så lär kameran stå absolut stilla då. Det förutsätter dock att kameran står på ett stativ eller annat stadigt underlag.
Om man använder en kamera med autofokus så kan man ibland uppleva att kameran har lite svårt att fokusera, speciellt när bilen är blank. Låt då kameran fokusera på en rak horisontell eller vertikal linje, där har kameran lättare att hitta skärpan. Det går att vrida kameran så att man får en sådan linje mitt i sökaren, pressa ner avtryckaren så att autofokusen låser och sedan vrida tillbaka kameran till "rätt" läge igen.
När du fotograferar bilen på underlag som är mjukt kan det vara smart att ta sig ur bilen på motsatt sida mot den man har tänkt fotografera och gå i en vid båge bort från bilen. Allt för att du ska få en så bra bild som möjligt i slutändan.
Måsten:Ha gott om tid och ta många bilder. Man kan ta flera bilder från samma vinkel och få helt olika bilder genom att välja att lägga fokuseringspunkten på olika ställen. Experimentera! Var inte rädd för att "knäppa på", det låter kanske lite tjatig men det lönar sig. Att nyttja olika vinklar och det faktum att du kan leka med perspektiven kan också förstärka de linjer på bilen som man tycker bäst om.
Ha med lite grejer så att du kan damma och torka av bilen. Så här på sommaren så både dammar det och finns små otäcka insekter och fåglar som kan lämna synbara visitkort när man minst önskar det. Fotografera inte bilen bara vid vissa tillfällen. Ibland, eller rättare sagt ofta, dyker det upp bilder som blir hur bra som helst, fast man inte hade haft en tanke på det.
(Bild 24) Gå nu ut och fotografera era bilar en hel massa och visa sedan upp dem på Galleriet så vi andra får ta del av era arbeten.
Text och foto:
Anna Svensson